Hlavní obsah

Jirkal: Slavia podala nejlepší výkon v sezoně, Wallem je osvěžení. Plzeň se rozehrává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenil výkon fotbalové Slavie, která v prvním utkání třetího předkola Evropské ligy sfoukla ukrajinské Dnipro-1 3:0. „Dostává se do formy,“ konstatuje v rozhovoru pro Sport.cz zkušený trenér Miroslav Jirkal, který v minulosti prošel několika českými kluby a léta působil jako uznávaný pozorovatel soupeřů pro českou reprezentaci. Komentuje některé hráče Slavie a vnímá, že i Plzeň, která ve čtvrtek ve třetím předkole Konferenční ligy zválcovala maltskou Gziru 4:0, se rozehřívá. „Dostává se do módu, do jakého chce,“ soudí Jirkal.

Škoda vyloučení, mohli jsme vyhrát víc, říká Jindřich Trpišovský. Wallem? Že půjde do hry ani nebylo v plánu...Video: Sport.cz

 
Článek

Našel jste ve výkonu Slavie nějaký nedostatek?

Slavia se dostává do formy. Na soupeře se výborně takticky připravila, eliminovala jeho útočné snahy už ve střední části hřiště. Hrála hodně natěsno, což bylo velice dobré. Když se otevřel prostor, bylo vidět, že je Dnipro nebezpečné, ale své protiútoky nedotáhlo. Pokud bude Slavia bude pokračovat v taktice a výkonu ze čtvrtečního utkání, nebude mít s postupem problém.

Sestřih fotbalového zápasu 3. předkola Evropské ligy Slavia Praha - Dnipro-1.Video: O2 TV Sport

Předvedla Slavia dosud nejlepší výkon v sezoně? Předtím v lize třikrát vyhrála.

Řekl bych, že ano. Zdůrazňuji, že soupeři nedala v žádné části hřiště prostor. To bylo klíčové. Hraje celoprostorový fotbal. Její hra se mi líbí.

Dva góly dal Ivan Schranz, který často sestavou putuje. Jak důležitým hráčem v kádru sešívaných je?

Hodně. Proti Dnipru to potvrdil. Je schopen rozbít obranu a naběhnout si do vápna. Má zažité grify středního útočníka, což je pro něj velká výhoda.

Dneska to vyšlo, těšilo Ivana Schranze. Když bude potřeba, budu hrát i stopera!Video: Sport.cz

Schranz je univerzál, který neremcá a přijme jakoukoliv roli. Je tím nepostradatelný, mimořádně cenný?

Řekl bych to druhé, tedy že je mimořádně cenný. Dokáže v koncovce zhodnotit výkon celého týmu, šance i připravuje. Charakterově je výborný, což se projevuje například v jeho herní disciplíně.

Lukáš Provod nastoupil na levém kraji obrany. Jak se vám líbil?

Jeho výkony mají stoupající tendenci. Na pozici beka se mi líbí. Je podobný jako Schranz, je hodně útočný, i když hraje na defenzivnější pozici. Umí hrát ze středu, chodí do křídla, hraje na velkém prostoru. A hlavně stouplo jeho sebevědomí.

Jindřich Trpišovský o Ivanu Schranzovi. Bez emoční hráč. Jeho střele říkám Schranzovka!Video: Sport.cz

Pozorujete na něm, že se dostává do pohody, kterou měl před těžkým zraněním kolena?

Ano. Pro Slavii je to jen dobře. Před zraněním byl jednou z největších opor, teď se zase hodně zlepšuje.

Conrad Wallem si odbyl za Slavii premiéru a hned po minutě na hřišti vstřelil gól. Jak moc mu to pomůže při adaptaci v novém prostředí?

Je to pro něj hodně důležité, hlavně si tím získá fanoušky. Musíme si ale počkat na další zápasy, zatím jsme ho moc v akci nemohli vidět, ale pro Slavii je určitě osvěžením.

Byť gól nedal, mezi důležité hráče patřil Ondřej Lingr. Hodně se mluví o jeho budoucnosti. Je pro Slavii klíčovým hráčem?

To je těžké říct, určitě patří k lídrům. Přidává to, co je pro mužstvo důležité. Pohyblivost. bojovnost, neuhne ze žádného souboje. Dostává se do šancí, umí si naběhnout v pokutovém území do volného prostoru. Sám jsem zvědavý, jak svou situaci vyřeší.

Proti Dnipru byl vyloučen za nešetrný zákrok Igoh Ogbu. Byla to od něj hloupost?

Zbytečné to z jeho strany určitě bylo, ale ten zákrok byl nechtěný. Díval se na míč, nohu měl hodně vysoko, ale řekl bych, že vše vyplynulo z momentální nešikovnosti. Nechtěl to, ale tohle se ve fotbale stává.

Pojďme k Plzni, která přejela 4:0 maltskou Gziru. Jaký jste z ní měl dojem?

Plzeň se dostává do módu, do jakého chce. Soupeř sice nebyl top, ale co jsem viděl, Plzeň si vytvořila hodně šancí, měla hodně hráčů nahoře, sestava byla ofenzivní, hrála na dva útočníky. To vše se mi líbilo.

Zvedá si po rozpačitém vstupu do sezony sebevědomí?

Je to zákonité, takže ano. Vstup do ligy se jí nepovedl, ale soupeři proti ní hráli velice dobře. Kádr má však kvalitní, ukazuje se, že je otázka času, než se rozehraje.

Sestřih zápasu 3. předkola Konferenční ligy Plzeň - GziraVideo: O2 TV Sport

Příležitost ve čtvrtečním utkání dostal Pavel Šulc, dal gól, na dalších se podílel. Jak vidíte jeho potenciál pro Plzeň?

Technicky umí dát týmu něco navíc. Má velmi dobrou myšlenku, ty situace vidí. Spoluhráči z jeho práce těží. Nesmí ale přidržovat balon, někdy to dělá, i když to třeba vyplyne ze situace. Každopádně se ukazuje, že pro Plzeň může být velmi platný.

V obraně opět nastoupili Sampson Dweh nebo Robin Hranáč. Co soudíte o nich?

Líbí se mi oba, ale musí se společně i s týmem ještě sehrát. Ovšem už teď ukazují, že to jsou posily. Dweh dodává technickou nadstavbu, Hranáč je zase důsledný stoper. Oba mají kvalitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.