Hlavní obsah

Kouč Portugalska: Češi bez trenéra? Záhada. Ale mají dobré hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi mají kvalitní hráče, komentuje los fotbalového Eura 2024 trenér portugalské reprezentace Roberto Martínez. Zároveň se diví tomu, že tuzemský národní tým je aktuálně jako jediný ze čtyřiadvaceti účastníků šampionátu bez hlavního kouče. Trenér Turecka Vincenzo Montella pak na první dobrou připomněl rok 2008, kdy se fotbalisté Portugalska, Turecka a Česka rovněž střetli v základní skupině kontinentálního mistrovství.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Trenér Portugalska Roberto Martínez během losu EURO 2024 v Hamburku

Článek

„Jsem spokojený. Losování je vždy nepředvídatelné. Je dobré, že hrajeme blízko našim fanouškům, na stadionech velkých klubů, tedy v Lipsku, Dortmundu a na Schalke,“ komentoval podle stránek UEFA na první dobrou Martínez. Zdůraznil, že skupina F startuje jako poslední až pátý den šampionátu. „To nám dává čas navíc pro přípravu. Co se týče soupeřů, je to vždy ošidné,“ dodal.

Týmy z baráže prý dorazí na turnaj s velkým odhodláním zaskočit favority. V „české“ skupině půjde o Gruzii, Lucembursko, Řecko nebo Kazachstán. „To, že Česko nemá trenéra, je v této fázi záhadou. Ale znám je, mají dobré hráče. Turecko vyhrálo svou kvalifikační skupinu před Chorvatskem a Walesem. Mají skvělou individuální kvalitu i zkušenosti, jsou velmi konkurenceschopní,“ zhodnotil španělský kouč na portugalské lavičce.

Svému mančaftu v čele s hvězdným Cristianem Ronaldem logicky věří, nepovažuje ho však za favorita celého turnaje. „Je tam 24 velmi silných týmů. My věříme v to, co umíme, chceme vyhrávat zápas za zápasem a uvidíme, jak to půjde dál. Na březnovém soustředění dokončíme potenciální seznam hráčů, potřebujeme perfektní přípravu. Musíme ještě růst,“ konstatoval Martínez.

Trenér Turecka Vincenzo Montella pak na první dobrou připomněl EURO 2008, kdy se ve skupině A utkaly rovněž Portugalsko, Turecko a Česko, tehdy je doplnilo Švýcarsko. Památný zůstává zejména poslední zápas o postup, kdy Češi prohospodařili s Turky dvougólové vedení, padli 2:3 a cestovali domů.

„Všechno samozřejmě může to být jinak. Před 15 lety bylo Turecko nalosováno z posledního koše, ale viděli jste, co dokázalo, když získalo bronz. A jestli někdo teď mluví o snadném losu? Moje fotbalová kariéra trvá už přes třicet let. Každý zápas je těžký. Rozdíly mezi týmy jsou na takových turnajích velmi malé,“ zdůraznil italský trenér.

„Posledním soupeřem může být Kazachstán či Řecko. Výsledkem ale stejně je, že všechny týmy pojedou na EURO s cílem uspět. Potřebujeme se koncentrovat na vlastní výkon, předvést nadšení a motivaci. Důležité je především být týmem. Pokud se nám to společně podaří, můžeme dojít daleko,“ doplnil šéf tureckého fotbalu Mehmet Büyükeksi.

Češi začnou turnaj v úterý 18. června v Lipsku proti Portugalsku, následně se přesunou do Hamburku. Tam potkají v sobotu 22. června zatím neznámý tým z baráže a skupinu zakončí ve středu 26. června proti Turecku. První dva celky postupují přímo do osmifinále, kde je místo i pro čtyři nejlepší týmy ze třetích míst napříč všemi šesti skupinami.

Reklama