Hlavní obsah

GLOSA: Zbrojovka má po podzimu výrazně nakročeno k postupu. S Bartoňkem, nebo bez něj?

Navzdory turbulencím ohledně vstupu možného nového investora do klubu, týdennímu odkladu i rozsáhlé marodce zvládli brněnští fotbalisté poslední podzimní zápas druhé ligy v Opavě. Zbrojovka si vítězstvím 2:0 v souboji týmů, které ještě letos na jaře působily v nejvyšší soutěži, upevnila s desetibodovým náskokem luxusní pozici v čele tabulky.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Fotbalisté Zbrojovky Brno mají nakročeno do první ligy.

Článek

Asi málokdo už pochybuje, že se Brňanům potřetí za poslední desetiletí podaří vrátit se mezi elitu. Otázka spíš zní, zda se tak stane se současným majitelem Václavem Bartoňkem v roli prvního muže klubu. Devětašedesátiletý bývalý ředitel stavební firmy OHL ŽS spasil Zbrojovku v roce 2013, kdy ji převzal po podnikateli Jaroslavu Přečkovi. Ze svého zasanoval zděděné dluhy a postaral se o to, aby mohlo mužstvo vystupovat znovu pod tradiční značkou.

Šesté místo v prvoligové sezoně 2015/2016, kdy brněnský celek dirigoval z lavičky Václav Kotal, kvitovali fanoušci ještě s povděkem. Jenže zkušený kouč byl poté vypoklonkován a od následného nástupu trenéra Habance a rozprášení jádra tehdejšího týmu už nastaly pro brněnský fotbal mnohem horší časy. Z toho, že se Zbrojovka v posledních sezonách potácí mezi první a druhou ligou, viní část příznivců Zbrojovky především Bartoňka. Ten po jarním pádu z elitní soutěže poprvé veřejně připustil, že by mohl majoritní podíl v klubu v případě nalezení vhodného zájemce prodat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Brna Richard Dostálek.

Jenže má to háček. Bartoněk je totiž nejen majitelem, ale i velkým fandou Zbrojovky, která je jeho srdeční záležitostí. Proto by si rád udržel i po případném převzetí klubu novým vlastníkem aspoň na omezenou dobu určité rozhodovací pravomoci. A právě na tom zřejmě ztroskotala nedávná jednání s vlivnou agenturou Sport Invest.

Vedení klubu hned oznámilo, že už vede další rozhovory strategického charakteru. Těžko předvídat, zda budou úspěšné. S Bartoňkem v čele teď Zbrojovka ekonomicky v porovnání s dalšími druholigovými i některými prvoligovými mužstvy rozhodně nestrádá. Jenže je otázka, zda by to stačilo k trvalému zabydlení se mezi elitou. Na tom, zda se mu podaří přivést v dohledné době aspoň trochu movitého investora, závisí podle mnohých blízká i vzdálenější budoucnost klubu.

I ve Zbrojovce jsou si totiž určitě vědomi, že to, čím přehrává soupeře ve druhé lize, by v elitní soutěži rozhodně stačit nemuselo. Brňané sice nasbírali v šestnácti podzimních duelech úctyhodných 38 bodů, avšak zejména v defenzívě nebyla občas hra týmu zdaleka optimální. Především v zadních řadách by mužstvo potřebovalo posílit. Fanoušci Zbrojovky proto vyhlížejí následující týdny a měsíce s velkou nadějí, ale i s určitými obavami. Pokud se týmu po dvou předchozích částečně administrativních postupech povede na jaře konečně do třetice všeho dobrého probojovat se mezi elitu výhradně díky výkonům na hřišti, případný další sešup o soutěž níž by pak už asi hodně těžko skousávali.

Reklama

Související témata: