Hlavní obsah

Kanonýr Higuaín poslechl srdce, odmítl Francii a válí za Argentinu

JOHANNESBURG

V jedenácti letech poprvé viděl zápas fotbalového MS. Tehdy argentinský útočník Gonzalo Higuaín s otcem vyrazil k příbuzným, aby společně sledovali, jak jeho rodná země v osmifinále turnaje ve Francii vyřadí Anglii. Nyní, o dvanáct let později, je tahounem týmu Diega Maradony v JAR. Včera hattrickem, prvním na MS, skolil Korejskou republiku.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Gonzalo Higuaín oslavuje jednu z branek proti Koreji

Článek

„Není nic lepšího než zaznamenat hattrick na mistrovství světa, zvláště když se jedná o váš první šampionát,“ rozplýval se dvaadvacetiletý Higuaín krátce po vítězství 4:1 pro fifa.com.

Narodil se ve francouzském Brestu. Před čtyřmi lety ho trenér země galského kohouta Domenech chtěl získat pro svůj tým. Ale Higuaín odmítl. „Šlo o velmi těžké rozhodnutí, ale moje mysl patřila vždy Argentině. Teď mohu říct, že jsem správně poslechl své srdce,“ řekl borec patřící Realu Madrid.

V minulé sezóně měl skvělou formu. V dresu Bílého baletu vstřelil sedmadvacet branek. Když se neprosadil v prvním utkání šampionátu proti Nigérii, nepropadal panice. „Pro útočníka je klíčové dostat se do šancí. Já měl příležitostí několik. Byl jsem si jistý, že se prosadím příště,“ tvrdil borec, jemuž se přezdívá El Pipito, což ve volném překladu znamená Pupíček.

Předvedli jsme fantastický fotbal

Proti Korejské republice potvrdil pověst kanonýra, kterou naplňoval od mládí. V sedmnácti vstřelil v 32 zápasech v River Plate 15 gólů. I proto za něj Real zaplatil před čtyřmi lety 13 miliónů eur. Při debutu v reprezentaci na podzim 2009 proti Peru se blýskl gólem. V dalších pěti zápasech přidal jednu branku. Včera bilanci vyšperkoval.

„Jsem strašně šťastný, protože jsme hráli skvělý zápas. Předvedli jsme fanstastický fotbal, vytvářeli jsme si šance, byli jsme efektivní. Prostě parádní den,“ opájel se štěstím Higuaín.

„Výhru jsme si zasloužili a já věřím, že budeme ve stejném duchu pokračovat. Máme před sebou skvostný turnaj. Věřím, že můžeme vyhrát,“ nepochyboval borec, který obdivuje Maradonu, nynějšího trenéra Argentiny.

„Byl famózním fotbalistou a je snem každého hrát pod jeho vedením. Je skvělý motivátor. Nemůžeme mít lepšího trenéra. Pořád nám dodává sebevědomí, žije s námi. Společně nechceme zklamat víru fanoušků doma v Argentině,“ vzkázal Higuaín.

Reklama

Související témata: