Hlavní obsah

Matoušek tuší, jak vyzrát na norského favorita. Vzpomíná i na svůj slavný gól Kodani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po hubených letech v libereckém Slovanu pookřál, odměna na sebe nenechala dlouho čekat. Křídelník Jan Matoušek byl jedním z tahounů jarní jízdy Bohemians. Právě jeho znovunalezená forma se ukázala jako klíčový faktor v nakonec úspěšném boji o návrat klubu do evropských pohárů po šestatřicet let dlouhé pauze. Jak ale na favorizované Bodö/Glimt ve druhém předkole Konferenční ligy vyzrát?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Matoušek na archivním snímku

Článek

Bodö (od našeho zpravodaje) - I na to našel čerstvý reprezentant recept. „Hrají hodně vysoko, takže když se dostaneme za ně, vytvoříme si nějaké šance," naznačil, že využití volného prostoru v rychlých protiútocích, které jsou jeho doménou, by ve čtvrtek (18:00) na lídra norské ligy mohlo platit.

Čeká vás Bodö/Glimt, papírově silný soupeř. Jak se na utkání těšíte?

Na tento zápas jsme čekali. O víkendu jsme navíc zvládli utkání v Pardubicích (1:0), takže jsme se na to i stihli trošku více připravit. Jsme dobře naladění a myslím, že například kluci, kteří tohle zažijí poprvé, se hrozně těší.

Co myslíte tou přípravou? Zkoušeli jste například trénovat na umělé trávě, protože právě ta vás ve čtvrtek čeká?

Myslel jsem, že je dobře, že jsme zvládli zápas o víkendu. Nemusíme tedy tolik myslet na ligu a můžeme se soustředit na Evropu. Na umělce jsme byli jen jednou, v pondělí. Ale ještě si ji vyzkoušíme i na místě během předzápasového tréninku.

Vy ještě nejste v Bohemians tak dlouho, ale vnímáte například od Davida Bartka či dalších zkušených tváří klubu, že účastnit se evropských pohárů je něco neskutečného?

Tady v Bohemce je to neuvěřitelné úplně pro každého. Ať už pro trenéra, hráče, Barťase nebo fanoušky. Všichni tím žijí, přeci jen to byla nějaká doba. Pro Bohemku se jedná o velkou událost.

Jak nahlížíte na soupeře, už jste je viděli?

Ano, koukali jsme na jedno video. Myslím, že nás ale ještě nějaké čeká. Takže plus mínus víme, trenéři nám navíc do skupiny posílali jednotlivé hráče soupeře, takže něco nakoukané máme.

Jak na vás Bodö působí jako tým?

Je to silné, kombinační mužstvo. Myslím, že když je nenecháme dýchat, tak je dostaneme pod určitý tlak a budeme mít velkou výhodu dopředu. Hrají totiž hodně vysoko, takže když se dostaneme za ně, vytvoříme si nějaké šance.

Vzpomínáte na váš gól v Kodani, kterým jste před téměř pěti lety zařídil Slavii důležité vítězství v Evropské lize? Když opět letíte na ten sever...

Samozřejmě vzpomínám, i na to, že jsem předtím boural. To jsem rád, že mě tentokrát nepotkalo. (smích) Určitě jsem si na to ale vzpomněl a je to samozřejmě příjemné.

Je těžké nebýt ve stresu z toho, že Bohemians hrají evropské poháry? Cítíte v kabině tlak?

Je to zápas jako každý druhý. Sice je to Evropa, ale fotbal hrajeme proto, abychom se dostali co nejdále. Kdyby z toho byl někdo nervózní, nemůže takové zápasy hrát. Určité nervozitě se sice nevyhneme, ale jakmile sudí pískne do píšťalky, ze všech to vždy spadne.

V Pardubicích jste musel koncem zápasu nuceně střídat, jste plně připraven na čtvrteční duel?

Ano, jsem. Ale bude na trenérovi, jak to postaví.