Hlavní obsah

Šuker, Modrič a spol. Dinamo je známka kvality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stadionu Maksimir v Záhřebu jakoby se zastavil čas. Tartanová dráha, tribuny vzdálené od trávníku. Betonové monstrum vyhlíží jako před patnácti lety, kdy tu pražská Sparta hrála naposled. Organizace s názvem Dinamo Záhřeb však funguje luxusně. Chrlí talenty, výtečně prosperuje.

Foto: Vincent West, Reuters

Jeden z největších talentů Dinama Záhřeb, Luka Modrič (vlevo).

Článek

Záhřeb (od našeho zpravodaje) - „V Česku jsou tři miliony eur za hráče ohromná částka, Dinamo pod pět milionů nikoho neprodá. Dlouhodobě. Teď dokonce prodalo obránce Šutala za 21 milionů euro do Ajaxu, tedy skoro za půl miliardy korun. Dinamo je prostě známka vysoké kvality,“ říká bývalý útočník Liberce Miroslav Slepička, který se Záhřebem v letech 2009-2011 získal tři mistrovské tituly.

Jak nejlepší chorvatský klub, který dal fotbalovému světu kanonýry Šukera a Manžukiče, záložníka Modriče nebo obránce Lovrena, dosáhlo pozice, že zahraniční kluby jsou za jeho hráče schopny položit na stůl horentní sumy? Chorvatská liga přitom není úplně měřítkem vysoké kvality…

„Dinamo je pro chorvatské fotbalisty nejvíc. Chtějí se prodat do zahraničí, Dinamo berou jako obrovskou šanci si tento sen splnit. Chorvati obecně fotbal milují, s míčem umí neskutečné věci. Odmala hrají po ulicích, mezi domy, fotbal je pro ně všechno. Jsou víc hladoví po úspěchu než my v Česku,“ tvrdí Slepička.

Cestu do Evropy otevřeli pro hráče Dinama na počátku 90. let minulého století klubové ikony Davor Šuker a Zvonimir Boban. Od té doby působí Dinamáci pravidelně v nejlepších evropských klubech. A hrají v nich mnohdy klíčové role - Modrič v Realu Madrid, se kterým vyhrál pětkrát Ligu mistrů nebo Mandžukič, který roky táhl góly mnichovský Bayern. A další a další. Nyní v létě například angažoval bývalého obránce Dinama Jošku Gvardiola úřadující vítěz Ligy mistrů Manchester City. Do Citizens přišel nyní i někdejší hráč Dinama Mateo Kovačič.

„Kluci ze Záhřebu jsou pro kluby z nejlepších lig záruka top kvality,“ podotýká Slepička.

Fotbalisté Sparty v Záhřebu netrénovali, po hřišti Dinama se jen prošliVideo: Sport.cz

Klub roky vedl muž s kontroverzní pověstí Zdravko Mamič. Z velké části je jeho dítětem. V Chorvatsku byl sice odsouzen k vězení za odklon financí z transferů do vlastní kapsy, údajně ale řídí Dinamo dál. Z Bosny a Hercegoviny, kam uprchl. Dinama se ujal v roce 2003, několikrát v ním dokráčel do Ligy mistrů (za posledních 17 let hrálo Dinamo skupinu některého z evropských pohárů 16krát). Ale co především, prodával hráče za výjimečné sumy.

„Má čich na mladé kluky. Dokáže je podpořit, prodá je pak s obrovským ziskem. Dinamo má v Chorvatsku pozici jako dřív v Česku Sparta, pohlcuje největší talenty. Kromě hráčů Hajduku, Rijeky a Osijeku, má na všechny ostatní nepsané předkupní právo. Dá za ně maximálně dva miliony eur,“ uvedl dříve pro Sport.cz někdejší obránce Dinama a Plzně Jan Lecjaks. Mamiče prý fanoušci nemusí. Mají mu za zlé, že klub tuneloval. Ve čtvrtek večer ale poženou svoje mužstvo na zteč proti Spartě.

Reklama