Hlavní obsah

Rada by se měl inspirovat svými předchůdci

Zdeněk PavlisSport.cz

Měl by se inspirovat svými předchůdci. Uhrin, Chovanec i Brückner při premiéře v roli reprezentačního kouče vstoupili do kvalifikace vítězně, takže teď bude na Radovi, aby je napodobil a první díl partitury o účast na MS 2010 s národním týmem v Severním Irsku zvládl. „Nikdo mně nemusí připomínat, jak je vykročení do kvalifikace důležité,“ brání se trenér Petr Rada reminiscencím na minulost.

Článek

V jednom to má Rada mnohem těžší než jeho předchůdci. Nejenže začíná na soupeřově hřišti, což potkalo i Jozefa Chovance na Faerských ostrovech a jeho nástupce Karla Brücknera v uplakané a deštěm smáčené Moldávii, on má proti sobě nejsilnějšího protivníka, na jakého samostatná česká reprezentace při vykročení do kvalifikace narazila. Severní Irové jsou přece jen vyšší třída, než byl ve své době Island nebo Moldavsko.

„Na ostrovech jsou bráni jako ti pátí vzadu za Anglií, Skotskem, Walesem a Irskem, takže chtějí konečně své rivaly přeskočit. Už v minulé kvalifikaci jim scházelo málo, aby se na evropský šampionát dostali,“ glosuje středečního soupeře gólman české reprezentace Petr Čech. „A navíc první kvalifikační střetnutí v Bratislavě Severní Irové prohráli, takže budou lační po prvních bodech,“ je si moc dobře vědom i trenér Petr Rada.

Spekulovat, natož bědovat nemá smysl

Nenaříká, neběduje, jen konstatuje. Ani na nepříznivý itinerář třetí kvalifikační skupiny a prolog naplánovaný do Belfastu si nestěžuje, i když by si možná dokázal představit snazšího protivníka na úvod kvalifikace. „Jízdní řád skupiny je daný, takže nemá smysl nad ním spekulovat. Na nás je, abychom první dva zápasy na soupeřových hřištích proměnili ve výhodu a získali maximální počet bodů,“ konstatuje lakonicky.

Uhrin: Nejprve kanonáda, za měsíc procitnutí

Svým předchůdcům by přitom mohl závidět. Když se Dušan Uhrin ujímal samostatné české reprezentace, začal boje o postup na evropský šampionát do Anglie domácím duelem s Maltou. Na ostravských Bazalech ji jeho svěřenci 6.září 1994 rozstříleli 6:0.

„Vítězný úvod byl pro nás hrozně důležitý, jenže jde teprve o začátek kvalifikace,“ tvářil se hodně opatrně Dušan Uhrin. Sám netušil, kolik pravdy se v jeho slovech skrývá, neboť už za měsíc česká reprezentace remizovala na Maltě 0:0 a na cestě do Anglie 96 si tím přivodila první, nikoli však poslední kvalifikační komplikace. Nakonec však na šampionát postoupila a tažení k branám Wembley proměnila ve stříbrné medaile.

Chovanec: Na Faerech začal triumfální pochod

Uhrinův nástupce Jozef Chovanec začal kvalifikaci o postup na ME 2000 6. září 1998 v Toftiru proti Faerským ostrovům rovněž vítězně. Jeho tým porazil Šmicrovým gólem vstřeleným pět minutě před koncem Seveřany 1:0 a o tom, jak složitý zápas to byl, by mohl dnešním reprezentantům vyprávět současný vedoucí národního mužstva Karel Poborský. Hrálo se totiž v husté mlze, kdy nebylo vidět na pět kroků, s Chovancem vyloučeným na tribunu a posledních pět minut i bez Nedvěda, jenž dostal červenou kartu.

„Něco takového jsem v životě nezažil. Ten zápas byla absolutně neregulérní. Čekal jsem déšť, domácí tvrdost a zarputilost, ale že v mlze na hiště nedohlédneme, to mně ve snu nenapadlo. Ale pro nás bylo strašně důležité, že jsme utkání zvládli,“ glosoval střetnutí na ostrůvku daleko na severu Chovanec, jenž pak v bojích o účast na šampionátu v Belgii a Nizozemí vytvořil s národním týmem nepřekonatelný rekord – v kvalifikaci neztratil ani bod.

Brückner: Tvrdý úvod v oraništi

Vítězně do kvalifikace o účast na EURO 2004 vykročil také Karel Brückner, jenž v deštěm bičovaném Kišiněvě vyhrál  12. října 2002 s českou reprezentací nad Moldavskem 2:0 góly Jankulovského a Rosického.

„V náročných podmínkách poplatných terénu to byla hlavně poctivá práce, která nás k výhře dovedla,“ chválil olomoucký doyen své svěřence, z nichž Petr Čech, Zdeněk Grygera, Marek Jankulovski a Tomáš Ujfaluši oblékají reprezentační dres dodnes a mohli by vyprávět, jak se museli rvát nejen se soupeřem, ale i s hřištěm proměněným po pár minutách v bezedné bahnité oraniště. Zápas však český tým zvládl, kvalifikaci rovněž a z mistrovství Evropy nakonec dovezl bronzové medaile.

Kdo vyhraje na úvod, na šampionát postoupí

Dnešní trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada má tudíž po ruce inspiraci. Pokud začne kvalifikaci o postup na MS 2010 vítězně, může se na jejím konci smát. Bilance jeho předchůdců u českého nároďáku totiž říká, že pokud začali výhrou, na šampionát pokaždé postoupili.

Jak vstupovali do kvalifikace?
Dušan Uhrin                    ČR-Malta 6:1                             6.9.1994, Ostrava
Jozef Chovanec              Faerské ostrovy-ČR 0:1              6.9.1998, Toftir
Karel Brückner               Moldavsko-ČR 0:2                     12.10. 2002, Kišiněv
Petr Rada                       Severní Irsko-ČR ???                 10.9.2008, Belfast

Reklama

Související témata: