Hlavní obsah

Slavia si musí poradit s absencí Holeše. Chybět bude, ale kvůli tomu neprohraje, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahle ztráta bude bolet víc než nepřítomnost hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského na lavičce. Fotbalová Slavia je bez záložníka Petra Ševčíka vzhledem k jeho častým výpadkům zvyklá hrát, ale absence lídra defenzivní vozby Tomáše Holeše představuje mrzutou komplikaci. Oba zůstali ze zdravotních a preventivních důvodů v Praze (Holeš má problém s přitahovačem) a nejsou v Moldavsku k dispozici pro pátý zápas základní skupiny Evropské ligy proti Šeriffu Tiraspol. „Holeš je klíčový hráč Slavie nejen kvůli fotbalovým kvalitám, ale i po lidské stránce. Chybět bude hodně,“ míní zkušený trenér Vlastimil Palička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš po neproměněné šanci Slavie proti Zlínu.

Článek

Když to jde, Holeš hraje. V lize nehrál všechno na začátku sezony, když sešívaní usilovali o průnik do základní skupiny Evropské ligy. Když nebyl fit na nedávný ligový duel s Plzní a strávil ho mezi náhradníky, červenobílí prohráli 1:2. Společně s Oscarem nebo Igohem Ogbuem patří k nejvytíženějším členům Trpišovského družiny.

„Vnímám ho jako osobnost a zkušeného hráče, kterého v kabině ostatní respektují. I když člověk sleduje Slavii zpovzdálí, cítí, že Holeš má na tým i v kabině velký vliv,“ vypočítává Palička. „Ve hře nemá extrémní slabinu. Je rychlý, dovede předvídat situace, má už dost zkušeností. Je to komplexní fotbalista a z toho, co vidím, tak také inteligentní člověk,“ dodává někdejší kouč Jablonce, Zlína či Olomouce.

Slavia se o důležitosti Holeše přesvědčila například před rokem, kdy na velkou část podzimu vypadl kvůli komplikovanějšímu zranění kotníku. Bez něj nezvládla základní skupinu Konferenční ligy a hlavně kvůli dvěma porážkám s Kluží nepostoupila do jarní vyřazovací fáze. Nebylo to jen jeho absencí, ale mužstvu rozhodně neprospěla.

Třicetiletý reprezentant se definitivně usadil na pozici stopera. Dlouho přechodná role mu zůstala, zvlášť když sešívaní často hrají v systému se třemi stopery. „Je týmovým hráčem, je schopen mužstvu pomoct na každém defenzivním postu, což souvisí i s jeho lidskými vlastnostmi. Je na něj spolehnutí, pro trenéra je takový hráč terno,“ podotýká Palička.

Slavia se v Tiraspolu musí obejít bez něj. Jak si poradí? Naposledy proti Českým Budějovicím hráli Tomáš Vlček, Igoh Ogbu a Jan Bořil. Alternovat tam může Lukáš Masopust, teoreticky i Jakub Hromada. Trenérský štáb může přeměnit formaci do čtyřčlenné obrany jen se dvěma stopery, případně vymyslet nové a nečekané řešení. Sheriff Sinyan, který by tam mohl hrát, není na pohárové soupisce.

„Určitě si nemyslím, že by Slavia měla prohrát kvůli absenci Holeše. Má dost široký a kvalitní kádr, aby si s takovou situací poradila. To je pro ni výhoda,“ soudí Palička.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.