Hlavní obsah

Třinec a Opava jen o záchranu, Karviná startuje proti prvnímu. Hned první zápas hrajeme finále, řekl trenér Hejdušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pátého místa a s šestibodovou ztrátou na první Příbram vyrazí o víkendu za postupovou metou fotbalisté Karviné. Hned v úvodním utkání jara budou mít velkou šanci ztrátu na první příčku druhé ligy zmenšit. V neděli doma vyzvou právě Příbram (od 17 hodin). Zimní přestávka trvala ve Fortuna národní lize 111 dní a skončí pátečním soubojem Jihlavy s Chrudimí.

Foto: MFK Karviná

Trenér Karviné Tomáš Hejdušek věří v postup do první ligy

Článek

„První zápas je pro nás vlastně finále. Ale pro nás je každé utkání důležité. Ale ten první asi obzvlášť. Můžeme se docvaknout na tři body, z toho pohledu ho musíme vyhrát a nemůžeme se dívat, zda hrajeme doma, či venku," zdůraznil trenér MFK Tomáš Hejdušek.

Cílem Karviné je první místo a přímý postup zpátky do nejvyšší soutěže. „Pokud toho chceme dosáhnout, potřebujeme vítězit doma i venku. Je třeba se ale zaměřit na obranu, na podzim jsme dostávali na můj vkus hodně gólů. To, věřím, se na jaře změní," řekl Hejdušek.

Generálka proti diviznímu Bohumínu nicméně Slezanům zrovna nevyšla. I trenér očekával více, než jen utrápené vítězství 2:1. „Čekal jsem, že si vytvoříme více šancí. Málo jsme se tlačili do koncovky, nebyli jsme přesní. Hráli jsme lehkovážně. Z toho zápasu se musíme poučit. Bavíme se o tom, že nechceme dostat branku a brzo prohráváme. Viděl jsem tam podcenění a více negativ než pozitiv," štvalo Hejduška.

O góly se v generálce postaraly ofenzivní zahraniční posily Kelvin Boateng a Adeleke Akinyemi, vysloužili si ale i kritiku. „Dali gól, ale jejich patičky, lehkovážnost a to, že po ztrátě míče nejdou do sprintu, je varující," upozornil Hejdušek.

Přesto tvrdí, že jsou Karvinští na druhou část soutěže dobře připraveni. V dlouhé zimní pauze odehráli Slezané sedm utkání a prohráli pouze v Žilině (0:3). Třikrát se rozešli se soupeřem smírně (Žilina 1:1, Prostějov 1:1 a Hlučín 2:2) a poslední tři zápasy přípravy vyhráli (Košice 3:1, Dubnica 2:0 a Bohumín 2:1).

„Kondičně i po technicko-taktické stránce jsme na tom velice dobře. Jen musíme lépe řešit předfinální a finální fázi. A musíme se umět vypořádat s absencí některých hráčů," poukázal Hejdušek, že proti Bohumínu scházel Jiří Bederka, Jaroslav Málek a Daniel Bartl. „Najednou je problém a nejsme přesní v kombinaci. Důležité bude, abychom na jaře byli pohromadě, aby se nikdo nezranil."

Do Karviné přišli záložník Jiří Bederka z Táborska, makedonský krajní obránce Filip Antovski z Austrie Vídeň a nigerijský útočník Adeleke Akinyemi z KF Laci (všichni přestup). Z Plzně brankář Ondřej Mrózek a útočník Adam Vrba a z Trnavy ghanský útočník Kelvin Boateng (hostování).

O nové příležitosti v jiném týmu budou naopak bojovat Kacper Zych (Jastrzebie), Rafiu Durosinmi (Plzeň), Adam Krčík (Skalice), kteří odešli do nových týmů hostovat a Martin Rolinek (Prostějov, konec hostování) s Martinem Šindelářem, jenž po konci slmouvy přestoupil do FC Košice.

Opava se v zimě hodně změnila

Velké změny se udály v dlouhé zimní přestávce u fotbalistů Opavy. Jedenáctý tým druhé ligy převzal po Romanu Westovi slovenský trenér Peter Hlinka a kádr posílilo pět nových hráčů. „Byl bych rád, abychom se co nejrychleji dostali z těch psychicky těžkých pozic. Realita je ale taková, že hrajeme o záchranu," uvedl Hlinka, jehož nový tým dělí od sestupových pozic pouhé dva body.

V Opavě už na jaře nebudou hrát ofenzivní záložník Bartosz Pikul, který přestoupil do Pardubic, záložník Denis Kramář, jenž zamířil do Olomouce a ani útočník Daniil Doleček. Posilami mají být slovenský brankář Alex Fojtíček z Bardějova, obránci Tomáš Vincour ze Slovácka, Ukrajinec Jehor Cykalo, jenž přišel z Teplic, australský záložník Thomas Whiffen a útočník Petr Rybička z Hradce Králové.

Na podzim Opavští nastříleli 14 gólů, nejméně ze všech mužstev v lize. „Ale v přípravě jsme dali celkem dost gólů a to nás trochu i zavazuje. Snad to, co jsme v přípravě ukázali v útoku, dokážeme přenést i do mistrovských zápasů. To bych byl rád," uvedl 44letý rodák z Prešova Hlinka. Opava zahájí jarní části druhé ligy doma tuto sobotu proti rezervě olomoucké Sigmy (od 15 hodin).

Třinec čeká na jaře těžká práce

Pouhý bod od sestupových pozic se před startem jarní části druhé ligy nachází fotbalisté Třinec. „Nečeká nás nic jiného, než boj o záchranu," uvedl trenér Martin Zbončák. Generálka v Prostějově (0:3) ale k optimismu nevybízí. „Vzadu nám to nefungovalo. To, jak jsme se prezentovali v úvodních 30. minutách, je pro mě neakceptovatelné, byl to profesorský fotbal. Bez zodpovědnosti směrem dozadu nelze uspět s nikým," varoval.

Třinec v úvodu druhé poloviny soutěže čekají dvě utkání venku. Tuto sobotu hraje na Dukle a 11. března na stadionu Slavie Praha B. Až 18. března hostí (od 10.15 hodin) Varnsdorf. „Generálka byla varováním. Věřím, že hráči si z ní vezmou ponaučení a k utkání na Dukle přistoupí úplně jinak. Chceme vycházet z pevné obrany," řekl Zbončák, jenž se po podzimu těšil na návrat Reného Dediče, který se neprosadil v Plzni. Slovenský útočník ale obratem zamířil do Liptovského Mikuláše.

„Udělali jsme maximum, ale chtěl hrát první ligu," řekl Zbončák. Tomu bude chybět také Jiří Kateřiňák, jenž hostuje v Táborsku. „Chtěl blíže k domovu," podotkl trenér. Třinecký dres budou naopak nově oblékat obránce Martin Slaninka z Banské Bystrice, záložníci Lukáš Hrdlička ze Zlína a Bernardinho Osaha z Ghany a útočník Daniel Turyna ze Sparty Praha.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.