Hlavní obsah

Uhrin věří Slavii, ale varuje: Kluž se zvedá. Co rumunský tým trápí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový trenér Dušan Uhrin mladší rumunské prostředí velmi dobře zná, nedávno působil v Dinamu Bukurešť a Gaz Metanu, dříve i v Temešváru a před více než třinácti lety vedl krátce i CFR Kluž, která se dnes utká se Slavií v Konferenční lize. „Bude dobře připravená,“ přikývne Uhrin v rozhovoru pro Sport.cz a nabízí vhled do trochu divokých kulis.

Foto: Sport.cz

Trenér Dušan Uhrin mladší během angažmá v Dinamu Bukurešť.

Článek

Je podle vás velký rozdíl mezi současným týmem Kluže a tím, který Slavia před třemi roky v kvalifikaci o Ligu mistrů vyřadila?

I když se složení mužstva docela změnilo, myslím, že Kluž bude podobně silná. Jsou tam výborní hráči, ale pozor, zranil se stoper Burca. Uvidíme, kdo v obraně bude hrát. Je tam Yuri, jehož jsem vedl v Gaz Metanu, ale ten hodně fauluje. V létě koupili velmi dobrého defenzivního záložníka Muhara, jehož si hodně pochvalují.

A trenérem je opět Dan Petrescu.

V klubu sám skončil a pak se zase vrátil. Hraje pořád v systému 4-3-3, ale bylo mu vyčítáno, že hraje až moc defenzivně. Co jsem viděl, nevoli proti němu vyjádřili i fanoušci. Spekulovalo se, že ho nahradí Contra, který trénoval nároďák a naposledy byl v Arábii, ale Petrescu to ustál. Tým se nastartoval, v lize se zvedl, poskočil už na čtvrté místo v tabulce. Měl i nějaký problém s majitelem (Vargou), který dostal před několika týdny infarkt. Jak to celé bylo, je těžké posoudit, protože se kolem toho vyrojila spousta spekulací.

Jak to klub ovlivnilo?

To nedokážu posoudit, každopádně už je v pořádku. Kluž má dluhy. Mysleli si, že to vyřeší penězi z evropských pohárů, ale nezvládli předkolo Ligy mistrů a jsou v Konferenční lize, kde těch peněz není tolik. Rozhodně chtějí postoupit ze základní skupiny dál.

Zasahuje majitel Nelutu Varga Petreskovi do práce, jako to například dělá Gigi Becali v FCSB?

V Kluži je to odlišné. Tady má trenér veškeré pravomoci od majitele. Becali je jiný, rád zasahuje do sestavy, do střídání. Tady to neexistuje. Danovi do toho nikdo nepovídá. Podle mě je nejlepším trenérem v Rumunsku, má velké slovo, řídí si nákupy.

Nejlepší střelec Slavie v evropských pohárech. Poslední Mohykán Peter OlayinkaVideo: Sport.cz

Jaké má Kluž v rumunském fotbale obecně postavení a jméno?

Je jako Slavia v Česku. Kluž má všechno, co k fotbalu potřebuje. Má nejvyšší rozpočet, jen FCSB je na tom podobně. Disponuje výborným zázemím, vybudovali nové tréninkové plochy. Mají tolik hráčů, že musejí trénovat na dvou hřištích.

Komu v nadcházejícím zápase věříte?

Slavii. Myslím, že hraje lepší fotbal. Ale musí si dát pozor, Kluž se zvedá, nedostává moc gólů. Na Slavii bude dobře připravená. Určitě bude hrát zezadu, nemyslím si, že bude nějak presovat. A má velice dobré útočné standardní situace, v minulé sezoně z nich dala hodně branek.

Reklama

  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň