Hlavní obsah

Ligovou kariéru mu ukončilo srdce, teď Malý dělá kustoda u Lvíčat. Život je jen jeden, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstává v šest ráno, celý den kmitá, pendluje z místa na místo a rukama mu projdou metráky materiálu. O půlnoci jde spát a druhý den mu začíná nový kolotoč. Seznamte se: Petr Malý, kustod fotbalové jednadvacítky. Během EURO má s parťákem Janem Švestkou nejvíc práce, ale nestěžuje si. Před devíti lety ještě coby záložník pražské Dukly zkolaboval přímo na hřišti a pak mu osud dal druhou šanci.

Foto: FAČR

Kustod fotbalové jednadvacítky Petr Malý má během mistrovství Evropy v Gruzii našlapaný program.

Článek

Batumi (od našeho zpravodaje) – Leden 2014. Na začátku přáteláku s Táborskem se Malému zatmělo před očima a sanitka ho odvezla rovnou ze hřiště do nemocnice. Ten příběh naštěstí dostal happy end: sympaťák s hlubokýma očima, jemuž odjakživa přezdívali Pedro, se vrátil zpátky do života.

Táhlo mu na třicet, když se od lékařů dozvěděl zásadní diagnózu. Arytmogenní kardiomyopatie, vzácná srdeční vada. S fotbalem musel skončit, nemělo cenu to pokoušet. Zastavil se na bilanci 69 ligových startů, 9 gólů. „Život je jen jeden," opakuje s pokorou v hlase.

V Dukle začal dělat vedoucího týmu, stejnou funkci měl i u mládežnických reprezentací. „Staral jsem se o celý sraz: organizace času, natáčení tréninků, starost o vybavení... Teď řeším jen jednu věc, což je příjemné," poví už jako kustod jednadvacítky, s kterou je teď na mistrovství Evropy.

Výprava do Gruzie přivezla dvě tuny materiálu, Malý s kolegou Švestkou zodpovídají za polovinu. „Zbytek mají na starosti hráči, kteří mají vlastní zavazadla. I tak jsou to starosti, před cestou z Česka jsme si nemohli dovolit něco zapomenout," vykládá Malý.

Jako montér zabezpečovacích zařízení, což je jeho civilní práce, doma vstává v půl šesté. „Tady si trochu přispím, ale vážně jen trochu," usměje se. „Den uteče hodně rychle, pořád někam přejíždím a něco zařizuju. Musíme být všude o něco dřív, abychom všechno nachystali, a kluci přišli do hotového."

Foto: FAČR

Parťákem kustoda Petra Malého u reprezentační jednadvacítky je Jan Švestka, pracovali spolu už v pražské Dukle.

Když se ho zeptáte, jestli to s ním na tribuně šije, ani nemrkne: „Kdepak, to už je dávno pryč." Vážně? „Když přijdete o to, co jste měli rádi a dělali jste to celý život, je složité se s tím vyrovnat. Měl jsem psychické problémy a musel jsem vyhledat pomoc, ale po jediném sezení s expertem se mi ulevilo. Všechno jsem přehodnotil, věnoval se rodině a teď jsem na druhé straně."

V Gruzii už jednou byl, před šesti lety na mistrovství Evropy devatenáctek. Tenkrát Češi dokráčeli až do semifinále. „Měli jsme těžkou skupinu a dokázali jsme se s tím poprat. Třeba to letos zopakujeme," zasní se Malý.

Bylo by nezdvořilé zdržovat ho moc dlouho, pracovní dobu má našlapanou. „Tak já jdu zase makat," řekne, když se loučí.

Reklama

Související témata: