Hlavní obsah

Vana před výkopem, muka pro Manchester i kultovní chorál. Mikloško vypráví o West Hamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jeho kanceláři na ostravských Bazalech visí vlaječka West Hamu, na stole před ním stojí hrníček se znakem Kladivářů a jeho jménem. „Jsou to takové drobné připomínky,“ usměje se Luděk Mikloško, bývalý brankář klubu z východní části Londýna. Někdy nadužívaný status legendy na něj sedí. Ve West Hamu odchytal za osm let přes tři sta utkání, často slýchal svůj chorál, který je populární dodnes. Byl průkopníkem a po pádu komunismu prvním Čechem v anglické lize. Pak tam gólmany i trénoval. Mikloško na roky ve West Hamu vzpomíná v rozhovoru pro Sport.cz před zápasem anglického celku ve čtvrtfinále Evropské ligy v Leverkusenu.

Foto: Profimedia.cz

Luděk Mikloško v brance West Hamu na archivním snímku z roku 1995.

Článek

Kvůli vytížení v Baníku Ostrava, kde pracuje jako šéf sportovního úseku, mu na návštěvu West Hamu nezbývá čas. Naposledy byl v Londýně minulou zimu. Kladiváři ho neustále zvou, možná vyrazí příští týden na odvetu proti Leverkusenu. „Bylo by to krásné,“ zmíní Mikloško.

Jak odhadujete čtvrtfinále proti Leverkusenu?

Bude to boj, těžký dvojzápas. Když hrál West Ham v Praze finále Konferenční ligy s Fiorentinou, říkal jsem, že vyhraje, protože má v týmu víc českých hráčů. Měl dva a Fiorentina jednoho. Teď je to i kvůli zranění Adama Hložka na české kluky vyrovnané dva na dva, takže i já věřím, že šance jsou padesát na padesát. Doufám, že se bude rozhodovat až v odvetě doma na West Hamu.

Finále Konferenční ligy jste navštívil, setkal jste se i s fanoušky. Jaké to pro vás bylo?

Krásné. Byl jsem za nimi na Letenské pláni, která byla zaplněná. Bylo moc příjemné se tam ukázat, odpovědět na pár otázek, pozdravit fandy. Velice příjemným překvapením pro mě pak bylo, že jsem se tam setkal s bývalým spoluhráčem Ianem Bishopem, který teď žije v Americe. On se o mě po příchodu do Anglie staral, je to skvělý kluk. Jsme spolu v kontaktu, pořád se mě ptá, kdy poletím do Londýna, a říká, že tam za mnou taky přiletí.

Fanoušci West Hamu slavili v centru Prahy dlouho do noci.Video: Pavel Jaňurek, Sport.cz

Cítíte, že i nová generace fanoušků West Hamu vás uznává?

Je hrozné, jak čas letí a když mi lidé říkají, že si pamatují můj debut nebo obecně dobu, kdy jsem tam chytal. Jsou podobně staří jako já, někdy i starší. Ale i mladí o mně vědí. Kultura je v Anglii jiná. Na fotbal tam chodí většinou otcové se syny, takže ti jim vyprávějí, kdo dřív v klubu hrál a chytal. Věřím, že jsem se jim vryl do srdcí a něco dokázal. Vždyť jsem tam jako hráč a pak trenér strávil skoro dvacet let. Krásných dvacet let.

Do Londýna jste odcházel krátce po revoluci. Jak se to celé seběhlo?

Měl jsem v Baníku slíbeno, že když budu mít nabídku ze zahraničí, nebudou mi dělat problémy a pustí mě. Ta nabídka přišla. Ani nevím, kde na mě West Ham přišel. Phil Parkes, který je legendou klubu, už měl své roky i zdravotní problémy. Hledali brankáře a já byl jeden z těch, kteří mohli přijet na týdenní stáž.

A uspěl jste.

Ano, řekli mi, že o mě mají zájem, ale vyskytly se problémy s pracovním povolením. Obíhal jsem úřady, trvalo to dva měsíce. V jednu chvíli jsem už ani nevěřil, že přestup vyjde. Ale vyšel.

Jaké byly začátky?

Velmi těžké. Nemluvil jsem anglicky, cizinců v Anglii obecně moc nebylo. Já tam byl první Čech. Někteří mě vzali, ale někteří na mě koukali, co tam dělám. Časem se vše spravilo, ale musel jsem si svou pozici vydobýt. Týden po příletu jsem chytal první zápas a pak jsem osm let do brány nikoho nepustil (úsměv). Vynechal jsem za tu dobu jedno utkání kvůli trestu za vyloučení. Přístupem a výkony jsem si získal fanoušky, pak už bylo vše snazší. Dodneška nás s Philem Parkesem srovnávají a debatují, kdo byl lepší.

