Hlavní obsah

Obrana, posily, peníze. Zvládne Newcastle domácí dostihy i návrat mezi evropskou elitu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze až na posledním místě. V minulé sezoně se mezi anglickou fotbalovou elitu vrátil Newcastle, výsledkem je čtvrté místo a postup do Ligy mistrů. Vzestup po angažování suverénně nejbohatšího majitele napříč celou Premier League pokračuje a miliardový kolotoč jede naplno.

Foto: Craig Brough, Reuters

Fotbalisté Newcastlu porazili v přípravě na novou sezonu Fiorentinu 2:0.

Článek

Když v roce 2021 získal většinový podíl v Newcastlu saúdskoarabský fond veřejných investic (PIF) v čele s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, byl snad každý ve fotbalovém světě zvědavý, jaký kolotoč klub ze severovýchodu Anglie na přestupovém trhu roztočí. Jmění investorů z Blízkého východu se tehdy pohybovalo kolem 250 miliard liber, což v přepočtu činí zhruba sedm a půl bilionu korun.

Částka se od té doby podle dostupných zdrojů zdvojnásobila, tomu nedokáží konkurovat ani všechny ostatní týmy Premier League dohromady. Newcastle však zatím po největších hvězdách světového fotbalu nesahá a ani přestupové částky nijak nevybočují z anglického „normálu".

Ano, v sezoně 2021/2022 byl klub při pohledu na nákupy a prodeje v minusu 130 milionů eur (cca 3,1 miliardy korun), v ročníku 2022/2023 dokonce 171 milionů liber. Po transferech za velké peníze oblékají černobílá dres Sven Botman, Anthony Gordon nebo Alexander Isak. A aktuální léto?

Na slavný St. James's Park dorazili hlavně za 64 milionů eur středopolař Sandro Tonali z AC Milán a za 44 milionů eur křídelník Harvey Barnes z Leicesteru. V úterý byl rovněž potvrzen příchod 20letého pravého beka Southamptonu Tina Livramenta. Naopak kádr opustil z velkých jmen pouze Allan Saint-Maximin. Bude to na zopakování umístění v elitní čtveřici a úspěchu v Lize mistrů stačit?

„Newcastle potřebuje ještě jednoho nebo dva defenzivní hráče, aby zvládl náročný program. Dvojice stoperů Sven Botman a Fabian Schär nemůže zvládnout všechno sama," má jasno bývalý záložník Liverpoolu nebo Fulhamu Danny Murphy. Pravě na obranu Straky v minulé sezoně spoléhaly, společně s Manchesterem City inkasovaly nejméně branek (33).

Umístění Newcastlu v posledních 10 sezonách PL
RočníkVýsledek
2013/1410.
2014/1515.
2015/1618. (sestup)
2016/17Postup zpět do PL
2017/1810.
2018/1913.
2019/2013.
2020/2112.
2021/2211.
2022/234.

„Všichni ale vidí, že se klub ubírá správným směrem. Newcastle se pod vedením trenéra Eddieho Howea prezentuje vysokou intenzitou, což je na jednu stranu dobře, ale zvládnout to pravidelně dvakrát v týdnu je opravdu náročné," poukazuje Murphy na styl populárního manažera, jenž tým převzal na podzim 2021. „Tonali přinese fantastickou energii a vedle takového Bruna Guimaraese bude ještě lepší. Barnes vytvoří konkurenci Miguelem Almirónem, Gordonem a Isakem," popisuje Murphy.

Angažování saúdskoarabských majitelů vzbudilo před dvěma lety kromě pozitivních reakcí s ohledem na finanční injekci do klubu i negativní reakce. Mluvilo se o poskvrnění celého anglického fotbalu.

„Máme pochopení pro fanoušky Newcastlu, kteří slaví velký den," stálo v prohlášení hnutí Amnesty International. „Zároveň je ovšem zpráva o prodeji Newcastlu velice znepokojující pro všechny, kterým záleží na vlastnictví v anglickém fotbale a na tom, zda jsou podobně významné kluby zneužívány k zakrývání hrubého porušování lidských práv," psalo se dál s upozorněním na postavení žen ve společnosti nebo tresty za projev homosexuality.

Nutno dodat, že výše zmíněný fond veřejných investic nově vlastní také čtyři největší saúdskoarabské kluby al-Nasr, al-Ittihád, al-Hilál a al-Ahlí. Do nich v posledních týdnech a měsících míří desítky fotbalistů z Evropy a termín sportwashing je ve sportovním světě stále více skloňovaný.

Ale zpět k ryze fotbalové rovině. Trenér Howe si pochvaluje kvalitní letní přípravu. Newcastle v ní ani jednou neprohrál, v posledních dvou duelech porazil 2:0 Fiorentinu a 4:0 Villareal.

„Jsme hodně spokojení, pokud jde o úroveň naší kondice. Tu budeme v sezoně potřebovat více než jindy," naráží Howe jak na účast mezi evropskou elitou, tak na nové pravidlo Premier League ohledně delšího nastavení, které by s ohledem na kouskování hry během utkání mohlo trvat až k deseti minutám.

Jak se Newcastle s novou výzvou popasuje, ukáží další měsíce. Premiérový postup o Ligy mistrů od sezony 2003/2004 je velkým lákadlem, stejně tak udržení elitní anglické čtveřice. Stejně ambice však mají Manchester City, Arsenal a Manchester United, vrátit se chtějí Liverpool i Chelsea.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.