Hlavní obsah

Slavia počítá nejvíc střel v celé Konferenční lize, ale... Kopecký: Platný by byl Chorý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V české lize, zvlášť na domácím hřišti, zasypávají fotbalisté Slavie soupeře góly. V nejvyšší tuzemské soutěži jich nastříleli víc než Plzeň se Spartou dohromady. Na evropském pódiu je to jinak, sešívaní v koncovce tápou. Třetím utkáním Konferenční ligy proti rumunské Kluži se sešívaní v ofenzivě vyloženě protrápili, prohráli 0:1. „Zápasy se rozhodují ve vápnech. My jsme v tom soupeřově nebyli tak kvalitní jako ve zbytku hřiště,“ přiznal trenér českého vicemistra Jindřich Trpišovský po výsledkovém kolapsu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavii se proti Kluži nedařilo proměňovat šance. Na snímku Ibrahim Traoré.

Článek

Slavia umí protivníky ve třetí evropské soutěži zatlačit. Ostatně čekalo se, že by Trpišovského parta měla být ve společnosti Sivassporu, Ballkani a Kluže nejsilnější. Aktivita je patrná. Slavia během tří zápasů, kdy se utkala se všemi oponenty, vyprodukovala 78 střel, což je suverénně nejvyšší číslo ze všech účastníků Konferenční ligy. V této statistice druhá Fiorentina vyslala celkem 62 pokusů, třetí Kluž 53.

Celek z Edenu zaznamenal 22 střel na bránu (taky nejvíc ze všech), 26 mimo tři tyče a 30 ran bylo zablokovaných. Slavia má také po Basaksehiru a Fiorentině třetí nejvyšší držení míče (v průměru 60 procent času). Ale dala jen čtyři góly, z toho tři Ballkani.

Inkasovaná branka? To byl řetězec chyb, strašně lacinej gól, hodnotí Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

„Všichni hráči Slavie jsou rychlí a pohybliví, ale chybí jim přehled, chytrost nebo zkušenost. Někdy si počínají ukvapeně. Je vidět, že všichni chtějí, to se nikomu vyčíst nedá, ale proti Kluži mi to přišlo z jejich strany nervózní," zhodnotil počínání sešívaných zkušený trenér Ivan Kopecký, jenž v minulosti vedl českou jednadvacítku nebo mistrovské Vítkovice.

„Zápasy proti Sivassporu a Kluži byly podobné, hned se mi to vybavilo. Za tyhle dva zápasy jsme měli snad dvacet šancí a dali jsme jeden gól po presinku," poukázal Trpišovský na branku Petera Olayinky v Turecku.

Proti Kluži slávisté nasměrovali dvakrát míč do tyče, nejprve tam skončila teč Stanislava Tecla, v závěru první půle pak rána Lukáše Provoda. Brankář rumunského mužstva Simone Scuffet se vytáhl zejména dvakrát proti Olayinkovi. Jistý byl i v dalších situacích. Další střely létaly mimo.

Celý zápas jsme do nich bušili, ale chyběly centimetry a pak z nešance dostaneme gól, litují slávisté.Video: Sport.cz

Trpišovský ukazoval na to, že přicházely různé zrady: technické nedokonalosti, dotek navíc, chybějící centimetry, špatné zavírání zadní tyče, skvělé zásahy gólmana. „Někdy mi přijde, že když se blížíme do koncovky, začneme zmatkovat," vypozoroval kouč Slavie.

Snaha není zúročena. „Centry tam létají, ale ve vápně není někdo, kdo by byl dobrý hlavičkářem, který by se prosadil. Tecl je pohyblivý a pracovitý, Sor je hodně rychlý, ale hlavně na domácí zápasy by se Slavii hodil typ útočníka, který by centry zužitkoval. Zkusila to s Krmenčíkem, ale ten zklamal. Myslím, že třeba plzeňský Chorý by pro ni byl platný," zmínil Kopecký.

Další potíž? „Českému fotbalu obecně chybějí osobnosti. Viděli jsme to nedávno na národním týmu, kdy byli Souček a další z formy. Podobné je to ve Slavii," přidal Kopecký.

Reklama