Hlavní obsah

Skupiny EURO: Slovensku či Anglii los přál, zato Albánii čeká peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec dlouhého napětí, fotbalové mistrovství Evropy 2024 je od sobotního večera rozlosované. Co se dá čekat od jednotlivých skupin? Zmiňujeme jen prvních pět, české skupině F s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže C se věnujeme v dalších textech.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Tak rozhodl los! Fotbalové EURO 2024 už zná rozdělení skupin.

Článek

Skupina A: Německo, Skotsko, Maďarsko, Švýcarsko

Německý trenér Julian Nagelsmann se během losu opatrně usmíval: hostitelé mohli dopadnout hůř. „Zajímavá skupina. Čekají nás napínavé zápasy,“ reagoval Nagelsmann. Šampionát zahájí bitva Německa se Skotskem, bude se hrát 14. června od devíti večer v Mnichově. Pozor na Maďary, kteří v kvalifikaci ani jednou neprohráli. Zato Švýcaři se nečekaně často trápili a jejich kouč Murat Yakin to měl nahnuté.

Skupina B: Španělsko, Chorvatsko, Itálie, Albánie

Albánci šli coby senzační vítěz české kvalifikační skupiny do druhého koše, ovšem los se s nimi nepáral. Že by hlavní skupina smrti? „Pro mě ano,“ vzkázal chorvatský trenér Zlatko Dalič, jenž si na loňském mistrovstvím světa se svým týmem vychutnal bronz. Španělé cestou na EURO zakopli v jediné z osmi partií a netypicky ze čtvrtého koše míří na turnaj Italové. Ti budou v Německu obhajovat zlato…

Skupina C: Slovinsko, Dánsko, Srbsko, Anglie

Někdejší anglický kanonýr Alan Shearer ve vysílání BBC spokojeně poznamenal: „Nemůžeme si stěžovat.“ Proč taky? Úřadující vicemistři Evropy vyfasovali papírově snadnou skupinu, v které by mělo být nejtěžším protivníkem Dánsko; repríza semifinále předchozího EURO bude na programu 20. června ve Frankfurtu. Slovinsko je na mistrovství Evropy po 24 letech, samostatné Srbsko poprvé.

Skupina D: vítěz baráže A (Polsko/Estonsko/Wales/Finsko), Nizozemsko, Rakousko, Francie

Nizozemsko a Francie? Tahle kombinace fotbalových obrů je hodně pikantní. „Pokud budeme komplet, znovu budeme patřit k nejsilnějším,“ pravil trenér francouzských vicemistrů světa Didier Deschamps. K tomu si přičtěte Rakušany, kteří mají za sebou povedenou kvalifikaci: do losu šli coby nejlepší tým z druhých míst. Tahle skupina zajímá Poláky, kteří i po kvalifikačních ztrátách s Českem spadli do baráže. Pokud ji zvládnou, půjdou právě do „déčka“.

Skupina E: Belgie, Slovensko, Rumunsko, vítěz baráže B (Izrael/Island/Bosna a Hercegovina/Ukrajina)

Slováci můžou být spokojení, „žreb“ jim docela přál. „Je fajn, že jsme se vyhnuli Itálii,“ usmál se jejich italský trenér Francesco Calzona. Jeho tým odstartuje proti Belgii s útočníkem Romelem Lukakem, se 14 góly nejlepším střelcem kvalifikace. Rumuni jí prošli bez porážky, na EURO se vracejí po osmi letech. Třetí soupeř pro Slovensko je zatím otevřený, podle výsledků z kvalifikace má v baráži největší šance Ukrajina.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a postupujícím týmem z březnového play off.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.