Hlavní obsah

Blamáž odvrácena, Plzeň bude hrát! Česká vláda souhlasila s udělením víz pro fotbalisty Tobolu z Ruska a Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příběh trojice ruských a jednoho běloruského fotbalisty kazašského Tobolu Kostanaj, který bez této čtveřice přiletěl v úterý k odvetě play off Konferenční ligy na půdě Plzně, má pozitivní rozuzlení. Vláda České republiky kvartetu hráčů, kteří pocházejí ze zemí, jež se podílejí na napadení Ukrajiny, udělila vstupní víza. Pokud by k tomuto kroku nedošlo, hrozilo ze strany Tobolu, že ke čtvrtečnímu utkání v Doosan Aréně nenastoupí.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalista Cadu se raduje z gólu do sítě Tobolu Kostanaj, svého prvního v dresu Viktorie Plzeň.

Článek

„Vláda v úterý jednohlasně vyslovila souhlas s udělením víza pro hráče kazašského klubu Tobol Kostanaj do ČR. Vláda k tomuto rozhodnutí přistoupila především proto, že hráči soukromého kazašského klubu Tobol Kostanaj reprezentují právě onen klub a Kazachstán, nikoliv Ruskou federaci nebo Bělorusko,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Přestože Tobol v letošní sezoně odehrál v rámci Konferenční ligy dva zápasy na půdě Severního Irska a ve Švýcarsku, do kterých zasáhli i dotčení hráči, rusko-běloruské čtveřici (brankář Ivan Konovalov, obránce Albert Gabarajev, útočník Pavel Kirejenko a běloruský obránce Pavel Zabelin) nebylo dovoleno do ČR přiletět s týmem. Do situace se ale podle všeho vložil premiér Petr Fiala, který prosadil udělení výjimky.

Tento verdikt pozitivně přijali také na západě Čech. Pokud by se totiž vláda rozhodla víza neudělit, došlo by ze strany UEFA k disciplinárnímu řízení a možným sankcím proti Plzni. Zápas by se totiž zřejmě neodehrál, Plzni by hrozila kontumace. „Nastoupili bychom, pokud by tito čtyři nemohli hrát? Spíš ne,“ uvedl v úterý v poledne spolumajitel Tobolu Alimžan Kaldijarov. Okamžitě po udělení víz vyrazilo kvarteto z Tobolu za svými spoluhráči.

„Děkuji české vládě v čele s premiérem Petrem Fialou za přijaté rozhodnutí, vycházející i z doporučení Národní sportovní agentury. Myslím, že tento krok je v zájmu nejen fotbalu jako kolektivního sportu, ale i integrity Evropské konferenční ligy jako soutěže UEFA,“ doplnil předseda FAČR Petr Fousek, který kvitoval, že se všemi zúčastněnými stranami významně komunikovala Plzeň.

„Vítáme, že je vše vyřešeno, těšíme se na zápas a věříme, že nás ve čtvrtek přijde v důležitém utkání podpořit co nejvíce fanoušků,“ stojí na webu plzeňské Viktorie.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území. Bělorusko se sice do války aktivně nezapojilo, umožnilo ale Rusku podnikat útoky ze svého území.

Reklama