Hlavní obsah

Ostud bylo dost, tahle je ale maximální. Sparta potřebuje rozdílového hráče a gólmana, glosuje výbuch Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seděl na Letné, když se v prvním kvalifikačním duelu o Konferenční ligu Sparta protrápila v konfrontaci s Vikingem Stavanger k bezbrankové remíze, vydal se i do Norska, aby byl svědkem letenské blamáže na evropské pohárové scéně. „Absolutní zmar a obrovská ostuda navrch. Maximální,“ nechtělo se bývalému brankáři pražské Sparty a české reprezentace Jaromíru Blažkovi nejprve vůbec glosovat další výbuch svého bývalého klubu na evropské pohárové scéně.

Foto: Profimedia.cz

Zklamaní hráči Sparty po zápase s Vikingem.

Článek

„Těch ostud bylo v minulosti dost. Vypadlo se v kvalifikaci o Ligu mistrů, vypadlo se v Evropské lize, ale skončit hned po prvním kvalifikačním dvojzápase v Konferenční lize a navíc s čtvrtým týmem norské ligy, to je ostuda maximální," připomněl 49letý gólman předchozí sparťanské krachy s Malmö, Häckenem, ale i třeba rumunskou Vasluí či slovenskou Žilinou.

Teď byl ovšem v Oslo svědkem zmaru maximálního.

Sparta měla postoupit. Myslím, že Viking je hodně průměrné mužstvo, byť dobře bránící, hodnotí Zdeněk Ščasný v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Je hezké říkat si, že hrajete pěkně na pohled, že hra je rychlá, balon jde od nohy, že se hraje na dva doteky, ale co z toho, když v mužstvu není fotbalista, který něco vymyslí a udělá, uspěje v souboji jeden na jednoho, vezme na sebe odpovědnost?!" kladl Blažek otázky sobě i bývalým spoluhráčům sledujícím rovněž sparťanskou trýzeň a zmar.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Blažek děkuje fanouškům po vlastním rozlučkovém utkání.

„Bylo to pořád stejné. Obehrát, centrovat, zkoušet... Ale bez překvapení, což je logické, když není v mužstvu fotbalista. A když dvacet minut před koncem odvety začali Norové hrát fotbal a strkat si míč, byla Sparta úplně vyřízená. Přišlo střídání, ale podle mého jen proto, že někoho vystřídat musím," kroutil Blažek nechápavě hlavou.

Inkasovaný gól ve druhé minutě nastavení pak představoval už jen vyvrcholení zmaru.

„Já ho v reálu ani neviděl. Balon letěl do autu, takže jsem koukal, kdo je vpředu, a čekal, jakou akci Sparta rozehraje. A najednou gól, který jsem si musel prohlédnout v mobilu ze záznamu. Ale takové zkraty se ve fotbale stanou. Bohužel pro Spartu přišel proti Vikingu ve chvíli, kdy se stát neměl," nevinil Blažek z fatální chyby jen kapitána Hancka.

„Nechápal jsem, proč si brankář Holec letěl jako blázen pro balon, když ho mohl nechat jít do autu, vzít ho a pak ho v klidu rozehrát. A když už přece jen volil řešení, k němuž se rozhodl a Hanckovi nahrával, měl se mu pohybem nabídnout."

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Trenér Sparty Brian Priske na tiskové konferenci.

Blažek, který získal se Spartou šest mistrovských titulů, přičemž sedmý vychytal v dresu Slavie, vůbec vidí problém v gólmanech, které má Sparta na soupisce.

„A dlouhodobě. Přece nemůže mít tři brankáře, o kterých bude tvrdit, že jsou kvalitativně všichni stejní. A to říkám s respektem ke klukům, kteří teď na Letné jsou. Sparta prostě musí mát gólmana číslo jedna. Skutečnou personu, která bude chytat a bude i v nároďáku. Měl jsem za to, že když si stáhla z hostování v Českých Budějovicích Vorla, dá mu šanci. Jenže on ji nedostal a dál chytá Holec. Na Letné nejsem a do dění v mužstvu nevidím, takže jsem si před prvním zápasem v Praze říkal: OK, je asi nejlepší... Teď však svůj názor opakuji - Sparta potřebuje nejen fotbalistu, který bude rozdílovým hráčem, ale i brankáře."

Samostatnou kapitolou je pak prachbídná střelecká produktivita Sparty, s níž nepohnula ani nová akvizice Jan Kuchta.

„Bylo mi ho líto v prvním zápase v Praze a při odvetě v Oslo zase. Když k sobě nikoho nemá, co může udělat a jak může dávat góly?! Karabec, o němž se mluví a píše jako o rozdílovém hráči, takovým typem prostě není. Má být pod hrotem a s Kuchtou spolupracovat, jenže on je jednou vlevo, podruhé vpravo, pak zase vzadu a v podstatě nikde. A kde je pak servis, z něhož by mohl Kuchta těžit? A vrcholem pak je, že ho ještě vystřídá Čvančara namísto toho, aby Sparta zkusila hru na dva útočníky," glosuje výbuch v Norsku sparťanská brankářská legenda Jaromír Blažek.

Přímák s trenérem Zdeňkem Ščasným.Video: Sport.cz

Reklama

Související témata: