Hlavní obsah

Nedostat se do Konferenční ligy? Slavii by ztracené miliony nepoložily, zato její prestiž by náramně utrpěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soupeře už znají. Žádný div, že nejvyšší slávistický boss Jaroslav Tvrdík hlásí: „Postup z druhého předkola Konferenční ligy je povinností.“ Aby ne, když gibraltarský celek St. Josephs's figuruje v žebříčku UEFA na 320. příčce. Neporadit si s takovým protivníkem by představovalo pro českého vicemistra pořádnou blamáž, kterou by nemírnilo ani to, že jejich protivník vyřadil v úvodním předkole soupeře ze Severního Irska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský už je na slova pohárové finále trochu alergický.

Článek

Jenže to je jen první krok. Na Trpišovského svěřence budou čekat ještě dvě předkola, než se před nimi otevře brána základní skupiny Konferenční ligy, v hierarchii evropských pohárových soutěží až té třetí v pořadí.

„To už je velká neznámá. I proto, že tahle soutěž není jen ligou pro kluby z východu, jak zpočátku mnozí naznačovali a tvrdili. Není jen pro chudé, startují v ní i zástupci západních lig. A reprezentativní," připomněl předseda slávistického představenstva, že bude třeba i porce štěstí, aby se jeho klub dostal do základní skupiny.

„A my ho v minulosti moc neměli."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Jaroslav Tvrdík s dresem na novou sezonu.

Samo sebou, Konferenční liga je pro Slavií náhražkou. Zvláště po sezonách vyšperkovaných mistrovským titulem a účasti v základní skupině Champions League či tažením Evropskou ligou.

„Jakkoli nás Konferenční liga bavila a svou úrovní i překvapila, rádi bychom se vrátili do prestižnějších soutěží," netají Tvrdík, že jeho klub má vyšší ambice.

Logicky, protože jde i o finance.

Desítky a stovky milionů, které se v Lize mistrů a Evropské lize klubům nabízejí.

„Kdybychom se letos nedostali do základní skupiny Konferenční ligy, mrzelo by to, ale ekonomicky by nás ztráta 80 či 90 milionů nepoložila. Ze sportovního hlediska by to však byla obrovská škoda. Vždyť jsme se dostali mezi třicet top klubů v Evropě, nemluvě o tom, že výsledky v pohárové Evropě jsou důležité pro naše obchodní partnery, fanoušky, o zviditelnění a zhodnocení hráčů nemluvě," pragmaticky poznamenal Tvrdík, že díky startům na evropské pohárové scéně cena hráčů pochopitelně roste.

Ostatně, v této souvislosti připomněl, že prodej hráčů vynesl Slavii profit 600 milionů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Jaroslav Tvrdík.

Navíc je ve hře ještě jeden stimul - finále Konferenční ligy, jehož dějištěm bude v příštím roce pražský Eden. Pro Slavii pobídka a výzva jako hrom.

„My se musíme nejprve do této soutěže dostat, což představuje šest zápasů, které je nutné zvládnout. Teprve pak se můžeme bavit o tom, co přijde dál a jací soupeři nás čekají," reagoval na zmíněnou výzvu trenér Jindřich Trpišovský netající, že na slova pohárové finále začíná být trochu alergický.

„Když jsem je slyšel v minulých sezonách, vypadli jsme pokaždé ve čtvrtfinále. A dokonce třikrát," vysvětloval, že mluvit o finále ještě než se svým týmem 21. července v Gibraltaru a za týden v pražské odvetě do soutěže vstoupí, je na jeho gusto hodně předčasné.

Reklama