Hlavní obsah

Od sezony 2024/25 bude mít Liga mistrů 36 účastníků, sehrají osm zápasů

V základní fázi fotbalové Ligy mistrů odehrají týmy po reformě od sezony 2024/25 osm zápasů místo dosavadních šesti. Unie evropských fotbalových asociací UEFA také rozhodla, že dodatečné čtyři z 36 účastníků elitní soutěže nebude určovat klubový koeficient, ale kolektivní výsledky zemí v předchozím ročníku. Změny schválil v úterý výkonný výbor UEFA ve Vídni.

Foto: Phil Noble, Reuters

Gólová radost kanonýra Liverpoolu Mohameda Salaha.

Článek

Nová podoba Ligy mistrů byla představena loni v dubnu krátce pote, co dvanáct velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé a uzavřené superligy, což UEFA ostře odsoudila. Elitářský projekt nakonec ztroskotal.

Největší změnou reformované Ligy mistrů je rozšíření počtu týmů z 32 na 36. Účastníci v základní fázi původně měli sehrát 10 zápasů, což nyní UEFA změnila na osm duelů v rozmezí deseti hracích týdnů. Hrát už se nebude ve skupinách, ale v ligovém formátu.

Foto: Sport.cz

Trofej pro vítěze Ligy mistrů (vlevo) a pro šampiony Evropské ligy.

Od ročníku 2024/25 dostanou dvě ze čtyř dodatečných míst v Lize mistrů ty asociace, jejichž kluby v předchozím pohárovém ročníku dosáhly nejlepších výsledků. Pokud by toto pravidlo platilo už od této sezony, získaly by pozice navíc Anglie a Nizozemsko. Z Premier League by se tak do Ligy mistrů dostalo pět místo současných čtyř mužstev a z Eredivisie by se přímo kvalifikovaly dva celky místo jednoho.

Foto: Juan Medina, Reuters

Gól! Karim Benzema se trefil i v odvetě semifinále Ligy mistrů proti Manchesteru City a poslal Real Madrid do boje o prestižní trofej.

Původně mělo rozhodovat historické pořadí pětiletých klubových koeficientů UEFA, což ale vyvolalo kritiku kvůli zvýhodňování tradičních velkoklubů. Ty by měly určitou pojistku účasti v Champions League, i kdyby se jim daná sezona nepovedla. "UEFA dnes jasně ukázala, že je plně zavázána respektovat základní hodnoty sportu a bránit klíčové principy otevřených soutěží," řekl předseda unie Aleksander Čeferin. "Kvalifikace tak zůstane čistě založena na sportovních výkonech a snít o účasti mohou všechny kluby," uvedl slovinský funkcionář.

Další dodatečné místo dostane soutěž figurující na pátém místě národního žebříčku UEFA, kde je dlouhodobě francouzská liga. Rozroste se také mistrovská část v kvalifikaci Ligy mistrů z dosavadních čtyř na pět míst, čímž se zvyšuje šance i pro vítěze české nejvyšší soutěže. Podobný formát bude uplatněn rovněž u dalších dvou klubových soutěžích UEFA Evropské ligy a Evropské konferenční ligy.

Reklama

Související témata: