Hlavní obsah

San Siro po sto letech dosluhuje, Milán vyhlíží novou Katedrálu. Bez komplikací to nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový Milán, to je přece San Siro. Tahle rovnice platí od roku 1926, na stadionu pojmenovaném po dvojnásobném mistrovi světa a milánském patriotovi Giuseppem Meazzovi jsou doma místní AC i Inter, středeční soupeř Plzně v Lize mistrů. Slavná aréna má za sebou čtyři větší rekonstrukce, ale další se už nejspíš nedočká. Až se postaví a otevře nová Katedrála, San Siro půjde k zemi.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový chrám San Siro v Miláně pomaluje dosluhuje...

Článek

Milán (od našeho zpravodaje) - Mohutné betonové sloupy, elegantní plášť a uvnitř 80 tisíc sedaček. Itálie nemá větší stadion než ten, který stojí v severozápadní části Milána. Čtyřikrát se tam hrálo finále Poháru mistrů evropských zemí a Ligy mistrů, tři zápasy EURO 1980 či čtvrtfinále mistrovství světa deset let nato. Pamatujete? Rozjetá československá parta kolem kapitána Ivana Haška po kontroverzní penaltě prohrála se západním Německem.

Na San Siru se během století odehrála i spousta velkých koncertů, seznam vzácných hostů by svojí délkou připomínal telefonní seznam. Tak jen okrajově: Michael Jackson, Rolling Stones, Madonna...

Ve středu večer si v milánském fotbalovém chrámu zahrají čeští šampioni z Plzně. Viktoria se na San Siro vrátila po jedenácti letech, na konci září 2011 prohrála 0:2 s AC. „Ten stadion je skvělý, jeden z nejhezčích a nejtradičnějších v Evropě," poklonil se plzeňský asistent Pavel Horváth. I on si na San Siru stihl zahrát.

Takových šancí pro české týmy už moc nebude, příběh ikonického stadionu se má brzy uzavřít. Kousek od něj má vyrůst Katedrála, moderní stánek pro 60 až 65 tisíc diváků s klasickými dobovými přívlastky zelený, uhlíkově neutrální či trvale udržitelný.

Ale ještě předtím přijde minimálně jedna velká událost: zahajovací ceremoniál zimní olympiády 2026, kterou bude hostit Milán s Cortinou d'Ampezzo. „Ať se stane, co se stane, slavnostní zahájení Her se uskuteční na současném stadionu jako pocta jeho slavné historii," slíbil před rokem milánský starosta Giuseppe Sala.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Hakan Calhanoglu střílí vedoucí gól Interu v duelu Ligy mistrů s Barcelonou.

O nové aréně se ve druhém největším městě Itálie mluví dlouho, naposledy plány zkomplikovala pandemie a raketový růst cen. Podle posledních odhadů by se Katedrála mohla otevřít v roce 2027. Pokud se tedy začne stavět...

Fotbaloví romantici a staromilci nový stadion nechtějí, radši by nechali dát nový kabát San Siru. Jenže tahle varianta by byla dražší a časově náročnější než stavba Katedrály. Inter a AC by navíc musely jít do azylu.

„Umíte si představit, jak by se mohlo ročně odehrát padesát zápasů a další akce pro desetitisíce lidí na obřím staveništi? Nemožná a dost nebezpečná věc," ošil se Paolo Scaroni, šéf AC Milán. „Všechny takhle velké rekonstrukce se uskutečnily jen tam, kde byl pouze jeden klub a zároveň blízký stadion, kam se na čas dalo jít."

Mluvilo se i o možnosti stěhování AC o sedmnáct kilometrů dál do čtvrti Sesto San Giovanni, kde ve středu hraje plzeňská juniorka Youth League s Interem, ale zatím se dál preferuje varianta společného stadionu pro oba milánské obry. Už teď se počítá se sumou přesahující 30 miliard korun.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Gólman Interu Andre Onana vytahuje střelecký pokus kanonýra Barcelony Roberta Lewandowského.

Mimochodem, design Katedrály má vycházet z kultovních milánských staveb, dómu a galerie Viktora Emanuela II. Na prestižním projektu pracuje architektonická společnost Populous, která je podepsaná i pod novým Wembley či Emirates Stadium, kde je doma Arsenal.

„Fanoušci dneska chtějí víc než jen pouhé sledování hry, což jim náš nový stadion splní. Navíc se bavíme o stavbě, která zapadne do oblasti San Sira a bude přístupná celoročně," pravil Alessandro Antonello, předseda představenstva Interu.

„Zkrátka to bude nejkrásnější stadion na světě," zasnil se Scaroni. Za pár let tahle vzletná slova půjde porovnat s realitou.

Reklama