Hlavní obsah

Chasníci, co do toho umí jít. Na Plzeň číhá soupeř plný Brazilců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když jde o celek z Malty, rozených Malťanů se v základní sestavě Gziry moc neobjevuje. „Brazilské mužstvo. Fotbalisté buď naturalizovaní, nebo s brazilským občanstvím. Těch je tam tak 80 procent," říká kouč Viktorie Plzeň Miroslav Koubek o soupeři, se kterým Západočeši změří síly ve 3. předkole Konferenční ligy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský útočník Tomáš Chorý (vlevo) záložník Jan Kopic hýřili dobrou náladou.

Článek

Má pravdu. Například v posledním soutěžním utkání proti lucemburskému celku Dudelange bylo v základní sestavě pět Brazilců, čtyři Malťané a dva Kolumbijci. K tomu na střídačce Francouz či Albánec.

„V určitých momentech mají hráči zajímavou technickou vyspělost. Mužstvo je dobře vedené, organizované dozadu a spoléhá na protiútoky," popisuje Koubek. Dá se tak očekávat, že Plzeň bude dominantnějším mužstvem, které se bude snažit otevřít obranu protivníka. „Hrají poctivý blok ve formaci 5-4-1 nebo 5-3-2. V minulých předkolech dokázali dát šest gólů, i když měli jen třicetiprocentní držení míče," podotýká kouč Západočechů.

I když viktoriáni mají k dispozici celkem dost materiálů, těžko odhadovat, kdo se představí například ve středu obrany. Jednou nastoupili Andy Borg a Carlos Chaba, podruhé zas Farid Romero s Thiaguinhem, v základu se objevil také Jackson Mendonza. To je na čtyři odehrané duely celkem pestrý přehled.

Plzeň jako favorit v zápasu s Gzirou, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Jsou tam urostlí hráči. Mají sice stopery Brazilce, ale jsou to chasníci, umí do toho jít. Do soubojů půjdou naplno. Ve středu pole pak mají kluky, co umí s balonem. Musíme předvést stoprocentní výkon a myslet na cíl, který jsme si dali. Tedy postup," konstatuje útočník Tomáš Chorý.

Karty jsou rozdány jasně. Plzeň je favoritem, Gzira outsiderem. Viktoriáni se však už v minulém předkole s kosovskou Dritou přesvědčili, že i neznámý soupeř dokáže pořádně zatopit. „Ponaučili jsme se a jsme připraveni podat odpovídající výkon," hlásí Chorý.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňským fotbalistům na předzápasovém tréninku dokonce zasvítilo slunce.

„Není možné tyhle zápasy podcenit. Soupeři nejsou tak známí, ale kvalitu mají, hráči jsou šikovní. Bude to o nás, jak k utkání přistoupíme, jak se v určitých situacích zachováme," dodává 28letý útočník.

Zatímco Plzeň ve 2. předkole porazila již zmíněnou Dritu po velkém boji a díky proměněné penaltě Erika Jirky v nastavení druhého zápasu, Gzira má za sebou už dvě předkola.

Nejprve postoupila po výsledcích 2:2 a 1:1 až po penaltovém dramatu se severoirským celkem Glentoran, následně vyřadila lucemburské mužstvo Dudelange (2:0, 1:2). Vítěz dvojutkání se pak v play off Konferenční ligy postaví lepšímu z dvojice Tobol Kostanaj - Derry City.

ZÁPASY PLZNĚ A SLAVIE NA OBRAZOVCE O2 TV
Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají oba čtvrteční duely českých zástupců v přímých přenosech. Studio moderátora Davida Sobiška a expertů Jakuba Podaného s Markem Suchým startuje od 18:15 hodin. Přímo z Edenu bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová, z Plzně se pak bude hlásit Tereza Kubíčková. Zápasem Slavia-SK Dnipro-1 provede komentátorské duo ve složení Radek Šilhan a Václav Pilný, duel Plzeň-Gzira bude komentovat Tomáš Radotínský a David Nyč.

Reklama