Hlavní obsah

Guardiola ani jednou nestřídal, Real měl Haalanda pod kontrolou. Odveta bude jako finále, věští Courtois

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nula. Velká kulatá nula. Tohle číslo svítí v kolonce triumfů Manchesteru City v Lize mistrů. Tým trenéra Pepa Guardioly se předloni dostal do finále, ale na buclatou trofej s dvěma uchy si nesáhl. Přijde happy end letos? Může být, ovšem parta v nebesky modrých dresech nejdřív musí zvládnout semifinálovou odvetu s Realem Madrid. V úterním prologu ve Španělsku uhrála remízu 1:1.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Thibaut Courtois (vlevo) z Realu a Erling Haaland, útočný klenot Citizens.

Článek

Vybavíte si, jak to bylo před rokem? City doma vyhrálo první semifinále s Realem 4:3 a v odvetě sahalo po postupu, jenže po velkolepém obratu se nakonec slavilo v Madridu. Letos mají oba fotbaloví obři do finále zatím stejně daleko.

„Určitě máme prostor pro zlepšení," připustil Guardiola. Parta z Manchesteru vede Premier League, ovšem v Madridu musela stahovat manko poté, co inkasovala z první přímé střely Realu na branku. „Dostali jsme gól ve chvíli, kdy jsme byli lepší. A naopak: skórovali jsme v pasáži, kdy měl víc ze hry Real," vykládal Guardiola, jehož tým od února neprohrál už 21krát za sebou.

Cennou remízu vystřelil záložník Kevin De Bruyne, jenž zastoupil norského čarostřelce Erlinga Haalanda. Ten k 51 gólům z této sezony v Madridu další nepřidal, pečlivě ho pohlídal stoper Antonio Rüdiger. „Erling to neměl snadné, mezery mezi obránci byly vyplněné. I tak se dobře pohyboval a měl pár šancí," poznamenal Guardiola.

Ještě k Haalandovi: stihl jen 21 dotyků s míčem, nejméně ze všech na hřišti. A víc přihrávek než on si připsal i brankář Ederson. „Pokud proti Haalandovi chcete uspět, nesmíte mu dát šanci, aby se rozběhl. Zkusili jsme to a povedlo se," pravil Thibaut Courtois, gólman Realu. „Odveta bude jako finále."

Mimochodem, Guardiola stejně jako v úvodním osmifinále s Lipskem (1:1) ani jednou nestřídal, což se v semifinále Ligy mistrů stalo po 16 letech. Naposledy nechal stejnou jedenáctku na place Alex Ferguson, když jeho Manchester United hrál proti AC Milán (3:2 v prvním zápase). AC tenkrát trénoval... Hádáte správně, Carlo Ancelotti, dnešní kouč Realu.

Foto: Isabel Infantes, Reuters

Snajpr Manchesteru City Erling Braut Haaland v akci.

„Od Guardioly to bylo trochu překvapivé, i když určitě probíhala komunikace mezi hráči a lavičkou. Jestli se hráči cítili komfortně, asi neměl potřebu do sestavy zasahovat," popsal ve studiu Premier Sport 2 Jaroslav Köstl, asistent trenéra Slavie.

Real ovládl Ligu mistrů čtrnáctkrát, což je historický rekord, a na finále v Istanbulu klidně může myslet i letos. „První semifinále bylo zajímavé, měli jsme zápas pod kontrolou," spokojeně říkal trenér Ancelotti.

Spolehlivý brankář Courtois nedosáhl jen na ránu Kevina De Bruyneho, brazilský tanečník Vinícius Júnior sedmým zásahem zvýraznil svoji pozici nejlepšího střelce Realu v této sezoně Ligy mistrů a o pečlivém stoperovi Rüdigerovi už byla řeč. „Proti Haalandovi zahrál výborně," poklonil se kouč Ancelotti. „Jsme spokojení a máme silnou motivaci do odvety." Ta se hraje příští středu v Manchesteru.

Reklama