Hlavní obsah

Hanba s Příbramí a zlínská apokalypsa. Aneb když se v Jablonci na závěr hrálo o záchranu

Zlín je nad propastí. V již zachráněném Jablonci musí vyhrát, aby se udržel v lize. V rovněž ohrožených Českých Budějovicích hrajících v Karviné se podle informací Sport.cz bojí, zda domácí dají do utkání vše. Bookmakeři vypsali na hosty nižší kurz než na domácí. Sport.cz připomíná dva památné zápasy, kdy se na Střelnici také hrálo o záchranu.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší předseda FAČR Miroslav Pelta (druhý zprava) se sportovním ředitelem Jablonce Ivanem Horníkem (vpravo), s šéfem Příbrami Jaroslavem Starkou (druhý zleva), jeho synem Janem Starkou (uprostřed) a generálním ředitelem středočeského klubu Petrem Větrovským (vlevo)

Článek

Hanba s Příbramí

Osm let starý zápas, ovšem stále živý. Pamatujete? Příbram musela v Jablonci uhrát alespoň bod, aby se udržela mezi elitou. A to se klubu s tehdejší pověstí „nesestupitelného“ povedlo po bezbrankové remíze 0:0.

„Pamatuju si, že bylo těžký dostat se před bránu, rozhodčí nás tam skoro ani nepustili, až jsem z toho byl na nervy. Ať jsme dělali, co jsme dělali, bylo těžký dostat se k ohrožení brány. Chtěli jsme tehdy stoprocentně vyhrát,“ zavzpomínal anonymně jeden z aktérů onoho zápasu, který tehdy řídil jako hlavní rozhodčí Jan Jílek.

Každopádně Jablonecké tehdy vypískali i vlastní fanoušci. „Hanba, hanba,“ skandovali tehdy po posledním hvizdu, neboť příbramský bod znamenal pád Olomouce, které nebyla nic platná ani drtivá výhra 6:0 nad Teplicemi.

„Osobně mě pak mrzely řeči, že jsme jim to pustili. Když jsem pak slyšel kecy, že to bylo jasný už před zápasem, že to bude remíza, žralo mě to,“ přiznal hráč.

Spekulace přiživil i předzápasový moment, kdy se před zápasem v prostoru mezi lavičkami v družném hovoru bavil šéf domácího klubu Miroslav Pelta, jeho sportovní ředitel Ivan Horník s šéfem Příbrami Jaroslavem Starkou či jeho pobočníkem Romanem Rogozem. Tehdy vznikla slavná fotka. „Vím, že z fotografie mohl vzniknout dojem, jako bychom něco domlouvali, ale mé svědomí je čisté. S Jabloncem jsem vždy chtěl a chci vyhrát, ať šlo o zápas s kýmkoli, takže jsem celý špatný ze spekulací, že bych se měl snad stát součástí dohody o manipulaci s výsledkem,“ říkal pak o několik dnů později Miroslav Pelta, tehdy předseda Fotbalové asociace ČR.

Kdy se také v Jablonci hrálo na závěr o záchranu

1999/2000, 30. kolo Jablonec–Opava 4:0, přímý souboj o záchranu, spadla Opava

2001/2002, 30. kolo Jablonec–Drnovice 2:0, Drnovice poprvé sestoupily

2006/2007, 30. kolo Jablonec–Slovácko 3:1, Slovácko již bylo jistým sestupujícím

2008/2009, 30. kolo Jablonec–Zlín 6:1, Zlín sestoupil

2015/2016, 30. kolo Jablonec–Příbram 0:0, Příbram se zachránila

Zlínská apokalypsa

V podobné situaci jako letos už byl Zlín téměř přesně před patnácti lety. Předposlední květnový den musel v Jablonci, jenž tehdy ještě v případě vítězství živil naději na čtvrté místo zaručují start v Evropské lize, bezpodmínečně vyhrát. Na Kladno s Příbramí „Ševci“ ztráceli dva body. „Zápas v Jablonci odjezdíme na 150 procent,“ sliboval tehdy zlínský obránce Ondřej Čelůstka podobně jako před sobotním utkáním o vše současný zlínský trenér Bronislav Červenka. „Do Jablonce pojedeme vyhrát, to je jediná varianta, která nás může posunout do baráže. Nic jiného nás nezajímá. Musíme to tam prostě nějak dotlačit,“ prohlásil po minulém duelu.

Patnáct let starý výsledek? Zlín už od druhé minuty prohrával po gólu Michálka, v desáté minutě si nešťastně zlomil kotník Bača a musel střídat a po čtvrthodině přidal druhý gól Vukovič. V poločase Zlín prohrával 1:5 a utkání se už jen dohrávalo.

„Je to tragédie. Nejhorší zápas, co jsem kdy hrál. Druhý poločas byl pro mě utrpením, to už jsem se koukal jen na hodiny, kdy bude konec,“ soukal tehdy ze sebe zkušený kapitán Ivo Zbožínek. Výhru 6:1 pečetil krátce po přestávce poslední trefou nejlepší střelec v historii samostatné české ligy David Lafata, který si tento zápas dobře vybavuje i po patnácti letech.

„Moc dobře si pamatuju ty řeči tenkrát, že to Zlínu pustíme. Ale tohle nebylo vůbec žádné téma, proto jsme byli s kluky hodně rádi, že jsme ten zápas zvládli takhle jednoznačně a měli jsme klid. Žijeme v Česku, kde jsou těžcí spekulanti, a dokážu si představit, že kluci v Jablonci teď nejsou úplně v komfortní situaci, protože budou podezíráni ze všech stran,“ zavzpomínal David Lafata.

  0 : 1 Srbsko - Anglie 0 : 1 dohráno
20240616T21 : 00:00+0200
Srbsko vs. Anglie
Srbsko vs. Anglie
Srbsko
Anglie
  1 : 1 Slovinsko - Dánsko 1 : 1 dohráno
20240616T18 : 00:00+0200
Slovinsko vs. Dánsko
Slovinsko vs. Dánsko
Slovinsko
Dánsko
  1 : 2 Polsko - Nizozemsko 1 : 2 dohráno
20240616T15 : 00:00+0200
Polsko vs. Nizozemsko
Polsko vs. Nizozemsko
Polsko
Nizozemsko
  Rumunsko - Ukrajina dnes 15 : 00
20240617T15 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Ukrajina
Rumunsko vs. Ukrajina
Rumunsko
Ukrajina
  Belgie - Slovensko dnes 18 : 00
20240617T18 : 00:00+0200
Belgie vs. Slovensko
Belgie vs. Slovensko
Belgie
Slovensko
  Rakousko - Francie dnes 21 : 00
20240617T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Francie
Rakousko vs. Francie
Rakousko
Francie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.