Hlavní obsah

Úspěch pro český fotbal. LFA pořádá kongres, přijedou zástupci nejslavnějších lig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další velký úspěch pro český fotbal je tady. Ligová fotbalová asociace uspořádá od 19. do 21. dubna v Praze 46. Valné shromáždění European Leagues. Jde o zcela výjimečnou událost v rámci fotbalové diplomacie na českém území. V hlavním městě se sejdou nejvýznamnější činovníci evropských ligových soutěží, kteří budou debatovat třeba o budoucností evropských pohárů nebo vzájemné spolupráci soutěží napříč starým kontinentem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda na archivním snímku

Článek

Ligová fotbalová asociace je členem European Leagues od podzimu 2018, organizace sdružuje na čtyřicet ligy z celé Evropy včetně Premier League, bundesligy nebo La Ligy. „Na fotbalové mapě Evropy jsme již etablovanou organizací. Na různých úrovních jednání o budoucnosti evropského klubového fotbalu má náš hlas svou váhu a současně můžeme čerpat informace a zkušenosti ostatních soutěží napříč kontinentem," řekl Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

Vrcholní představitelé všech členských soutěží se setkávají na kongresu European Leagues dvakrát ročně. „Z pohledu mezinárodní fotbalové diplomacie to považuji za úspěch. Vážíme si důvěry European Leagues, která nám přiřkla pořadatelství svého kongresu a budeme se snažit v Praze uspořádat nezapomenutelné setkání," dodal Svoboda.

LFA usilovala o přidělení prestižní akce i z toho důvodu, že letošní sezona je v pořadí třicátou v samostatné české historii. „Valné shromáždění European Leagues se tak pro nás stane součástí vrcholu oslav tohoto výročí," tvrdí výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta, který byl v listopadu loňského roku přítomen poslednímu zasedání v Portugalsku.

Jedním z hlavních témat bude i v Praze budoucnost evropských klubových pohárů a dopad změn jejich formátu na národní soutěže. Řešit se bude i solidárnější rozdělování příjmů z UEFA mezi jednotlivé pohárové soutěže. Řeč jistě přijde i na navýšení příspěvku pro mládež prvoligových klubů, které se evropských pohárových soutěží neúčastní, nebo o podobě postupového klíče do jednotlivých soutěží. „Nelze také opomenout stále trvající snahu některých klubů o vznik tzv. Superligy," uvádí Bárta.

Kromě diplomatických jednání nabízí Ligové fotbalové asociaci a potažmo i českým klubům European Leagues platformu pro obchodní a komerční rozvoj. „Nedávno jsme navázali na úspěšný projekt s právy na sběr tzv. fast-bettingových dat pro společnost IMG ARENA. Další kolektivní projekty, které přinesou obchodní profit pro celý český klubový fotbal, jsou na cestě. Naši zástupci se mohou účastnit řady mezinárodních setkání, kde sbíráme spoustu užitečných zkušeností a znalostí," řekl Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel LFA.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fotbalisté Liverpoolu Roberto Firmino a Cody Gakpo oslavují gól proti Arsenalu.

„Jsme rádi, že termínově nám setkání v Praze vychází na závěrečnou fázi oslav jubilejní třicáté ligové sezóny. Praha je krásné město a věříme, že dokážeme uspořádat nezapomenutelný kongres," doplnil Hajný.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen