Hlavní obsah

Bohemians budou outsiderem, navíc nemohou hrát v Ďolíčku. Musíme se s tím poprat a postoupit, velí kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozjetý soupeř disponující obrovskou kvalitou. Fotbalisté Bohemians 1905 po 36 letech vrátili klub do evropských pohárů, ve druhém předkole Konferenční ligy je ale čeká pořádná výzva. Norský Bodö/Glimt v probíhajícím ročníku domácí soutěže, hrané systémem jaro-podzim, zatím desetkrát vyhrál a jen jednou ztratil dva body za remízu. Navíc v posledních letech na evropské půdě trápil i opravdu věhlasná mužstva, na podzim 2021 například porazil AS Řím vysoko 6:1. Možná i díky tomu, že na domácím stadionu Norů se hraje na umělé trávě... „Los jsme ovlivnit nemohli. Můžeme ale ovlivnit, jak zápas dopadne. Musíme se s tím poprat a postoupit,“ odmítá skládat zbraně kouč Jaroslav Veselý, strůjce vzestupu Klokanů. Ti navíc budou muset domácí odvetu hrát v azylu v podobě Letné, neboť Ďolíček dle UEFA k pořádání utkání není způsobilý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý během utkání s Libercem.

Článek

45letý trenér ale pro klubový web také přiznal, že norského soupeře si úplně nepřál. Ovšem ne z výkonnostních důvodů. „Neměl jsem v losu žádného favorita, ale kvůli fanouškům jsem si přál soupeře s dobrou dostupností. Z tohohle hlediska to moc nevyšlo," mrzelo Veselého. „Navíc hrají na umělé trávě. Musíme to přijmout a poté přivézt soupeře, který bude pro fanoušky dostupnější," dodal oblíbenec příznivců Bohemians.

David Bartek, další z miláčků tribun a současný asistent Veselého, naopak výsledek losu uvítal. „Norové byli můj favorit, chtěl jsem se podívat dále, než na Slovensko nebo do Polska," připomněl, že v pětilístku potenciálních soupeřů figuroval například i Spartak Trnava nebo Lech Poznaň. „Těším se na to," dodala 35letá legenda Bohemians, která celou již uzavřenou hráčskou kariéru strávila kromě krátkého hostování na Kladně právě v Ďolíčku.

O sedm roků starší Josef Jindřišek pak bude v bojích s úřadujícím vicemistrem Norska přímo na hřišti. Po povedeném posledním ročníku prodloužil smlouvu o rok a ve chvíli, kdy kopačky valné většiny jeho vrstevníků již dávno visí na hřebíku, se chystá na premiérový start v evropských pohárech. „Před losem jsem byl lehce nervózní, tuhle situaci jsem ještě nezažil," přiznal Jindřišek. „Tým z Norska moc neznám, ale podíváme se na jejich zápasy na videu a uděláme vše pro to, abychom přes něj přešli."

Pro skoro všechny hráče Klokanů půjde, stejně jako u Jindřiška, o premiéru na evropské půdě. Pravý opak ale platí pro Jana Kovaříka. Zkušený levák v pohárech odkroutil více než padesátku zápasů, v roce 2018 se dokonce i trefil v Lize mistrů proti AS Řím, čímž pomohl svému tehdejšímu zaměstnavateli z Plzně k postupu do Evropské ligy ze třetího místa ve skupině. Evropské poháry jsou pro něj tak s mírnou nadsázkou rutinní záležitostí. „Musím říci, že los jsem moc neprožíval. Když navážeme na výkony z poslední sezony, máme šanci postoupit, na to se soustředíme. Zápas venku na umělce bude nepříjemný, ale popereme se s tím," věří bývalý reprezentant.

Právě duelem na hřišti Bodö/Glimt dvojzápas 27. července začne, odveta je na programu 3. srpna. Bohužel pro Klokany ne v Ďolíčku. „Po návštěvě z UEFA jsme obdrželi oficiální zprávu komisaře, která potvrdila nezpůsobilost Ďolíčku pro pořádání zápasů Konferenční ligy," stojí na klubovém webu. Bohemians tak budou muset využít azylu v podobě pražské Letné, domova Sparty.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.