Hlavní obsah

Inter odvrací italský finálový krach. Bát se můžete vrahů, ne fotbalistů, zní z klubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další prohru už zažít nechtějí. Italské fotbalové kluby se prokousaly do závěrečné bitvy všech třech evropských soutěžích, jenže mají poslední možnost získat alespoň jednu trofej. Navíc Inter Milán rozhodně není v istanbulském finále Ligy mistrů proti hvězdami nabitému Manchesteru City favoritem. „Bát se můžete vrahů, ne fotbalistů. Bylo by chybou mluvit o strachu, cítíme jen správné napětí a radost," hlásí obránce milánského celku Alessandro Bastoni.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Fotbalista Interu Lautaro Martinez oslavuje gól proti AC Milán v odvetě semifinále Ligy mistrů.

Článek

„Velká úspěšnost je velice dobrou vizitkou, Italové se vrací na výsluní. Vyjma Juventusu šel tamní fotbal v minulých letech trošku dolů, teď je ale zpátky v boji o ty největší tituly," řekl v Přímáku na Sport.cz bývalý hráč Fiorentiny nebo Atlética Madrid Tomáš Ujfaluši. Právě celek z Florencie prohrál ve středu finále Konferenční ligy s West Hamem, o pár dní dříve nestačil AS Řím v Evropské lize na Sevillu.

Na tahu je tedy Inter, který však bude odvracet italský krach nesmírně silnému anglickému sokovi. „Nejsme favorit, ale pokusíme se být připraveni. Postavíme se jednomu z nejsilnějších týmů světa a trenérovi, kterého všichni dobře známe," zmiňuje kouč Interu Simone Inzaghi svého protějška Pepa Guardiolu.

Italský fotbal opět na vlně úspěchů. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Španělský stratég má o motivaci postaráno. Zatímco Inter ovládl neprestižnější klubovou soutěž už v letech 1964, 1965 a 2010, Citizens na první vavřín čekají. Před dvěma lety ve finále proti Chelsea senzačně neuspěli. „Nejdůležitější je, že se o triumf znovu a znovu snažíme," má jasno Guardiola, jenž může se svým celkem získat slavný treble. Manchester totiž v Anglii v této sezoně opanoval jak Premier League, tak FA Cup.

Treble v historii vybojovalo sedm evropských klubů, přičemž Barcelona a Bayern Mnichov hned dvakrát. Interu Milán to povedlo právě v roce 2010 pod taktovkou Josého Mourinha, sám Guardiola tohoto počinu dosáhl v sezoně 2008/2009 na lavičce zmíněné Barcelony.

„Částečně i kvůli výhře v Lize mistrů jsem v létě přišel. Zbývá poslední zápas, pak se zapíšeme do historie. Triumf je mým velkým snem a udělám vše pro to, aby se splnil," prohlašuje kanonýr Erling Haaland, který za City nastřílel 52 soutěžních branek v 52 zápasech a s 12 trefami je nejlepším kanonýrem aktuálního ročníku Ligy mistrů. V obou semifinále proti obhájci Realu Madrid však vyšel střelecky naprázdno.

Sobotní večer tedy ukáže, zda Italové dokáží, do třetice všeho dobrého, získat alespoň jednu evropskou trofej. Tíha leží na mančaftu, který v základní skupině poslal jen do Evropské ligy španělského mistra Barcelonu a dále přešel přes Porto, Benfiku a městského AC Milán.

Kdo vyhraje sobotní finále fotbalové Ligy mistrů?
Manchester City
64,8 %
Inter Milán
35,2 %
Celkem hlasovalo 770 čtenářů.

Reklama