Hlavní obsah

Poslední test pro Lvíčata. Suchopárek o Daňkovi, Karabcovi i slibné ofenzívě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední příprava a pak už v červnu hurá do Gruzie na EURO. Fotbalovou jednadvacítku čekají koncem března přátelské duely s Belgií a Nizozemskem, které by trenérskému týmu v čele s Janem Suchopárkem měly mimo jiné naznačit, kdo obdrží pozvánku na závěrečný vrchol reprezentačního cyklu. Možná i proto je v nominaci jediný nováček.

Sparta, Slavia i Plzeň slíbily, že nám hráče pro ME uvolní, těší trenéra ČR "21" Jana Suchopárka Video: Sport.cz

 
Článek

Premiéra čeká pouze libereckého obránce Filipa Prebsla. Proč padla volba zrovna na něj?

Po dlouhé době bereme jediného nováčka, většinou jich máme víc. Filip hraje pravidelně ligu, byť naposledy střídal kvůli problému s kotníkem, situace se ale vyvíjí slušně a doufáme, že s námi pojede. Má velice dobré rychlostní i fyzické předpoklady, slušné čtení hry. Může hrát zprava i zleva, cítí se dobře v systému se třemi obránci.

V nominaci nechybí také sparťané Kryštof Daněk a Adam Karabec, kteří ale v elitním týmu Letenských moc prostoru nedostávají.

Sparta jede, mají těžkou pozici, aby se dostali do sestavy. Na druhou stranu začala druhá liga, viděli jsme je v derby B-týmů. Kryštof byl nejlepší na hřišti a také Adam podal dobrý výkon. Jsou to mladí hráči, potřebují nastupovat, ale samozřejmě to není ideální situace pro nás, pro kluky a ani pro kluby. Na druhou stanu fotbal může hrát v základu jen jedenáct lidí a ostatní musí čekat.

Chybí vám David Jurásek, jeho jmenovec Matěj, Tomáš Čvančara a Martin Vitík. Všechny čeká kvalifikace o EURO 2024 se seniorskou reprezentací. Jak probíhala domluva?

S trenérem Jaroslavem Šilhavým mluvíme před každým srazem. David Jurásek měl být v áčku už v zářijovém termínu, ale po dohodě byl v rozhodujících utkáních k dispozici U21 a přispěl k postupu v baráži přes Island. Tomáš Čvančara a Matěj Jurásek v poslední době vystřelili, mají vynikající formu, mohou vhodně doplnit A-tým. Není vyloučeno, že zůstanou tam, ani že budou na naše EURO k dispozici. Hodně záleží na nominaci na další klání v seniorské kvalifikaci, vzhledem k termínu nepřichází v úvahu, aby jeli na oba srazy.

Pro jaké hráče tato kolize hrozí?

U dvou stálých členů A-týmu, tedy Davida Zimy a Adama Hložka, je to bezpředmětné. U Davida Juráska myslím, že bude také v áčku, tam je zřejmě situace také jasná. U Čvančary, Vitíka a Matěje Juráska uvidíme. Věřím ale, že si případně poradíme i bez nich. Jsme samozřejmě rádi, že hráči jdou přes jednadvacítku do A-týmu.

V březnové přípravě vás čekají Belgie a Nizozemsko, rovněž účastníci červnového turnaje. Můžete soupeře krátce představit?

Oba týmy vyhrály své kvalifikační skupiny, body ztratily až v závěru. Čeká nás vynikající prověrka. Moje přání je, abychom obstáli a následně s jedním z těchto soupeřů hráli za pár měsíců čtvrtfinále. Belgie je vynikající v pohybu, naposledy hrála 2:2 ve Francii a byla lepší. Nizozemsko je zkušený tým rekrutovaný z hráčů, kteří se dokonce představili i na MS v Kataru.

Zápasy se hrají ve Španělsku, těší vás, že vyrážíte za teplem?

Rozhodně, ve Španělsku je aktuálně 24 stupňů, budeme mít skvělé podmínky. Nabije nás to také energií, sami vidíte zdejší počasí, mění se každým dnem. Také terény u nás momentálně nejsou ideální.

V čem vidíte největší sílu svého výběru?

V poslední době můžeme mít radost zejména z výkonů ofenzivních hráčů v ligových klubech. Ukazují skvělou formu a výbornou potenci. Jsem optimista, věřme, že výkony a výsledky budou odpovídat herní kvalitě.

Můžete být konkrétní?

Jsou mužstva, kterým se daří a jsme rádi, že třeba Hradec Králové má v kádru pravidelně tři až čtyři hráče. Matěj Ryneš je pro tým klíčový, Matěj Koubek dal v posledním ligovým kole gól a pravidelně hraje, Adam Gabriel naposledy dvě asistence. Pak máme třeba Vasila Kušeje z Mladé Boleslavi, který sice z mnoha šancí tolik gólů nedává, ale je velice agilní, nebojí se jít jeden na jednoho a takové hráče potřebujeme. Václav Sejk se prosazuje v Jablonci, věřím, že ofenzívu budeme mít silnou s prosadíme se i proti těžkým soupeřům.

Reklama