Hlavní obsah

Expert o výhrách v pohárech: Je to vyznamenání i pro ligu. Plzeň nakopl jeden paradox

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český fotbal má za sebou další povedený pohárový čtvrtek: díky výhrám Slavie a Plzně se v žebříčku národních koeficientů posunul do elitní patnáctky. „Nezapomínejte ani na Spartu, která taky může myslet na postup ze skupiny,“ zdůrazňuje David Horejš, bývalý trenér Českých Budějovic a Jablonce. V rozhovoru pro Sport.cz byla řeč o všech třech českých pohárových týmech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté se ve čtvrtek proti Tiraspolu radovali z vyrovnání rekordní výhry v hlavní fázi Evropské ligy (6:0).

Článek

Začněme u Slavie, která výhrou 6:0 nad Tiraspolem vyrovnala rekord skupinové fáze Evropské ligy. Překvapila vás po dvou ligových remízách a trápení v ofenzivě?

Slavia měla před Tiraspolem jeden problém: šance si vytvářela, ale neproměňovala je. A třeba v neděli proti Teplicím hrála do hlubokého bloku, což je pro útočící tým pokaždé nepříjemné. Zato Tiraspol hrál otevřenou partii a za jeho obranou bylo hodně prostoru, čehož slávisté dokázali využít.

Jak moc jim pomohl povedený začátek s dvěma góly?

Vždycky vás nakopne, když z prvních dvou příležitostí dáte dva góly. Pomohlo by to i v lize, pak by soupeři už nemohli tolik betonovat. Oba góly byly pohledné: první padl po skvělé akci a druhý po standardce, kterou výtečně zahrál Masopust.

Nezaskočil vás Tiraspol svým odevzdaným výkonem? V Edenu toho moc neukázal.

Jasně, je to přece jen pohár. Asi k němu Tiraspol přistupuje jinak než české týmy. Možná bych se přece jen ještě vrátil k tomu začátku, který zápas hodně ovlivnil: za stavu 0:2 už Tiraspol musel hrát dopředu, což Slavia přesně potřebovala. Navíc podala výborný týmový výkon.

Bylo to vidět už podle gólového zápisu: pod šest branek se podepsalo pět různých hráčů.

Trenér Trpišovský dobře trefil sestavu. Bylo v ní dost pohybu a Tiraspol s tím měl obrovský problém.

Dá se takový výkon opakovat i proti sveřepě bránícím soupeřům v lize? Slávistický univerzál David Douděra sarkasticky poznamenal, že v neděli si jedenáct libereckých hráčů stoupne do branky.

V Liberci to bude úplně jiný zápas, ale pořád platí, že Slavia je favorit. Proti Tiraspolu nabrala sebevědomí, které jí může pomoct i při hře do plné obrany. Šest gólů není málo a útočníka Chytila povzbudí dva.

Pojďme ke Spartě, která sice v Evropské lize prohrála 1:2 v aréně Betisu Sevilla, ale ostudu neudělala, viďte?

Moc se mi líbila, hlavně první poločas měla nadstandardní. Hlavní plusy? Agresivní presink a velká kvalita v přechodové fázi. Sparťané byli skvělí na balonu, nebáli se hrát a kdyby Wiesner zvýšil na 2:0, zápas by se vyvíjel jinak.

Místo toho Betis brzy vyrovnal.

A po pauze už Sparta nebyla tak dobrá na míči jako předtím. Betis prostřídal, na plac přišla kvalita a hráči vybírali správná řešení. To rozhodlo.

Jak moc sparťanům uškodilo, že vedli jen šest minut? Navíc inkasovali po kiksu brankáře Vindhala, jemuž se nepovedlo odehrát míč.

Fotbal je o chybách a Vindhal za jednu s celou Spartou zaplatil. Přišel dlouhý míč a u gólmana zřejmě došlo ke srážce myšlenek. Zahraju hlavou, nebo si to nechám pro sebe? Kdyby Vindahl počkal, sebral by to. Patří to k vysokému presinku: jestli ho chcete hrát, vysoko se musí pohybovat i brankář.

Smolařem večera byl i záložník Adam Karabec, jenž v 95. minutě hlavou z malého vápna minul branku. Co vy na to?

Tohle se v pohárech musí proměňovat. Pozice Karabce byla dobrá, stačilo dobře nastavit hlavu a trefit branku. Možná byl překvapený, že tam balon vůbec přišel. Ohromná škoda pro Spartu, že jí utekla podle mě zasloužená remíza, i pro Karabce. Sparta má v ofenzivě velkou konkurenci a navíc byl v ligovém trestu, takže gól v poháru by mu mohl náramně pomoct.

Jaké je pro Spartu hlavní poučení z porážky v Seville?

Dokázala si, že při troše štěstí může bodovat i proti soupeřům na úrovni Betisu. Je vidět, že ušla kus cesty. Má sílu i kvalitu, její hra je náročná. Pro Spartu je dobře, že byla dostatečně trpělivá, a navíc přivedla správné typy do svého způsobu hry. Teď z toho těží i v Evropské lize.

Sparťané si prohlížejí hřiště Betisu Sevilla, kde je čeká další zápas Evropské ligyVideo: Sport.cz

A ještě k Plzni, která v daleké Astaně zvládla všechny nástrahy a po výhře 2:1 má v Konferenční lize už šest bodů. Co v Kazachstánu rozhodlo?

Plzni paradoxně pomohl inkasovaný gól na začátku druhé půle. Přepnula a dokázala zápas otočit. Dlouhá cesta, umělka, první gól Astany… Nic z toho Plzeň nepoložilo, znovu ukázala svoji sílu.

Zmínil jste báječnou reakci na gól Astany, Plzeň se trefila dvakrát během čtyř minut. Tohle není úplně běžné.

Comeback Plzně je skvělý pro celý český fotbal. Dostala nepříjemný gól s tečí, ale reakce byla ukázková. Měla pod kontrolou střed hřiště, Astanu přehrávala a dostávala se do tlaku i šancí. Zasloužená výhra.

Zvládla by to takhle i jarní Plzeň, která se často trápila a brzy přišla o šanci na titul?

Současná Plzeň je jiná v tom, že nemá problém střílet góly a veze se na vlně. A když prohrává, dokáže zápas urvat pro sebe. Už před týdnem na Spartě nehrála špatný fotbal. A že tam prohrála? To proti dnešní Spartě není žádná ostuda. Plzeň si ten zápas dobře vyhodnotila, přepnula a teď to má v Konferenční lize nadějně rozehrané.

Kdo vás v Astaně nadchnul nejvíc?

Napadá mě třeba středová formace Bucha, Kalvach, Šulc. I díky jejich formě, jistotě a nápadům to Plzeň v Astaně zvládla. Chválím i mladé stopery Hranáče s Dwehem, oba se perfektně adaptovali a jsou nebezpeční i směrem dopředu.

Sahá Plzeň v Konferenční a Slavia v Evropské lize po postupu?

Věřím v to. Po dvou výhrách ze dvou zápasů jsou Plzeň se Slavií na dobré cestě a strach nemám ani o Spartu. V pohárech se ukazuje, že česká liga má kvalitu: pět vítězství ze šesti pohárových zápasů už není náhoda.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.