Hlavní obsah

Dumali jsme nad tím, proč máme hodně změn a ostatní málo, říká Šilhavý. Vysvětlil nominaci Krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytoužená konfrontace v elitní skupině Ligy národů se přiblížila, už zítra večer se fotbaloví reprezentanti poměří se Švýcarskem, účastníkem mistrovství světa. „Chtěli jsme do téhle skupiny, uděláme vše pro to, abychom se v ní udrželi,“ burcuje trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý a dumá, proč se jemu na rozdíl od soupeřů sešla kupa omluvenek. Sestavu má rozmyšlenou a vysvětlil, proč dodatečně nominoval záložníka Alexe Krále, jenž v anglickém West Hamu čtyři měsíce nehrál zápas.

Čeští fotbalisté se chystají na Švýcary a Jaroslav Šilhavý vysvětluje nominaci Alexe KráleVideo: Sport.cz

 
Článek

Bude zápas se Švýcarskem klíčový pro setrvání v elitní skupině Ligy národů?

Z tohoto pohledu bude strašně důležitý. Ale v žádném případě nechci podceňovat Švýcarsko, má skvělé individuality i tým, dosahují výborných výsledků. Nečeká nás nic jednoduchého a pak nás čekají další dva těžcí soupeři Španělsko a Portugalsko.

Budete chtít vzhledem k této důležitosti utkání postavit co nejsilnější sestavu a až v těch dalších zápasech ji mixovat?

V každém zápase budeme chtít postavit silnou sestavu. Neplánujeme nasadit jednu a pak druhou. Ale přemýšlíme tak, že zítra je ten zápas hodně důležitý. Snažili jsme se to postavit tak, abychom uspěli.

O základní jedenáctce máte tedy jasno?

Máme ji v hlavě. Pokud se nic nestane, vyběhneme v ní. Může v ní být i nový hráč, ale doufám, že Švýcary překvapíme hlavně výkonem. Musíme hrát týmově.

Plánujete opět vyrukovat na soupeře se třemi stopery podobně jako na posledním srazu ve Švédsku a Walesu?

Minulé zápasy, které jsme tak odehráli, nebyly špatné. Je to možnost, můžeme tak nastoupit i proti Švýcarsku. Je to defenzivnější varianta, což se vzhledem k síle soupeřů může hodit. Trénovali jsme to, uvidíme.

Jak vás limituje marodka?

Příjemné to není, zvlášť když hrajeme takovou Ligu mistrů nebo malé mistrovství Evropy. Je škoda, že někteří naši nejlepší hráči nejsou k dispozici. Ale otevírá se šance pro další, mohou říct si o místo a další nominaci. Věřím, že každý se na hřišti odevzdá a že lidé budou spokojení, i když ne vždy se může výsledek podařit.

Proč jste se dodatečně rozhodl povolat záložníka Alexe Krále, který od 5. února ve West Hamu nehrál? Není to trochu nefér vůči hráčům, kteří byli mezi náhradníky a mají za sebou úspěšnou sezonu jako Lukáš Sadílek a Marek Havlík ze Slovácka nebo Pavel Bucha a Jan Sýkora z Plzně?

Přemýšleli jsme o tom. Účinkování Alexe nebylo v Anglii takové, jak si on i my představovali. Nicméně tu byl s námi od začátku, patřil do základní sestavy. Zná, jak pracujeme a jak chceme hrát. Dennodenně trénuje se skvělými hráči v nejlepší lize světa. Brali jsme v potaz i další hráče, které zmiňujete. Ale typologicky, co potřebujeme, nám vyšel Alex nejlíp. Kritiku jsme očekávali, ale stojíme si za tím.

Nechtěl byste být v pozici trenéra Švýcarska, kterému schází jen jeden hráč?

Jsem hrdý, že jsem trenér české reprezentace. Taky jsme nad tím dumali, když ostatní poslali nominace, proč oni mají změn tak málo a my hodně. Švýcaři mají široký výběr, mají hráče z Balkánu, jejich reprezentanti působí v Anglii, Německu či Itálii. Ale věděli jsme to, chtěli jsme do téhle skupiny. Úspěch je už postup. Uděláme vše pro to, abychom se tam udrželi a aby tyhle konfrontace pak pokračovaly dál.

Reklama

Související témata: