Hlavní obsah

GLOSA: Příznivý los. Skončit po skupině by byl neúspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalsko, Turecko a jeden tým z kvarteta Řecko, Kazachstán, Gruzie, Lucembursko. S těmito soupeři se střetne ve skupině na EURO 2024 česká fotbalová reprezentace. Na první dobrou sobotní los v Hamburku národnímu týmu přál. Můžou si tedy Souček a spol. dělat smělé ambice na postup do osmifinále?

Foto: Profimedia.cz

Čeští fotbalisté znají dva soupeře na mistrovství Evropy

Článek

Rozhodně ano. Respektive musejí. Česká skupina je se skupinou E nejméně „nadupaná“. Ať už se bude kdokoli zaklínat větami, že výkonnostní rozdíly mezi reprezentacemi se stírají a že na závěrečném turnaji už není lehkých soupeřů, podle mě je neoddiskutovatelné, že los je pro Čechy příznivý.

Výše uvedené věty platily v dobách, kdy se evropských šampionátů účastnilo maximálně 16 zemí. Mezi nynější čtyřiadvacítkou jsou totiž i méně kvalitní týmy, což nižší počet účastníků nedovolil. Kdo si tohle nechce připustit, lže si do kapsy.

Ano, Portugalsko je o dvě třídy výš, o tom není sporu. Další dva soupeři jsou však schůdní. Turecko dlouhodobě nepatří do evropské elity, spíš do lepšího průměru. A tým, který vzejde z baráže? Řecko průměr, zbylá tři mužstva podprůměr.

Jsem dalek jakéhokoli podceňování. Ale… Při nastaveném systému, kdy první dva týmy z každé skupiny doplní pro osmifinále nejlepší čtyři mužstva ze třetích míst, bude prakticky na postup do vyřazovací fáze stačit výhra nad soupeřem, který vzejde z baráže. Přesněji řečeno - nad soupeřem z výkonnostně nejslabší barážové větve.

Vzhledem ke kvalifikačnímu trápení. Ve skupině, která byla podle všeho nejslabší, ve které kdy český národní tým figuroval. Ne. Nepostup do osmifinále Euro bude neúspěch. Tečka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.