Hlavní obsah

Smutný večer v Edenu. Konec už ve skupině, bitvu o Šilhavého ovládla Astana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední zápas ve skupině, bitva o všechno. Jaro na evropské scéně se stalo v Edenu samozřejmostí, vždyť fotbalová Slavia v předchozích čtyřech sezonách hned třikrát došla do čtvrtfinále pohárové soutěže. Večer však bude proti Sivassporu odvracet v Konferenční lize hrozbu vyřazení již na podzim. Postup nemá ve vlastních rukou. Připomeňme si poslední případy, kdy v Evropě skončila již na podzim.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý gestikuluje během utkání proti Astaně. Archivní foto.

Článek

Sešívaní do jara naposledy neprošli před třemi lety. Tehdy však šlo o nabitou skupinu Ligy mistrů s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán, tedy takřka shodnou společnost, na jakou teď narazila Plzeň. Slavia v „zážitkové" skupině na rozdíl od Viktorie získala aspoň dva body, už jen postup do hlavní soutěže byl úspěchem.

Pokud jde o vyřazení se sobě rovnými, musíme se posunout do podzimu 2017. Slavia přes Nikósii neprošla do Ligy mistrů, útěchou jí byla Evropská liga. Skupinu v pohárech tehdy hrála poprvé od roku 2009 a do té doby z ní ještě nikdy nepostoupila.

Poslední duel ji stejně jako dnes čekal doma v Edenu. Šlo o přímý souboj o postup s kazašskou Astanou, která měla v tabulce o bod méně. Pražanům tak stačila i remíza.

Balkánská legenda provozuje neobvyklou fotbalovou akademii, posilu si v ní vyhlédla i Slavia. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Ve hře bylo nejen jaro v Evropě, ale také setrvání trenéra Jaroslava Šilhavého. Kouč se den před utkáním ohradil proti spekulacím ohledně svojí pozice. „Takhle to nejde. Buď trenérský tým důvěru má, nebo nemá. Současný stav nikomu nepomáhá. Musíme si nalít čistého vína. Vyjádření na moji osobu mi nepřijdou úplně férová. Pro tým není dobrý signál, když vycházejí z klubu," zdůraznil Šilhavý, který se Slavií vybojoval titul i rekordní sérii 36 ligových zápasů bez porážky.

Utkání pravdy dopadlo špatně pro tým i pro Šilhavého. Astana senzačně zvítězila 1:0 a vedení Slavie pak skutečně uvedlo na lavičku Jindřicha Trpišovského.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Astany oslavují vítězství a postup přes Slavii v Evropské lize.

Šéf klubu Jaroslav Tvrdík tak vyřešil jednu z nejtěžších situací ve funkci. „Za Šilhavým stála dlouhá série výher včetně zisku titulu. Patří mu respekt za to, co ve Slavii vykonal, velmi si ho lidsky vážím. Všichni jsme však cítili, že tým má větší potenciál, že může předvádět lepší a dominantnější výkony nejen v lize, ale především v pohárech, které jsme chtěli dlouhodobě hrát," vylíčil Tvrdík v knize Totální sezona.

Červenobílé může posilovat hlavně minulá sezona. Skupinu Konferenční ligy končili v Berlíně a v přímém souboji o postup uhráli s Unionem vytouženou remízu 1:1.

Samozřejmě, všechny reminiscence před večerní bitvou o všechno trochu pokulhávají. Sešívaní jsou odkázáni ještě na pomoc Ballkani. Pokud Kluž doma potvrdí roli favorita a kosovského soupeře porazí, Slavii už nic a nikdo nepomůže...

Reklama

Související témata: