Hlavní obsah

Panika ještě není na místě, shodli se experti po prohře s Dány

Praha

Čeští fotbaloví reprezentanti si páteční prohrou 0:3 s Dánskem značně zkomplikovali kvalifikační boj o postup na světový šampionát, experti ale zatím nepropadají panice. Skupina je podle nich tak vyrovnaná, že národní tým ještě může o šampionát zabojovat, navíc už několikrát ukázal, že krizové situace zvládá. Češi se teď podle odborníků musejí maximálně soustředit, aby zvládli úterní duel v Arménii.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zmrzlý a hlavně nešťastný fanoušek po prohře české reprezentace.

Článek

"Říkalo se, že tenhle tým byl několikrát úplně na hraně a musel získat všechny body a vždy se mu to podařilo. Takže věřím, že se semknou a podaří se jim to i nyní," uvedl nynější sportovní ředitel a bývalý trenér Olomouce Zdeněk Psotka.

Také kouč Pavel Hoftych by zatím počkal s unáhlenými kroky. "Teď je hlavně potřeba, aby se hráči maximálně soustředili a do Arménie vyrazili stejně jako Dánové do Olomouce. Koncentrovaní, připravení, pokorní a odevzdali na hřišti maximální výkon," podotkl Hoftych.

Budou hrát i za kouče

Věří, že fotbalisté stejně jako v minulosti budou hrát i za trenéra Michala Bílka, který po zápase s Dánskem připustil, že případné zaváhání v Arménii by asi znamenalo jeho konec. "Michal je v této situaci dlouhodobě. Já si něco podobného prožil na podzim, takže mu to vůbec nezávidím. Je důležité, jaké má vztahy s hráči, ti ho určitě podrží a zaberou," uvedl Hoftych, který na podzim vedl jako kouč Trnavu a nyní je jejím manažerem.

Podle zkušeného kouče Františka Cipra je tlak na odvolání trenéra tak trochu českým národním sportem. "Ať už v klubech nebo u nároďáku. Michal si to uvědomil hned, sám řekl, že když v úterý nevyhrají, tak tam není asi co řešit. On ví sám nejlépe, že kdyby neporazil Arménii, ten tlak bude takový, že to ani jinak nepůjde," podotkl Cipro.

Psotka upozornil, že Bílek v průběhu kvalifikačního cyklu do mužstva úspěšně zařadil mladíky. "Na podzim se hodně kritizoval a mluvilo se o tom, že by měl být odvolán. Trenér mužstvo omladil a doplnil vhodnými typy pro reprezentaci jako Darida, Krejčí, Vydra, kteří začali pravidelně nastupovat," řekl.

"Když se vyhrávalo, tak se o odvolání trenéra nemluvilo. Teď po neúspěšném výsledku v kvalifikaci ty řeči vyvstávají, ale to je věc odborného sportovního vedení svazu," konstatoval Psotka.

"V úterý musíme vyhrát a pak se uvidí"

Přestože Češi klesli po prohře až na čtvrté místo a na druhé Bulhary ztrácejí už čtyři body, experti věří, že ještě není nic definitivně ztraceno. "Šance jsou vždycky, i když tímhle jsme si to hodně zavařili. Musíme vyhrát v úterý, to je bez debat. No a pak se uvidí. Kde je psáno, že nemůžeme vyhrát v Bulharsku, porazíme doma Itálii a tam se dá také něco uhrát," mínil Cipro, bývalý kouč Slavie či Českých Budějovic.

Také Psotka je přesvědčen, že český celek může získat ve vyrovnané skupině ztracené body zpět. "Co jsme ztratili s Dány, můžeme získat s Italy a budeme zase ve hře," řekl Psotka.

Příliš velký optimismus

Experti se shodli, že chyba nastala už před samotným zápasem s Dány. "Je možné, že i kvůli tomu, jak česká média pasovala Čechy do role favorita a vypadalo to, jak kdyby za Dánsko měli přijet nějací nazdárkové, mohlo dojít k podcenění," přemítal Hoftych.

Přehnaný optimismus po dvou výhrách v přípravě se nelíbil ani Ciprovi. "To si myslím, že byla první chyba. Přípravné zápasy jsou přípravné zápasy, někteří hráči ve svých oddílech nenastupují a někteří sice hrají dobře, jsou oslavovaní, ale hrají jenom druhou ligu. S tím nadnesením se to musí brát opatrně," upozornil ostřílený trenér.

Místo Jiráčka měl nastoupit Hübschman

Experti viděli chybu i ve složení záložní řady, v níž měl podle nich nastoupit Tomáš Hübschman. "Asi trenér udělal chybu, že nasadil Jiráčka, který nehraje v klubu a dlouho byl zraněný. Jsou tam hráči jako Hübschman, kteří jsou klíčoví ve velkých mančaftech a nehrají," řekl Cipro.

"Ač mám Daridu hodně rád, tak proti Dánsku měl v soubojích problémy stejně jako další hráči. Možná by pomohlo, kdyby v záloze byl Tomáš Hübschman. Ale po bitvě je každý generál," konstatoval Hoftych.

Reklama

Související témata: