Hlavní obsah

Legendy smekají před Schickovou genialitou! Nejlepší gól na EURO, shodují se

Glasgow/Praha

Tahle paráda nikdy neomrzí. Český útočník působící v německém Leverkusenu Patrik Schick se proti Skotsku v úvodním zápase Čechů na letošním evropském šampionátu blýskl hned dvěma góly, z čehož zejména ten druhý z téměř poloviny hřiště, sklízí pochvaly od největších fotbalových osobností. Řadou z nich byl označen za nejkrásnější gól šampionátu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Český hrdina Patrik Schick.

Článek
Fotogalerie

"Tenhle gól byl Schick," chválil jej na Twitteru krátce po brance uznávaný televizní komentátor a někdější hvězda anglické reprezentace Gary Lineker. Oficiální profil šampionátu rovněž sdílel několik fotografií, zachycujících Schickovu výstavní střelu, s komentářem, že tato střela se zapíše do historie EURO. A měl pravdu.

Podle dosavadních měření se pětadvacetiletý útočník trefil v 52. minutě ze vzdálenosti 45,4 metru a vytvořil tak rekord v historii evropských šampionátů. "Gól EURO máme," napsal na Twitteru někdejší Schickův spoluhráč ze Sparty Lukáš Vácha.

Bývalý reprezentant Theodor Gebre Selassie byl ve svém vyjádření úspornější, napsal jen "OMG." Chvála a údiv však nepřichází jen od tuzemských hráčů či expertů. Branku ocenil i bývalý skotský hráč Neil McCann. "Sedím tu jako Skot a jsem naštvaný, ale takové kvalitě a takovému provedení musíte zatleskat. Podobný gól jsem neviděl hodně dlouho," uvedl.

Další nechápou, proč byl gólman Skotska tak daleko z branky. "Bylo to brilantní zakončení Schicka, ale otázka je, proč byl Marshall tak daleko z branky. Skotsko gólmana nevyužívá jako dalšího obránce," upozornil někdejší skotský křídelník Pat Nevin.

"Ten úhel Schickova gólu je šílený," ocenil jej i švédský hráč Manchesteru United Oscar.

Server BBC v reakci na Schickův gól vyhlásil anketu o nejhezčí branku v historii evropských šampionátů. Jeho trefa v ní soutěží s dalšími deseti vybranými brankami, mezi kterými je i legendární "dloubák" Antonína Panenky z finále v roce 1976. Dalšími Schickovými konkurenty jsou například Marco van Basten, Paul Gascoigne, Davor Šuker, Alan Shearer či Zlatan Ibrahimovic. Fanoušci mohou hlasovat do úterních 13 SELČ.

Reklama

Související témata: