Hlavní obsah

Výsledková krize Barcelony. Pod Xavim vyhrává nejméně za poslední dvě dekády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúprosná řeč čísel rozhodila příznivce Barcelony. Když vloni na podzim přebírala trenérské kormidlo po Ronaldu Koemanovi klubová legenda Xavi Hernández, mnozí věřili, že hladce naváže na svoji veleúspěšnou hráčskou kariéru. Po bezmála čtyřiceti zápasech na lavičce Katalánců ale nastalo pro podobné optimisty mírné rozčarování. Xavi je totiž zatím statisticky nejhorším trenérem klubu za posledních 20 let!

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Robert Lewandowski při ligovém debutu v dresu Barcelony

Článek

„Jsme Barcelona, takže chceme být dominantní tým, který se bude snažit vyhrát každé utkání," prohlašoval Xavi motivovaně krátce po listopadovém podpisu smlouvy. Nutno ale říci, že tento ambiciózní plán zatím jeho svěřencům příliš nevychází. Ve 38 soutěžních střetnutích pod jeho vedením totiž zvítězili pouze dvacetkrát, vyhráli tedy 52,63 % zápasů. Přitom každý z manažerů na lavičce Barçy v posledních 20 letech dokázal triumfovat v procentuálně větším podílu utkání.

Pro srovnání – mezi fanoušky nepříliš oblíbený Nizozemec Koeman, jehož Xavi vystřídal v pozici kouče, zvítězil během svého angažmá v 58,21 % duelů. Jeho předchůdce Quique Setién, jenž se do klubové historie nechvalně zapsal památným výbuchem 2:8 ve čtvrtfinále Ligy Mistrů proti Bayernu, na tom byl se 64 % vyhraných zápasů ještě lépe.

Sluší se ale také dodat, že určité plody Xaviho práce byly poznat již v předcházejícím ročníku. Na hře Katalánců zanechal evidentně svůj trenérský rukopis a kádr přechází postupnou přestavbou. Například talentovaný Gavi se vypracoval z úplně neznámého mladíčka ve vynikajícího středopolaře. Ofenzivní motory naplno roztočila také zimní posila, v Arsenalu poněkud zaseknutý gabonský kanonýr Aubameyang.

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Robert Lewandowski (čelem) a Pierre-Emerick Aubameyang z Barcelony se radují z gólu proti celku Pumas Unam.

Optimismus do žil Culers pak vlilo hlavně březnové El Clásico, v němž na San Bernábeu Barcelona rozstřílela svého odvěkého rivala Real Madrid poměrem 4:0. Konzistentní výsledky se ale ne a ne dostavit, například v Evropské Lize i přes myšlenky na celkové vítězství ztroskotala Xaviho družina na Eintrachtu Frankfurt.

A správnou nohou nevkročila ani do letošní sezóny. Po neklidné letní pauze, kdy se kromě shánění nových posil řešilo hlavně, kde sehnat peníze na splacení dluhů a jak si poradit s platovými stropy, totiž Katálanci ztratili body hned v prvním ligovém kole. I přesto, že drželi míč více než dvě třetiny hrací doby, doma pouze bez gólů remizovali s Vallecanem.

„Vzhledem k tomu, jaké jsme si dokázali vytvořit šance, jsme alespoň jednu branku dát měli. Náš výkon byl příliš nervózní," lamentoval na tiskové konferenci po úvodním kole La Ligy Xavi. „Remíza nás zklamala a nejsme s ní spokojeni, je ale třeba dále věřit cestě, po které jdeme," uzavřel 42letý trenér. Zlé jazyky ale vyjadřují pochyby, zdali je vhodné pokračovat po cestě, která učinila Xaviho nejméně vyhrávajícím trenérem klubu za poslední dvě desetiletí...

Spravit si chuť po mdlém vstupu do sezony mohou Katalánci v neděli, kdy je ve 22:00 vyzve na vlastním stadionu Real Sociedad v rámci 2. kola španělské nejvyšší soutěže. Utkání lze sledovat na kanálu Nova Sport 3.

Reklama