Hlavní obsah

Lafata: Derby jsme urvali silou vůle. Snad Sparta s posilami ví, co dělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve selhal při penaltě, pak dvěma zásahy zavelel k velkému sparťanskému obratu v tradičním Silvestrovském derby fotbalových internacionálů. Kanonýr David Lafata po se po utkání rozpovídal také o posilách Letenských a české reprezentaci poslal jasný vzkaz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty Praha během silvestrovského derby internacionálů.

Článek
Fotogalerie

„Doufám, že bude všem držet zdraví a rok 2023 si užijeme. Nejen českým fotbalistům bych popřál hodně zdraví a úspěchů, národnímu týmu pak, aby dobře odstartoval kvalifikaci na EURO a dělal fanouškům radost," vzkázal historicky nejlepší střelec české nejvyšší soutěže, jenž aktuálně kope krajský přebor na jihu Čech za Olešník.

Českou ligu ale samozřejmě bedlivě sleduje. „Čelo soutěže moc vyrovnaně nevidím, my sparťani máme pořád odstup, i když konec podzimu nás trochu navnadil," připomíná Lafata, že tým kouče Briana Priskeho ztrácí po podzimní částí ze třetího místa na vedoucí Plzeň sedm bodů.

Z posledních tří duelů před zimní přestávkou má ale devět bodů. „Doufám, že forma vydrží a potvrdí se hned od začátku jara. Snad ještě Sparta zamíchá kartami v boji o titul a nepřijde hned nějaká ťafka, kdy se zase bude říkat, že potřebujeme nastartovat," přeje si 41letý střelec.

Sparta přes zimu rozhodně nelení a představila už tři zahraniční posily. Na Letnou přišli záložníci Kaan Kairinen a Qazim Laci, obranu pak vyztuží Dmitrije Kamenovič. „Pro mě jsou hráči neznámí. Doufám, že Sparta ví, co dělá. Potřebovala posílit a uvidíme, jestli se trefila do černého," komentuje opatrně Lafata.

Na Silvestra si odskočil na tradiční derby internacionálů, které se hrálo na umělé trávě v pražském Edenu. Sparta vedla 3:1, Slavia však dokázala otočit na 6:3. Letenští se ale nevzdali a předvedli fantastický obrat na konečných 7:6.

„Měli jsme namále, ale nakonec se to i silou vůle povedlo urvat. Jsem rád, že jsme zápas otočili," netajil radost Lafata, jenž byl zvolen i nejlepším hráčem svého týmu. „Děkuji tomu, kdo cenu volí, ale rozhodně u nás bylo víc aspirantů," ocenil zbytek mančaftu.

V jednu chvíli mu ale nebylo do smíchu. Za stavu 6:4 pro Slavii totiž nepoměnil penaltu. „Zbytečně jsem chvátal. Měli jsme velkou ztrátu, tak jsem byl asi moc zbrklý. Naposledy jsem nedal snad v derby před dvěma lety," vzpomínal. Pak ale dvěma góly zavelel k už zmíněnému obratu.

Reklama