Hlavní obsah

Je to jasné, Piquého jsem měl hlídat, přiznal smutný Lafata

Toulouse

Byl mrzutý. Na patnáctiminutové vystoupení v úvodním duelu české reprezentace ve skupině D nebude David Lafata vzpomínat rád. Byť hodnocení bitvy se Španělskem absolvoval Vrbův tým až v úterý vpodvečer, 34letý útočník věděl, že chválu neuslyší. Při centrech do vápna měl strážit Piquého, autora gólu.

Foto: David Taneček, ČTK

Smutní eští fotbalisté (zleva v bílém) Vladimír Darida, Tomáš Sivok, David Lafata a David Limberský po prohraném utkání se Španělskem.

Článek

„Držel jsem si Piquého při rohu. Ale s odkopem jsem startoval z velkého vápna. Jenže míč se vrátil. A jak šel rychle zpátky, už jsem se nestačil ke španělskému stoperovi stáhnout," krčil rameny Lafata, když se ke kritickému okamžiku vracel s odstupem hodin po úterním tréninku.

„Budeme mít ještě analýzu zápasu, ale tam je to asi jasné," usmál se hořce. „Měl jsem ho hlídat," litoval a nevymlouval se, že daný okamžik byl po standardní situaci a snaze kapitána Rosického odvrátit míč do bezpečí hodně nepřehledný. „Myslel jsem, že se Španělé zase budou snažit obehrávat to krátkými přihrávkami," vysvětloval Lafata.

Jenže režisér španělské hry zvolil výjimečně odlišné řešení. „Iniesta poslal míč rychle zpátky do velkého vápna. Piqué byl můj hráč, jenže mně už chyběl ten jeden krok," věděl Lafata. Nutno dodat, že ani Šural v kritickém okamžiku neplnil právě disciplinovaně roli pravého záložníka, jímž byl v předešlých šestaosmdesáti minutách Gebre Selassie. Právě z jeho prostoru totiž Iniesta posílal milimetrový centr předcházející gólu.

Reklama

Související témata: