Hlavní obsah

Exteplický střelec v elitní společnosti s Ronaldem či Messim. Skvělý pocit, obzvlášť v derby, jásal Džeko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exteplický kanonýr se zapsal do historie. Útočník Interu Milán Edin Džeko vstřelil v prvním semifinále Ligy mistrů proti městskému rivalovi AC už po osmi minutách vítězný gól, s Nerazzurri celkově triumfoval 2:0 a rozšířil elitní společnost nestárnoucích borců.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Edin Džeko otevírá skóre utkání

Článek

Bosenský ostrostřelec se stal sedmým hráčem historie, který dokázal nasázet v milionářské soutěži alespoň dvacet gólů po třicátých narozeninách. Před ním to zvládli jen Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Karim Benzema, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovič a Didier Drogba.

Běžela osmá minuta a Nerazzurri zahrávali rohový kop. Calhanoglu naservíroval míč před malé vápno přesně na nohu Džeka, který se dokázal prosadit přes bránícího Calabria a z voleje zamířil placírkou přesně.

„A vy jste jako věděli, že je Džeko furt takhle dobrý?" vyťukal na Twitter uznale fotbalový expert Zdeněk Folprecht.

Pro připomenutí, v den zápasu bylo rodákovi ze Sarajeva 37 let a 54 dnů. Stal se tak rovněž druhým nejstarším střelcem v semifinále Ligy mistrů po Ryanovi Giggsovi, který v roce 2011 skóroval ještě o tři měsíce starší. K ikoně Manchesteru United se ještě může přiblížit, neboť Inter má do finále díky výhře nad AC blízko. Pro Džeka by šlo o premiérovou účast v posledním utkání Ligy mistrů o „ušatý" pohár.

„Jde o skvělý pocit, obzvlášť když jde o derby. Papírově jsme hráli venku, pro nás je to skvělý výsledek," radoval se po zápase Džeko, pro něhož šlo o čtvrtý zásah v Lize mistrů v této sezoně, přičemž třikrát se radoval v základní skupině proti Plzni. Jelikož mu po sezoně končí v Miláně smlouva, hned po zápase odpovídal na otázku, zda prodlouží. "Musíte se zeptat klubu," odpověděl pro Amazon Prime Italia s úsměvem.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Edin Džeko a Nicolo Barella se radují z branky

„Celý tým byl na zápas nažhavený, protože se nestává každý rok, abyste hráli derby v semifinále Ligy mistrů. Byli jsme dobře připravení a všichni byli velice koncentrovaní od první do poslední minuty. Na konci jsme za to byli odměněni," řekl po triumfu Džeko pro UEFA.tv. S parťáky svého rivala v této sezoně porazil třikrát ve třech různých soutěžích (liga, pohár a Liga mistrů), což se stalo vůbec poprvé v historii.

„Jsem hodně spokojený. Odehráli jsme mimořádný první poločas. Mohli jsme vstřelit i víc než dvě branky. Šlo o skvělý zápas. Vedeme a teď nás čeká domácí odveta před našimi fanoušky. Víme, že nás čeká ještě pořádný kus práce, než můžeme začít snít," konstatoval kouč Interu Simone Inzaghi. Každopádně v poločase má ke snu v podobě istanbulského finále mnohem blíž než Rossoneri. Druhý zápas je na programu v úterý.

Reklama