Hlavní obsah

Fotbal čeká revoluce: chystá se zamezení milimetrových ofsajdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek fotbalové revoluce? Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) se chystá modernizovat způsob, jakým se ve budou pískat ofsajdy. Návrh již před dvěma lety předložil šéf globálního fotbalového rozvoje FIFA a bývalý trenér Arsène Wenger, který trvá na zamezení milimetrových ofsajdů. Zkušební období chystané změny proběhne od sezony 2023/24 v Nizozemsku, Itálii a Švédsku. A pokud se zadaří, mohou se těšit i elitní evropské soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Ve světě fotbalu se chystá nové pravidlo posuzování ofsajdů.

Článek

Změna by to byla nemalého rázu. V současné době je totiž za ofsajd považována každá situace, kdy je útočící hráč za posledním bránícím protihráčem i třeba o pouhý milimetr. Mnohdy dokonce o regulérnosti, či neregulérnosti jednotlivých situací rozhodovaly momenty, které vzbudily velký rozruch a debaty.

Stížnosti fanoušků, hráčů i samotných fotbalových klubů by tak mohlo eliminovat nové pravidlo, o jehož prosazení se již před dvěma lety pokoušel šéf globálního fotbalového rozvoje Arsène Wenger, bývalý trenér londýnského Arsenalu. Nově by ofsajd byl jen tehdy, pokud by útočící hráč byl za posledním protihráčem celým objemem těla.

„Možností, jak to provést, je mnoho. Měl bych vše držet v tajnosti, ale v otázce rozhodčích dojde k velkým změnám," nechal se slyšet Wenger v roce 2021 během tiskové konference.

Upravený návrh se tak bude snažit eliminovat dohady spojené s určováním ofsajdů a vrátí výhodu pro útočící tým. Podle DirectTV Sports FIFA nové pravidlo nejprve od nové sezony vyzkouší ve Švédsku, dalšími testovacími subjekty budou národní ligy můžu do 21 let a žen do 19 let. Na novou variantu se rovněž mohou těšit po celé Itálii a Nizozemsku. A pokud zkušební období osvědčí, s největší pravděpodobností se stane celosvětovou fotbalovou záležitostí.

Chystanou změnu pochopitelně monitorují i fanoušci. „Tato změna způsobí revoluci ve fotbale, pokud bude přijata," napsal jeden z uživatelů na sociálních sítích. „Konečně! Říkám to už 2 roky. Už žádné ofsajdy o koleno, prsty na nohou a lokty," přidává se k němu další.

Příznivci si rovněž uvědomují, že obránci budou vystavováni do složitějších situacích. „Bude to pro ně těžší, budou si muset dávat větší pozor a nebude to pro ně tak komfortní situace. Naopak to bude výhoda pro útočníky," míní další uživatel.

Reklama

Související témata: