Hlavní obsah

Noví vlastníci fotbalového Brna chtějí v týmu válečníky. Zbrojovka by měla v názvu klubu zůstat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře sice sestoupili brněnští fotbalisté do druhé ligy, ale přesto zřejmě Zbrojovku čekají po majetkovém vstupu investiční skupiny Portiva, která získá nejpozději do března příštího roku v klubu jednašedesátiprocentní podíl, a Regionální hospodářské komory Brno, jíž bude náležet pět procent akcií, lepší časy.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Ilustrační foto.

Článek

„Máme krátkodobé a střednědobé cíle," oznámil výkonný ředitel skupiny Portiva Pavel Svoreň. „Tím krátkodobým je okamžitý návrat mužstva do první ligy. Pak bychom se rádi zabydleli ve středu tabulky nejvyšší soutěže. Chystáme se i navýšit rozpočet. V našich možnostech je ho zdvojnásobit, avšak to není okamžitým záměrem. Klub musí růst postupně," tvrdí. Současný rozpočet Zbrojovky na sezonu činí 96 milionů korun.

Hospodářskou komoru bude v nové vlastnické struktuře klubu zastupovat Čeněk Absolon. „Ve Zbrojovce musí skončit éra navoněných a nagelovaných kluků, kteří sem přišli za lukrativním angažmá. Budeme preferovat válečníky, kteří budou žhnoucím srdcem bojovat na hřišti o každý balon. Naším cílem je, aby tým byl jednou schopen zopakovat to, co se předchůdcům současných hráčů podařilo v červnu 1978 v Trnavě," připomněl Absolon dosud jediný mistrovský titul v historii klubu z moravské metropole.

Ještě na legendárním stadionu za Lužánkami se o něj pod vedením trenéra Masopusta zasloužilo mužstvo v čele s Kroupou, Václavíčkem, Jarůškem, Janečkou či Dvořákem.

K tomu však Zbrojovka nutně potřebuje vhodné zázemí. Aby mohl tým po případném návratu mezi elitu hrávat domácí zápasy na královopolském stadionu v Srbské ulici, musí dojít k jeho rekonstrukci. Brněnské zastupitelstvo na ni schválilo dotaci ve výši sto milionů korun. „Bude nutné vybudovat novou hrací plochu, technicko-sociální zázemí a zrekonstruovat umělé osvětlení," vypočítal priority Václav Bartoněk, dosavadní šéf Zbrojovky a stále ještě majoritní vlastník klubu.

Podle něj bude možné hrát na stávajícím stadionu nejvyšší soutěž maximálně pět sezon. „Jednáme s městem o výstavbě nové arény i zázemí pro mládež. V posledním čtvrtletí bychom měli představit nějaké řešení," doufá Svoreň.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Bartoněk si mimořádně cení, že se mu povedlo po dohodě s novými akcionáři získat na pozici sportovního ředitele zkušeného Zdeňka Psotku. Dočasným výkonným ředitelem by se měl ve Zbrojovce v nejbližších dnech stát Ladislav Valášek, který v této pozici v minulosti pracoval ve Zlíně nebo v Bohemians a působil i ve svazových funkcích. „Provede analýzu toho, co v klubu funguje a co naopak ne," uvedl Svoreň.

Letošním rokem skončí Brňanům právo používat historický název Zbrojovka. Nové vedení hodlá udělat maximum, aby v pojmenování klubu zůstala. „A v žádném případě nepočítáme s tím, že by se v názvu klubu objevil jakýkoliv komerční subjekt," ujistil Svoreň.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.