Hlavní obsah

Ivanschitz chce Rakousko dovést minimálně do čtvrtfinále

PRAHA

Se smělými plány povede svůj tým kapitán fotbalové reprezentace Rakouska Andreas Ivanschitz do nadcházejícího mistrovství Evropy, které bude spoluhostit jeho rodná země. Současný hráč Panathinaikosu Atény chce se svým mužstvem dokráčet minimálně do čtvrtfinále. „Můžeme jít dokonce dál než mezi posledních osm,“ tvrdí Ivanschitz.

Článek

Ivanschitz oblékl kapitánskou pásku národního týmu poprvé v roce 2003, kdy mu bylo pouhých 19 let! Nyní čtyřiadvacetiletý záložník nebere nic jiného, než postup ze skupiny. „Toto je snad ta největší fotbalová událost, která nám hráčům může dodat nejvíce zkušeností. Moc se na to všichni těšíme. Bude to skvělý zážitek nejen pro nás, ale také pro tisíce fanoušků,“ upozorňuje na stránkách UEFA hlavní muž kabiny rakouského výběru.

Ivanschitz nakoukl do velkého fotbalu v dresu Rapidu Vídeň, kde od února 1998 strávil dlouhých sedm sezón. Za tu dobu odehrál celkem 175 utkání, ve kterých vstřelil 27 gólů. Talentovaný fotbalista, jehož oba rodiče jsou učitelé, se následně přesunul do Salzburgu, kde se stal hráčem tamního klubu Red Bull. České spoluhráče Vratislava Lokvence, Patrika Ježka a Karla Pitáka si příliš užít nemohl, jelikož v týmu mistra z roku 2007 odehrál jen 13 utkání. V létě roku 2006 odešel na dvouroční hostování do řeckého Panathinaikosu.

Česká reprezentace se s rakouským výběrem utkala vloni v srpnu, přátelské utkání na stadiónu Ernesta Happela ve Vídni skončilo remízou 1:1. Skóre zápasu otevřel Jan Koller, konečnou podobu výsledku dal ve druhé půli vycházející talent Harnik. Andreas Ivanschitz se v nominaci na zápas ani neobjevil, jelikož ho potkalo vážné zranění kolene. Kapitán rakouského týmu tak vynechal první zápas v národním týmu po dvou a půl letech, v předchozích dvaceti utkáních nechyběl.

V národním týmu do této chvíle odehrál rodák z Eisenstadtu 37 zápasů a vstřelil v nich 6 branek. „Pokud je forma týmu dobrá, všechno je možné. To na čem záleží, je morálka týmu. Samozřejmě musíme zlepšit naši hru a být více sebevědomými a soustředěnými,“ tuší Ivanschitz, co může jeho tým donést na evropském šampionátu daleko.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.