Hlavní obsah

Ronaldo, Messi, po nich potopa? El Clásico si podmaňuje nová hvězdička. Už pálí a trsá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podruhé hrál ligové El Clásico, podruhé ho rozhodl. Fenomenální fotbalisté jako Messi, Ronaldo, Raúl či Ronaldinho mají při střetu dvou španělských velkoklubů víc než důstojného nástupce. Asi už jste o něm slyšeli. Jmenuje se Jude Bellingham a Realu Madrid v 91. minutě vystřelil výhru 3:2 v nedělním šlágru proti Barceloně a dost možná i ligový titul.

Foto: Susana Vera, Reuters

Jude Bellingham slaví výhru nad Barcelonou.

Článek

„Ukázal se ve správnou chvíli,“ chválil kouč Realu Carlo Ancelloti. „Hrál s velkým nasazením, tvrdě pracoval. Tohle vítězství by mohlo být klíčové k titulu.“

Bellingham se v La lize trefil poprvé od 10. února. Pohotové nedělní zakončení bylo jeho 17. trefou v sezoně, pouze Ukrajinec Dovbyk z Girony má o zásah víc.

Pro anglickou hvězdičku jde o perfektní vizitku, když vezmeme v potaz, že má stále 20 let a v nové zemi i soutěži dokončuje premiérovou sezonu.

V Realu si od počátku angažmá počíná suverénně. Real už protáhl do semifinále Ligy mistrů, v domácí soutěži si Real šest kol do konce hlídá luxusní jedenáctibodový polštář před druhou Barcelonou.

Už při říjnovém souboji gigantů zařídil Bellingham dvěma góly triumf 2:1. V neděli hrdé Katalánce zpražil znovu. Když se rozběhlo čtyřminutové nastavení, nebyl mladý Angličan lenivý na krok a doběhl do vápna. Od zadní tyče uklidil pod břevno přetažený centr, který vymyslel Lucas Vazquez.

„Lucasi, ty jsi sakra legenda,“ děkoval mu přes síť X a v euforii do vzkazu naťukal i jadrnější výraz. Mimochodem, za necelých 24 hodin nasbíral příspěvek přes 400 tisíc lajků.

Bellinghamova trefa zakončila parádní podívanou na zmodernizovaném stadionu Santiaga Bernabeua.

Poslední dobou zaznívalo, že slavné El Clásico trochu ztrácí lesk, a kritici namítali, že výživnější pohled už nabízejí šlágry anglické Premier League. Takový Mesut Özil, někdejší opora Realu a německý mistr světa, si rýpl, že za tím vězí především stagnace Barcelony.

„Bojuje a snaží se. Na každé pozici má dobrého hráče, ale taky má tuhle sezonu dost zraněných,“ citovala Özila světová média. „Taky by se ale měla Barca víc věnovat sobě a vlastním chybám a nestěžovat si na rozhodčí.“

Jako by Özil tušil, že se něco semele i v blížícím El Clásicu. Kouč Xavi nebo brankář Marc-Andre ter Stegen se vztekali, že jim sudí neuznali branku po rohu Barcelony. Ve Španělsku chybí gólová lajna, která by prokazatelně odhalila, že se míč ocitl za brankovou čárou. Prezident Barcelony Joan Laporta dokonce pohrozil, že může klub požadovat opakování zápasu.

I kontroverze vytváří dějiny El Clásica.

V tom posledním nechyběly též zvraty, emoce, pohledné akce, provokace. Třeba kotel Realu v závěru popichoval kouče prohrávající Barcelony, který po sezoně opustí střídačku.

„Xavi, zůstaň,“ skandovali fandové Realu.

Díky plejerům jako Bellingham může El Clásico zase přitahovat obří zájem jako v minulosti, kdy při nich excelovali bombarďáci jako Cristiano Ronaldo nebo Lionel Messi.

K povýšení mezi absolutní světovou klasu mládenci z Ostrovů ještě dost chybí. V něčem už ale superhvězdy začíná napodobovat. Při El Clásicu předvedl originální gólovou oslavu.

Messi před sedmi lety tišil chrám Realu, když po trefě v nastavení svlékl dres a tribunám ukazoval jmenovku s číslovkou deset. Ronaldo by si mohl zase patentovat svůj „siuuuu“ výskok s půlobrátkou.

A Bellingham? Po last minute trefě doběhl k praporku za kolegou Vazquezem a trsli si spolu jako při staročeské veselce.

Foto: Juan Medina, Reuters

Jude Bellingham aLucas Vazquez tancují po vítězné trefě do sítě Barcelony.

„Oslavu jsme už zkoušeli při trénincích a teď se to perfektně hodilo,“ zubil se Bellingham.

Díky němu se směje Real. A je dost pravděpodobné, že to po El Clásicu není naposled.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.