Hlavní obsah

Modrič a „jeho" Argentina. Lídr Chorvatů proti ní debutoval v reprezentaci, teď může zničit Messiho životní sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lionel Messi a jeho parťáci po sobě zvědavě pokukovali. Kdo je ten hubený a vyjukaný kluk, kterého Chorvati přivezli na přátelák do Basileje? Byl první březnový den roku 2006 a Luka Modrič měl premiéru v reprezentaci. Nadějný záložník ve dvaceti prožíval průlomovou sezonu v Dinamu Záhřeb a po vítězství 3:2 nad Argentinou stihl dalších 159 zápasů za národní tým, nikdo jiný jich v šachovnicovém dresu neodehrál víc. V úterý večer chorvatský šéf na Argentinu narazí znovu. V semifinále mistrovství světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinálového utkání MS Chorvatsko - BrazílieVideo: Česká televize

 
Článek

V jeho podání platí, že věk je jen číslo. Modričovi bylo v září sedmatřicet, ale nepoznali byste to na něm. S míčem báječně kouzlí, rozdává chytré přihrávky a s kapitánskou páskou na paži podruhé za sebou pomohl Chorvatům mezi čtyři nejlepší týmy planety.

„Jsme malá země a proti nám je každý favorit. Přesto jsme to znovu dotáhli daleko," pravil Modrič po páteční bitvě s Brazílií. Na ten zápas nejde zapomenout: Chorvatsko ještě čtyři minuty před koncem čtvrtfinálového prodloužení prohrávalo, ale z první přímé střely na branku dokázalo vyrovnat a pak ustálo druhou penaltovou ruletu za sebou. „Asi si to neumíme udělat snadné," usmál se Modrič, jenž kroutí jedenáctou sezonu ve slavném Realu Madrid.

Před šestnácti lety zažíval reprezentační poprvé v úplně jiných časech. Pozvánku do národního týmu mu poslal kouč Zlatko Kranjčar, pak Modrič poznal dalších pět státních trenérů. Tenkrát v Basileji proti Argentině kmital vedle nekompromisního obránce Igora Tudora či kanonýra Ivana Klasniče, dnes je doyenem elitní záložní řady s Mateem Kovačičem (28) a Marcelem Brozovičem (30). „Když těmhle borcům pošlete míč, je to jistější, než mít peníze v bance," poklonil se obránce Josip Juranovič.

přímák extra ChorvatskoVideo: Sport.cz

Ale zpátky do Lusailu, kde se bude hrát už o velké finále. Utnou Modrič a spol. Messiho životní sen? Argentinský lídr má v pětatřiceti možná poslední šanci na světové zlato. Země se sluncem na vlajce ho naposledy slavila před 36 lety, ještě v éře Diega Maradony. „Diego nás shora sleduje a fandí nám," vykládal Messi po čtvrtfinálovém nerváku s Nizozemskem, který též rozsekly až penalty. Mimochodem, argentinská desítka v semifinále může vyrovnat rekord německé legendy Lothara Matthäuse v počtu zápasů na MS (25).

Chorvaté mají na Argentinu příjemné vzpomínky: na předchozím mundialu ji ve skupině smetli 3:0 a pak to dotáhli až k senzačnímu stříbru.

„Tušíme, že nás nečeká jen skvělý Messi. Víme, v čem je dobrý, jak se pohybuje a jak moc je pro tým důležitý, ale kolem něj najdete spoustu mladších a talentovaných hráčů," zdůraznil chorvatský trenér Zlatko Dalič. „Ovšem i v Kataru jsme ukázali, že se nemusíme nikoho bát."

Reklama