Hlavní obsah

Kratochvílovi pomohl i mentální kouč. Necítím se jako rozdílový hráč, říká opora Jablonce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při letu do rumunské Kluže na poslední zápas Konferenční ligy s ním na chvilku zahoupaly mírné turbulence a ve vlnách jde zatím i jeho působení v Jablonci. Zatímco loňský podzim Miloš Kratochvíl s vážným zraněním promarodil a pomáhal mu i mentální kouč, nyní technický záložník patří k jedněm z klíčových hráčů Severočechů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miloš Kratochvíl z Jablonce a David Bartek z Bohemians

Článek

Kluž (Od našeho zpravodaje) - „Ještě máme šanci postoupit a pomohl jsem tomu i nějakým gólem, takže je to teď skvělé," hlásí před bitvou s lídrem rumunské ligy 25letý středopolař. Hovoří však opatrně. Jednak kvůli mizernému postavení Severočechů v lize, jednak i z osobních důvodů. Pro nefotbalové starosti má momentálně k euforii daleko.

„Jde o rodinné problémy, o kterých mluvit nechci. Na fotbal teď myslím jen na hřišti, což mi možná paradoxně i pomáhá. Když se něco nepovede, tolik se v tom nepitvám, nesvazuje mě to a hraji uvolněněji," prozrazuje.

Kratochvíl dal poslední dvě branky Jablonce na evropské scéně. Jeho trefy proti Randersu a Alkmaaru Severočechy udržely ve hře o play off.

Obezřetný je i kvůli pověrčivosti. Na Střelnici sice Kratochvíl kroutí už čtvrtou sezonu, jenže první tři roky ho často brzdila zranění. Prakticky až letos se mu zdravotní trable vyhýbají, což často zaklepává.

„Už to bylo až frustrující. Už několikrát jsem vypadl na tři měsíce. Hned na začátku jsem měl zlomenou zánártní kůstku a být mimo v novém týmu hned po příchodu není ideální. Měl jsem i operaci tříselného kanálku, pak utržené stehno. Ve všech případech šlo o dlouhodobější zranění," vypočítává.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Jablonce se radují z prvního gólu, vpravo je jeho autor Miloš Kratochvíl.

Nyní již patří k nejvytíženějším hráčům zelenobílých. „Jsem teď zdravý a jsem za to rád. Musel jsem také nějaké věci přehodnotit. Po zraněních jsem si vždy říkal, že všechno už bude dobré a nepracoval jsem na sobě tak, jak bych měl. Ale jak přišel Skuhry (Skuhravý), náš kondiční trenér, pracuji s ním a mně osobně hodně pomohl," prozrazuje rodák z Karlových Varů.

Spolupráce s mentálním koučem

Kratochvílovi prospěla i spolupráce s mentálním koučem Mariánem Jelínkem, s nímž začal vloni spolupracovat. Naučil ho, jak se vyrovnávat s tlakem, což nyní bude potřebovat. Pociťuje větší zodpovědnost na hřišti? „Upřímně, necítím se jako vyloženě rozdílový nebo klíčový hráč. Nikdy jsem to nepociťoval, třebaže se to říkalo. Nejsem až tak sebevědomý. Byť samozřejmě jsem rád, když zápas rozhodnu," připouští před dnešním utkáním s lídrem rumunské ligy.

„Čeká nás těžký zápas. Na druhou stranu Rumuni už o nic nehrají, takže to z jejich strany může být uvolněnější. Víme, že šanci máme, i když nemáme postup ve svých rukou. Uvidíme, jak bude hrát Randers v Alkmaaru," připomíná fakt, že Jablonečtí musí spoléhat i na zaváhání dánského celku. V případě jeho prohry o dvě branky by Kratochvílovi a spol. stačila v Sedmihradsku i remíza.

„Musíme se však soustředit hlavně sami na sebe. Jsme rádi, že jsme zvládli ligový zápas s Bohemkou, kde jsme dohrávali v devíti, což nám vzalo dost sil. Ale věřím, že výhra nám pomůže," uzavírá Kratochvíl.

Reklama

Související témata: