Hlavní obsah

Kuchta v Rusku zůstává, říká manažer. Co start proti Chimki?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Ruska se nechystá, český fotbalový útočník Jan Kuchta by měl pokračovat v Lokomotivu Moskva, kam v zimě přestoupil ze Slavie. Moskevský klub měl do Edenu poslat v přepočtu okolo 130 milionů korun. „O odchodu jsme nemluvili,“ říká pro Sport.cz hráčův agent Milan Martinovič. A jak se vyřeší Kuchtův start proti Chimki, kdy český reprezentant rozhodl vítěznou brankou na 3:2, ale soupeř namítal, že nastoupil po vyloučení v posledním podzimním kole české ligy neoprávněně?

Foto: fclm.ru

Jan Kuchta hrdinou Lokomotivu!

Článek

Mezinárodní fotbalová federace FIFA v pondělí umožnila cizincům z ruské a ukrajinské ligy, že mohou kvůli ruské invazi do sousední země dočasně přerušit své kontrakty a do konce sezony odejít jinam. Útočník Jan Kuchta, jediný český legionář v Rusku, se ale pryč momentálně nechystá.

„Honza je v Moskvě, ruská liga pokračuje. Všichni víme, jaké je rozhodnutí FIFA, ale my jsme o možném odchodu vůbec nemluvili. Řekli jsme si, že tam Honza tři měsíce vydrží, pak uvidíme," líčí hráčský manažer Milan Martinovič, jenž Kuchtu zastupuje.

A nastiňuje možná úskalí. „Jde o to, jestli chce hráč odejít na tři měsíce pryč, riskovat třeba zranění, řešit, kdo mu převezme plat. Je tam hodně otázek. Je samozřejmě problém s kurzem rublu, ale kluby říkají, že to hráčům případně vynahradí," vypočítává Martinovič. „Výhodu mají hráči, kterým končí smlouva 30. června 2022, mohou odejít takhle dopředu a podepsat smlouvu jinde. Ostatní hráči mají platné kontrakty," dodává. Kuchta je smluvně vázán v Lokomotivu do června 2026.

Problém by neměl nastat ani s cestou na reprezentační sraz, pokud bude blonďatý střelec nominován na blížící se duel ve Švédsku a případný další zápas v Polsku. „Normálně se dá letět přes Istanbul nebo Bělehrad," uklidňuje Martinovič.

V souvislosti s Kuchtou se v Rusku také probírá jeho premiérové vystoupení v tamní lize. O víkendu proti Chimki rozhodl zápas vítěznou brankou na 3:2. Ovšem krátce na to se začalo řešit, zda nehrál neoprávněně. Na podzim byl totiž v posledním ligovém zápase za Slavii vyloučen proti Baníku Ostrava. Případ by měla ve čtvrtek rozseknout disciplinární komise. Chimki volá po kontumaci ve svůj prospěch.

Kuchta už ale předtím nastoupil v pohárovém zápase proti Krasnojarsku, s nímž moskevský celek padl 0:4. „A kdyby problém nastal, myslím, že by se týkal právě pohárového utkání," je přesvědčený Martinovič.

Od české disciplinární komise dostal za vyloučení v Ostravě stopku na jeden soutěžní zápas. „Je pravidlo, že když je trest na více zápasů, FIFA to musí dát do systému. Ale tady šlo o jedno utkání, nevím, kdo udělal chybu. Ale myslím, že zápas s Chimki to neovlivní," přidává hráčský manažer.

Reklama

Související témata: