Hlavní obsah

Jsem na tu partu kluků strašně pyšný, tvrdí po postupu do Konferenční ligy kouč Slovácka Svědík

Před rokem ještě smolně vypadli po penaltovém rozstřelu s bulharským Plovdivem v kvalifikaci, ale tentokrát už kouč Martin Svědík přivedl fotbalisty Slovácka po výhrách 3:0 a 1:0 nad AIK Stockholm do základní skupiny Konferenční ligy. Netají, že jde o jeho největší úspěch v dosavadní trenérské kariéře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovácka Martin Svědík.

Článek

Jak si ho užíváte?

Vytýčili jsme si nějaký cíl, který se nám povedlo splnit. Pro nás je to taková malá Liga mistrů. Je úžasné, co rodinný klub z malého města dokázal. Jsem na tu partu kluků strašně pyšný. Myslím, že až s odstupem času doceníme, co se nám podařilo.

A co postup do skupinové fáze znamená pro vás osobně?

Je to něco nepopsatelného. Jde pochopitelně o můj dosavadní trenérský vrchol. Obzvlášť s týmem, jakým je Slovácko. Plzeň, Slavia či Sparta nastupují v evropských pohárech skoro každý rok, ale v Hradišti jsme o nich donedávna jen snili. Pouze Michal Kadlec s Milanem Petrželou s nimi měli z minulosti větší zkušenosti. Takže jsem hrozně šťastný a mám obrovskou radost. Mojí nevýhodou trochu je, že ji neumím projevit úplně naplno. Držím emoce spíš v sobě. I proto, že v rychlém sledu následují další zápasy. Už v neděli nás čeká doma v lize Liberec. Ale těším se, až si úspěch vychutnám doma s rodinou.

Jaká byla po domácím třígólovém triumfu odveta na stadionu AIK Stockholm?

Byl to dost jiný zápas než minulý týden v Hradišti. Nedrželi jsme tolik balon. I soupeř měl ale hodně ztrát. Také šancí bylo k vidění méně než u nás. Za čisté konto musím pochválit brankáře Nguyena.

Nakonec jste ale vstřelili vítěznou branku a přispěli jste tak opakovaně do českého pohárového koeficientu...

Ve druhé půli se mi zdálo, že některým klukům už docházejí síly. Proto jsem poslal na hřiště čerstvé fotbalisty. Když střídající Sinjavskij vstřelil z brejku čtvrt hodiny před koncem vedoucí gól, byl jsem si už jistý, že nám postup neuteče.

Chválil jste gólmana Nguyena. Vzal si tedy vaši nedávnou kritiku k srdci?

Myslím, že ano. Reagoval na ni pozitivně. Když chcete být úspěšní v Evropě, potřebujete pomoc brankáře. Takové zákroky, jaké předvedl ve dvojutkání s AIK, od něj potřebujeme. Proto se s ním snažím často mluvit.

Foto: Zerman Jesper, ČTK

Vlasij Sinjavskij (99) ze Slovácka se raduje po vítězné trefě ve Stockholmu.

Zdá se, že notně opožděný středeční odlet do Stockholmu ani noční ohňostroje příznivců AIK před vaším hotelem vás nijak nerozhodily, že?

Předně bych chtěl dementovat, že jsem byl kvůli poruše letadla a opožděnému odletu nějak hodně rozmrzelý, jak jsem si někde přečetl. Vždyť s tím se nedalo nic dělat. Naopak jsem se snažil na hráče působit pozitivně. Apeloval jsem na ně, abychom se soustředili výhradně na fotbal. To se povedlo. Noční ohňostroje považuju za takovou trochu divnou vložku. Asi to patří k rituálům fanoušků AIK. Musím ale před nimi smeknout, jak skvělou atmosféru vytvořili během utkání. A velký dík patří samozřejmě i našim fandům.

Za postup do skupiny Konferenční ligy Slovácko vyinkasuje kolem 72 milionů korun...

Jsem za to rád, že jsme mohli klubu takhle pomoct. Nechci teď spekulovat, jak bude nejlepší s financemi naložit. To je otázka především na klubové vedení. A je to i o vytýčení cílů a priorit do budoucna. Existuje taky samozřejmě spousta věcí, které by bylo potřeba v klubu zlepšit.

Od září budete hrát takřka pravidelně týden co týden ve čtvrtek Konferenční ligu a v neděli domácí nejvyšší soutěž. Budete kvůli tomu ještě požadovat posily?

Kvantitu už máme dostatečnou, ale kvalitu kádru bychom ještě navýšit potřebovali. Uvítal bych proto, kdyby přišli do konce přestupního termínu ještě dva hráči. Do středu zálohy a na stoperský post.

Už jste zmínil, že hned v neděli vás čeká ligový duel s Libercem...

Narazíme na těžkého soupeře, kterého začátek sezony zastihl docela v herní pohodě. Popřemýšlíme, jak mužstvo co nejlíp poskládat. Věřím, že vybereme správné složení základní jedenáctky. Co nejlíp se připravíme, budeme chtít pochopitelně potvrdit úspěch ze Stockholmu vítězstvím.

Reklama

Související témata: