Hlavní obsah

Velké riziko. Slovenské legendy nechápou, že trenér reprezentace vede i Neapol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisté Slovenska po porážce s Rakouskem remizovali v úterý v dalším přípravném zápase v Norsku 1:1. Teď by se měl trenérský štáb italského kouče Slováků Franceska Calzony plně připravovat na mistrovství Evropy, ovšem hlavní stratég vyrazí pokračovat v misi do italské Neapole. Někteří bývalí vynikající hráči nedávné slovenské historie tenhle souběh funkcí nechápou.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Trenér Neapole a slovenské reprezentace Francesco Calzona

Článek

Calzona si k práci u slovenské reprezentace, se kterou na podzim postoupil na Euro, přibral před pěti týdny i trénování italské Neapole. Renomovaný klub z jeho vlasti ho v turbulentní sezoně oslovil, Calzona výzvu přijal, což mu nakonec posvětil i Slovenský fotbalový svaz. Má jít o dočasnou výpomoc.

Je to normální? Neutrpí národní mužstvo? Převládají skeptické hlasy, které na Slovensku po úterní remíze s partou okolo Erlinga Haalanda znovu zarezonovaly. „Je to samozřejmě specifická situace. Když se svaz rozhodl jít touto cestou, musí si určit přesná pravidla. Myslím, že je tam dost velké riziko. Nechci, aby vypadalo, že někoho kritizuju, ale osobně se s takovým řešením neztotožňuji,“ uvedl ve studiu stanice Sport 1 bývalý vynikající slovenský obránce Martin Škrtel.

„Vím, co obnáší práce trenéra ve velkoklubu, jako je Neapol. Je to poměrně těžké sladit, a proto bude důležitá součinnost mezi hlavním trenérem, Markem Hamšíkem (manažer národního týmu), asistenty a dalšími. Bude to hodně na nich,“ míní někdejší hráč Liverpoolu.

„Důležitou roli bude hrát komunikace. Jestli to přinese nějaký prospěch, se ukáže v červnu během mistrovství Evropy. Věřím, že ta cesta bude úspěšná, když se na ni svaz vydal, i když s ní nesouhlasím,“ dodává Škrtel.

V jeho názorech ho podpořil další bývalý výrazný slovenský reprezentant Róbert Vittek. Chápe, že pro Calzonu bylo těžké nabídku Neapole odmítnout, zároveň jasně dodává: „Není to v pořádku. Měl se rozhodnout, zda chce být tam, nebo tam. Nedovedu si představit, že trenér Calzona teď bude tři dny rozebírat zápas s Rakouskem nebo Norskem. Předpokládám, že už se bude chystat na utkání Neapole.“ Ta už v sobotu v Serii A hostí Atalantu Bergamo.

„Calzona řekl, že velká část práce bude na jeho asistentech, ale na konci se všichni dívají na hlavního trenéra. On bude za všechno zodpovědný. Proto si myslím, že to mělo být rozseknuté. Celkové nastavení mělo být jiné,“ poukazuje Vittek.

Slovensko se na Euru postupně utká s Belgií, Ukrajinou a Rumunskem.

Reklama