Kulturní šok jste neutrpěl?

Ani ne. Na Západ jsem jezdil, věděl jsem, jak to tam chodí. Takže jsem nevěřil zdejší propagandě, že je tam vše kruté, špatné a že je tam chudoba a bůhví co všechno. Nebyl jsem překvapený. Samozřejmě i v Anglii byl tvrdý život. Ale lidé tam jsou hrdí na svou práci, myšlenkově jsou trochu jinde a každý ví, kam patří. Přirozeně jsem zapadl.

Naopak překvapený jste byl z podmínek pro fotbal, že? Co vás zaskočilo?

V té době jsme tady byli v určitých věcech dál. V rehabilitaci, péči o hráče, stravování. V Baníku jsme tehdy společně chodili na obědy, vše zařizoval klub. Ve West Hamu byla v kantýně jedna paní, která připravovala sendviče. To bylo vše. Kabiny byly jednoduché: dřevěná lavice, dva háčky, žádná omítka, cihly zvenku i zevnitř, jedna vana, sprchy. Měli jsme jednoho fyzioterapeuta, masáže neexistovaly. Do bazénu, vířivky nebo do sauny jsme mohli chodit do spřízněného hotelu.

Spoluhráčům to nevadilo?

Byli na to zvyklí. Ani rozcvička před zápasem neexistovala. Vzpomínám na Juliana Dickse, který to dotáhl až do anglické reprezentace. Ale jeho příprava? Půlhodiny před zápasem si napustil horkou vanu, sedl si do ní a prohřál se. Pak se trochu osušil, vzal si štulpny a trenýrky, triko si hodil přes rameno a navlékl si ho až v tunelu. A na hřišti pak jel na sto procent. Nikdy nebyl zraněný. Poprvé se zranil, když ho trenér Harry Redknapp donutil, aby se rozcvičoval. Protahoval se a prasknul mu zadní sval. Od té doby už to nikdy nedělal.

Je pro vás největším zápasem ten proti Manchesteru United, kdy jste s ním v posledním kole sezony 1994/1995 remizovali a přihráli tak titul Blackburnu? Kdyby United vyhráli, titul by měli oni.

Jo, lidé mi ho připomínají dodneška. Paradoxní je, že když jsem se z Anglie vrátil do Česka, začal jsem pracovat pro agenturu Sport Invest a jezdil jsem s mladými kluky do Anglie na stáže. V Manchesteru United jsem byl prakticky pořád. Cítil jsem se tam skoro jako doma, oni mě tak taky brali. Se spoustou lidí z United mám fantastický vztah.

Problémy při vstupu jste tam neměl?

Ale ano (úsměv). Když jsem tam jel poprvé a pánovi na hlavní vrátnici jsem řekl své jméno, tak se na mě jen kamenně podíval a odvětil, že mě tam nepustí. Slyšel jsem od něj, že jsem je stál titul a jeho spoustu peněz, které si vsadil. Ale zasmáli jsme se tomu (úsměv). Podobné to bylo s Andym Colem (bývalým útočníkem United), když mě tam potkal v kantýně. Nejdřív se naoko chytal za hlavu, ale pak jsme si hezky popovídali.

Vraťme se ještě k onomu utkání s Manchesterem United, které skončilo 1:1. Byla ve vás motivace dokázat, že nic nevypustíte?

Zpětně jsem se dozvěděl, že někteří kluci od nás si už byli sednout před zápasem. Brali to tak, že už o nic nehrajeme. Ale já to vždycky vnímal tak, že máme vyprodaný stadion a přijdou fanoušci, kteří chtějí výkon a odvedenou práci. Počítal jsem, že v tom utkání budu mít víc práce.

Bylo jí dost, že?

Zachytal jsem si (úsměv). United nás zatlačili, my se jen bránili a bránili. Z jednoho brejku se nám podařilo dát branku. Oni vyrovnali na konci, pak jsme remízu udrželi. Pěkné bylo přijetí v další sezoně na Blackburnu. Tribuna, před kterou jsme se rozcvičovali, byla tři čtvrtě hodiny před výkopem plná. Ti lidé čekali na mě a skandovali moje jméno. Chvilku jsem si říkal, kde to jsem, jestli nehrajeme doma. Až pak jsem si uvědomil, že vlastně získali titul možná i díky některým mým zákrokům. Bylo to nečekané a příjemné.

Vzpomínáte i na další zápasy?

