Hlavní obsah

Když jste v úzkých, volejte Zafeirise. Byl motorem týmu, chválí Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalista? Nadstandardní, a ještě k tomu mu je stále teprve dvacet. I přesto se ale středopolař Slavie Christos Zafeiris v posledních týdnech ocital pod palbou kritiky, respektive pochybností nad jeho (ne)produktivitou. V ligovém utkání na hřišti Liberce ale pohlednou akcí rozhodl o vítězství 3:2 a prokázal, že dávat góly rozhodně nezapomněl. „Byl motorem týmu,“ smekl před norským šikulou kouč Jindřich Trpišovský.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Christos Zafeiris ze Slavie, autor třetího gólu.

Článek

Dlouholetý vůdce sešívané lavičky si po závěrečném hvizdu řádně oddychl. Vždyť jeho svěřenci na půdě Slovanu po hororové úvodní desetiminutovce prohrávali již o dvě branky, byli zdánlivě zralí na vhození ručníku do ringu. Jindy skvělý střed záložní řady jim po celé utkání na severu fungoval hodně pod plán, tedy až na jedno jediné jméno. Christos Zafeiris.

„Musím ho pochválit nejen za gól, ale celkově za aktivitu,“ prohlásil Trpišovský. „Například na Conradovi (Wallemovi) bylo hodně vidět, že není běžecky zvyklý odehrát zápasy po sobě v takové intenzitě,“ pravil pak na adresu Zafeirisova krajana, který byl střídán už v poločase. Ale ani jindy spolehlivý Oscar neměl vyloženě svůj den. „Moc se mu nedařilo. Pomáhal nám spíše poziční hrou nebo s odraženými míči. Do výstavby nebyl moc silný, bylo to tedy na Zafeirisovi,“ pokračoval v hodnocení středopolařů 47letý kouč.

Mladý záložník nastoupil jako obvykle vedle zmíněného Oscara ve formaci 3-4-3, respektive 3-4-2-1. Zase toho mraky oběhal, tentokráte ale přidal i kýženou nadstavbu, která mu na podzim povětšinou chyběla. Vždyť v sedmnácti dosavadních soutěžních duelech zapsal pouze dvě vstřelené branky a ani jednu asistenci, což je pro hráče s podobnými dovednostmi šeredně málo. I proto sílily hlasy, které volaly po změně systému a využití Zafeirise coby desítky. Ostatně, právě tohle číslo, rezervované pro tvůrce hry, nosí na zádech…

V Liberci ale ofenzivní choutky připomenul i z nižší pozice. Tři minuty před koncem řádné hrací doby si kousek za vápnem převzal přesný pas střídajícího vrstevníka Matěje Juráska, efektním zpracováním mezi obránci si jej posunul do vápna a prásk. Obrat byl dokonán a v hostujícím kotli, sídlícím v tu chvíli přímo za brankou Slovanu, rázem zavládlo veselí.

„Krásná akce, v podstatě do kuchyně,“ těšilo Trpišovského. Proč jich tedy Zafeiris v předchozích týdnech nepředvedl více? „Z posledního srazu nároďáku přijel s limitem, který ho omezoval pohybově i v soubojích,“ připomněl kouč sešívaných. Nyní už to ale vypadá, že jeho drahokam je konečně fit. Po povedeném vystoupení ve čtvrteční demolici Tiraspolu v Evropské lize (6:0) totiž prodal stoupající formu i v domácí soutěži. „Už bych řekl, že je v pořádku. Jak hrál dobře ve čtvrtek, tak na to navázal,“ chválil Trpišovský.

A Zafeiris v dobré pohodě bez zdravotních potíží? Ten musí nejen děsit každého soupeře, ale také dělat radost všem, kteří drží palce mužstvu z Edenu.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.