Hlavní obsah

Uzavírky, psovodi, stovky policistů. Jak velké finále ovlivní život napříč Prahou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávaný i obávaný den se přiblížil. Praha hostí ve středu finále fotbalové Konferenční ligy mezi italskou Fiorentinou a anglickým West Heamem. Pořádání takto velké akce s sebou logicky nese nemalou dávku plánovaných i neplánovaných omezení. Na co se musí obyvatelé hlavního města, hlavně Prahy 10 a centra, připravit?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policisté dohlížejí na řádění fotbalových fanoušků (ilustrační foto).

Článek

V okolí vršovického stadionu je nutné počítat s velkým počtem komunikací, kde bude celou středu 7. června a ještě v ranních čtvrtečních hodinách platit zákaz zastavení.

Příkladem jsou ulice Jerevanská, Kišiněvská, Krasnojarská, Amurská, Lvovská, Karpatská, Vladivostocká, Pod Altánem nebo Kubánské náměstí a k tomu přilehlé parkovací plochy.

Ještě více dopravu omezení kompletní uzavření některých komunikací:

Uzavírky kolem stadionu během finále
UliceOdDo
Vladivostocká (v úseku mezi ulicemi U Slavie a Amurská)7. 6. 2023 (8:00)8. 6. 2023 (04:00)
Vladivostocká (v celé délce)7. 6. 2023 (14:00)8. 6. 2023 (04:00)
U Slavie (v celé délce)7. 6. 2023 (14:00)8. 6. 2023 (04:00)
U Vršovického hřbitova (v celé délce)7. 6. 2023 (14:00)8. 6. 2023 (04:00)
Vladivostocká (v celé délce)7. 6. 2023 (14:00)8. 6. 2023 (04:00)

V souvislosti s utkáním policie upozorňuje obyvatele a návštěvníky Prahy také na omezení v okolí Výstaviště a na Letné, kde budou přes den otevřené fanouškovské zóny. Na Letenské pláni se sejdou příznivci West Hamu, fanoušci Fiorentiny pak v Holešovicích. Nelze však vyloučit ani další komplikace, zejména navečer, když se budou tisíce lidí přesouvat do Edenu.

„Na bezpečnostním opatření, jehož cílem je především bezproblémový průběh celé akce, se bude podílet několik stovek policistů z pořádkové, dopravní, cizinecké policie a kriminální služby. Také členové antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky spolu s kolegy na koních, psovodi a letecká služba," vysvětluje policejní mluvčí Jan Rybanský.

Během středečního podvečera bude posílena linka metra A, provoz všech linek pak bude prodloužen do čtvrteční druhé hodiny ranní. Není totiž vyloučeno, že utkání s výkopem ve 21:00 dospěje až do penaltového rozstřelu a skončí kolem půlnoci.

S trofejí pro vítěze Konferenční ligy se můžou fanoušci vyfotit před Rudolfinem. Tomáš Ujfaluši jí přeje FiorentiněVideo: Sport.cz

Následovat budou zřejmě bujaré oslavy a přesun tisíců fanoušků do centra Prahy. Bude se popíjet, bude se zpívat.

„Uvědomujeme si, že některým obyvatelům mohou přijatá opatření způsobit komplikace, a předem se za ně omlouváme. Všechny zainteresované strany se snažily, aby dopad na běžný život Pražanů byl co nejmenší. Zároveň jsme chtěli, abychom Prahu prezentovali v co nejlepším světle. Věříme, že jsme učinili všechna opatření pro hladký průběh finále nejenom na stadionu, ale v celé Praze," vzkazuje tiskový mluvčí organizačního týmu Petr Šedivý.

Reklama