Samozřejmě. Třeba na ty, kdy jsme uhráli body proti velkým týmům, třeba v derby s Arsenalem nebo Tottenhamem. Na Liverpoolu nebo Newcastlu panovala zase vždycky úžasná atmosféra. Pak byla utkání, kdy člověk věděl, že jde do války. To bylo proti Sheffieldu, Leedsu, Millwallu, Wimbledonu. Půlka ragby, půlka fotbal. Některé týmy zachovávaly starý anglický fotbal: spousta centrů do vápna, spousta soubojů, srážky, dlouhá vhazování. I když to někdy bolelo, vždycky jsem se těšil.

Populární a kultovní byl a pořád je chorál o vás, kde se zpívá, že pocházíte nedaleko od Moskvy. Tušíte, jak vznikl?

Vůbec nevím (úsměv). Člověk, který ho vymyslel, mi to nevysvětlil. Ale hezky se rýmuje. Na druhou stranu se tomu nedivím. Když jsem přišel do Anglie, viděl jsem mapu Západu. Ta končila Německem, Rakouskem, všechno dál na východ bylo Rusko. Československo nebo Česká republika na ní ani nebyly. Nedivím se, že Angličané vnímali, že jsem přišel odněkud od Moskvy.

Song Luďka Mikloška:

Líbí se vám ten song?

Jo! Myslím, že je populární dodneška. Když někde na besedě s fanoušky padne moje jméno, ti ho hned začnou zpívat. Známí přátelé mi to pak posílají. Je příjemné, že si na mě lidé pořád vzpomenou.

Berete se i za průkopníka, který otevíral dveře ostatním?

Určitě. Když jsem se do Anglie dostal, přál jsem to i ostatním klukům. Víte, když vyráží člověk do zahraničí, měl by si uvědomit, že tam nejde jen sám za sebe. Jde tam za celý český fotbal. A když mu udělá dobré jméno, kluby si můžou říct, že se půjdou podívat do Česka, jestli tam není někdo podobný.

A další se našli.

Po půl roce přišel Honza Stejskal, pak Pavel Srniček, později Petr Čech nebo Radek Černý. Po Euru 96 dorazili na Ostrovy kluci jako Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Patrik Berger. Takže jo, měl jsem v hlavě, že prošlapáváme nějakou cestu, a jsem rád, že nás následovali další. A Angličanům to otevřelo oči a začali se zajímat o český fotbal.

Dával jste West Hamu i tipy na české hráče?

Jo, ptali se mě. Měli jsme v hledáčku třeba Petra Čecha, kterého jsem dlouho detailně sledoval, nebo Tomáše Rosického. Ale sáhly po nich silnější kluby. Pro West Ham už nebyli dosažitelní. Ale přivedli jsme Tomáše Řepku, Slováka Vlada Labanta, Radka Kováče, Honzu Laštůvku nebo Pavla Srnička.

To už bylo v době, kdy jste byl trenérem gólmanů. Jaká to byla práce?

Ze začátku jsem byl jediný trenér brankářů na celý klub, jen jeden kluk mi pomáhal s žáčky při večerních trénincích. Jinak jsem dělal vše sám, od áčka až po malé prcky. Zvládal jsem to tři roky, pak jsem v klubu řekl, že už toho bylo dost. Vyjížděl jsem v sedm ráno z domu a vracel se třeba i v devět večer. O víkendech jsem byl pořád někde na fotbale, buď s áčkem, nebo jsem se chodil dívat na domácí zápasy dorostenců a žáků. Vyždímalo mě to, a tak jsem požádal, jestli by nemohl přijít někdo další. Přišel trenér brankářů pro akademii, dnes je celý systém úplně někde jinde.

Nechtěl jste žít v Anglii natrvalo?

Uvažoval jsem o tom. Syn tam zůstal, žije tam dodneška. V patnácti mi řekl, že se do Česka nikdy nevrátí. Rád sem jezdí, ale nechápe českou mentalitu.

Co dělá?

Má vysoké postavení ve firmě, která provozuje komerční budovy. Starají se majitelům o pronájmy. Vypočítává, kolik stojí jakákoliv kancelář v Londýně nebo po celém světě. Využívá zkušeností, které nasbíral.

Fotbal ho nelákal?

Chytnul ho až v Anglii, kam jsme odcházeli, když mu bylo sedm. Kluci ve škole se taky skoro o ničem jiném nebavili. Ale měl nehodu, kdy mu jeden kluk skobičkou vypíchl oko. Přes rok nemohl sportovat, má umělou čočku. Přestal úplně fotbal hrát, ale ve škole mu to šlo, vystudoval na univerzitě. Něco dokázal.

Reklama