Hlavní obsah

Hvězda slovenského fotbalu Hamšík oznámil konec kariéry

Nejlepší střelec slovenské fotbalové reprezentace a rekordman v počtu startů za národní tým Marek Hamšík ukončí po sezoně kariéru. Pětatřicetiletý záložník a nyní stále ještě hráč Trabzonsporu v pokračující turecké lize oznámil rozhodnutí na svém webu. Fotbalu se věnoval profesionálně devatenáct let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán slovenské reprezentace Marek Hamšík po sezoně ukončí bohatou kariéru.

Článek

"Fotbal byla moje láska, vášeň a práce, které jsem vždy odevzdával všechno," vzkázal Hamšík. "Jako malý chlapec jsem snil jedině o tom a představoval si, že budu mít jednou úspěšnou fotbalovou kariéru na nejvyšší úrovni, a do puntíku jsem si to splnil."

Hamšík v kariéře hrál za Slovan Bratislava, Brescii, Neapol, čínský Ta-lien, Göteborg a od roku 2021 za Trabzonspor, s kterým vloni získal turecký titul a Superpohár. S Neapolí dvakrát ovládl Italský pohár a jednou Superpohár, v týmu byl kapitánem a překonal klubový rekord Diega Maradony v počtu gólů, kterých dal 121. O toto maximum už přišel, ale stále je rekordmanem v počtu zápasů za Neapol (520).

Kapitánskou pásku nosil i v reprezentaci, za niž odehrál 136 zápasů a vstřelil 26 branek. V roce 2010 vedl národní tým při jeho dosud jediné účasti na mistrovství světa v Jihoafrické republice, kde Slováci postoupili do osmifinále. Tým dovedl i k premiérové účasti na Euru 2016. S reprezentační kariérou se držitel rovněž rekordních osmi ocenění pro nejlepšího slovenského fotbalistu roku rozloučil loni, naposledy nastoupil v listopadové domácí přípravě proti Chile (0:0).

"Bylo to úžasných devatenáct let profesionální kariéry. Víc než sedm set soutěžních zápasů, skoro sto čtyřicet duelů za národní tým. Mnoho - mnoho vstřelených gólů..." napsal Hamšík.

Vizitka slovenského fotbalisty Marka Hamšíka
Datum a místo narození: 27. července 1987, Banská Bystrica
Výška: 183 cm
Post: záložník
Klub: Trabzonspor (od roku 2021)
Předchozí působiště: Slovan Bratislava (2004), Brescia Calcio (2004 - 2007), SSC Neapol (2007 - 2019), Ta-lien I-fang (2019 - 2020), IFK Göteborg (2021)
Reprezentace: 136 zápasů, 26 gólů
Největší úspěchy: vítěz Italského poháru (2012, 2014), vítěz italského Superpoháru (2014), vítěz turecké ligy a Superpoháru (2022)
Ocenění: za roky 2007 a 2008 vyhrál cenu Petra Dubovského, která se na Slovensku uděluje nejlepšímu slovenskému hráči do 21 let, osminásobný slovenský Fotbalista roku, držitel Řádu Ľudovíta Štúra II. třídy
Rodina: ženatý, má tři děti
Ostatní: nejlepší střelec slovenské fotbalové reprezentace a rekordman v počtu startů za národní tým; kariéru v dresu Slovenska ukončil tento bývalý kapitán slovenské fotbalové reprezentace a nyní záložník tureckého Trabzonsporu loni; naposledy nastoupil v listopadové domácí přípravě proti Chile (0:0); rodák z Banské Bystrice začínal s fotbalem ve čtyřech letech v rodném městě v menším klubu Jupie Podlavice, který se nyní jmenuje JUPIE Fotbalová škola Marka Hamšíka; v roce 2002 přestoupil ještě jako dorostenec do bratislavského Slovanu, se kterým získal slovenský dorostenecký titul; předtím byl i na testech ve Spartě, z přestupu ale sešlo; do A-mužstva Slovanu se dostal v roce 2004, kdy hrál Slovan druhou ligu; v témže roce přestoupil do italského klubu Brescia Calcio; nejlepší roky kariéry strávil v Neapoli, za kterou nastupoval v letech 2007-19; pod Vesuvem byl kapitánem a stal se klubovým rekordmanem v počtu odehraných zápasů, jednu dobu držel i rekord v počtu vstřelených gólů; s Neapolí získal dvakrát Italský pohár a jednou italský Superpohár; od roku 2021 působí v tureckém Trabzonsporu, se kterým získal loni titul a Superpohár; Hamšík debutoval v národním týmu v únoru 2007 v přípravném utkání proti Polsku; v roce 2010 už z pozice ofenzivního lídra dovedl Slovensko při jediné účasti v samostatné historii do osmifinále mistrovství světa v Jihoafrické republice; nechyběl ani na Euru 2016 a 2020.

Reklama