Hlavní obsah

Unikátní výkon obránce Petráška. V utkání vyhrál sto procent soubojů, teď by rád vybojoval titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrá zpráva pro českou reprezentaci. Obránce Tomáš Petrášek září v dresu Rakowa v polské nejvyšší soutěži. Tým sbírá čistá konta, na jaře v pěti ligových utkáních uhrál třináct bodů a inkasoval jediný gól. Báječnou vizitku týmu, jenž poskočil na druhé místo tabulky, jen vyšperkoval postup do semifinále Polského poháru. Naposledy český stoper řídil obranu červenomodrých ve vítězném duelu s Lechem Poznaň a zaznamenal nevídanou stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích. „Jsem přesvědčený o tom, že můžeme reálně uvažovat o titulu," říká nadšeně Petrášek.

Foto: archiv Tomáše Petráška

Český stoper Tomáš Petrášek je oporou Rakowa v polské nejvyšší soutěži.

Článek

Mluvíte o útoku na titul, na půdě dalšího aspiranta váš tým podal sebevědomý výkon. Dospěl Rakow do stavu, kdy se od něj podobné výsledky budou očekávat?

Lech je plný skvělých individualit a stále hlavní aspirant na titul, ale my jsme šli do zápasu opět skvěle takticky, fyzicky i mentálně připraveni. Mohli jsme se už tradičně opřít o skvělou organizaci hry. Jsem velice spokojený s výkonem celého týmu. Nebyla to náhodná výhra, ale splněný plán. Působili jsme jako zkušený boxer, který si pro výhru došel svojí zkušeností a kontrolou nad zápasem.

Jak moc vážné téma vítězství v lize pro váš tým je?

Zápas v Poznani to jasně ukázal. Mám velmi dobrou zpětnou vazbu od lidí, kteří fotbalu opravdu rozumí. Náš výkon splňoval ty nejpřísnější měřítka, mám z toho radost. Stejně tak chceme uspět i v pohárové soutěži. Víme, jak chutná vítězství a chceme ho znovu.

Velkokluby jako Legie Varšava či Wisla jsou na opačném pólu tabulky. Je to pro vás velké překvapení?

Nikdo samozřejmě nečekal, že Legie bude hrát tak dole. Bude se snažit sezonu napravit výhrou v poháru. V tom se jim ale budeme snažit zabránit, protože právě s nimi budeme hrát semifinále.

O záchranu bude hrát i většina českých hráčů působících v Ekstraklase...

Je to tak, je tam teď bohužel namočených víc týmů, kde působí čeští hráči. Přeji jim, aby to zvládli a Ekstraklasu hrálo i příští rok, co nejvíce Čechů.

V uplynulém roce jste se dlouho potýkal se zraněným kolenem. Podle současné formy to vypadá, že už je všechno v pořádku. Jsou tedy zdravotní trable minulostí?

Upřímně musím říct, že se cítím opravdu skvěle a jsem za to moc vděčný. Velmi dobře jsem odpracoval zimní přípravu a vrátil se na hřiště v dobré fyzické i mentální formě.

V souvislosti s polským fotbalem se v Česku v poslední době hodně mluvilo o rozhodčím Marciniakovi, který řídil derby S. Jakou máte z polské ligy s tímhle rozhodčím zkušenost?

Pískal nás už mnohokrát a musím říct, že zápas s ním je radost. Je to velmi kvalitní rozhodčí, evropská špička, autorita. Je sebevědomý, ale ne arogantní. Ale derby jsem neviděl, hráli jsme ve stejný čas s Lechem, takže nemohu posoudit, jak se mu vedlo.

Dokážete si představit, že by čeští rozhodčí vedli nejsledovanější zápasy polské ligy?

Dokážu si představit kteréhokoliv kvalitního sudího a je jedno, z jaké je země. Pro mě je to partner ve hře, kterému se snažím pomáhat zápas vést tak, aby o něm bylo co nejméně slyšet.

Reklama

Související témata: